URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2015, 11:06

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria casei Poynár (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. Râvnita casă Poynár

La începutul secolului XX, chiar în buricul târgului, vizavi de fastuosul complex Rimanóczy de pe malul Crişului Repede, cu hotelul, băile şi restaurantul ridicate de celebrul arhitect cu acelaşi nume, se afla o modestă casă cu parter. Imobilul aparţinea familiei Poynár, o familie de macedoromâni bogaţi în care s-a născut şi Ana Gojdu, mama avocatului Emanuil Gojdu.

În numărul din 3 iulie 1904, ziarul Nagyváradi Napló critica familia: "Pe piaţa Bémer, în cel mai frumos loc al oraşului se situează oribila casă cu parter a descendenţilor familiei Poynár, a cărei achiziţie constituie de mult timp dorinţa comunităţii". Primăria dorea să cumpere casa pentru îndreptarea străzii Nicolae Grigorescu de azi. În acelaşi timp, însă, casa era râvnită de vecinul Kálmán Rimanóczy, care dorea să-şi extindă terasa restaurantului.

Proprietarul János Poynár, membru al consiliului orăşenesc şi şef al depozitului de tutun, a fost de acord cu îndreptarea străzii şi a depus la Primărie un plan de a ridica în locul vechii case una cu două etaje.

Arhitect a fost ales orădeanul Ferenc Sztarill, care proiectase cu câţiva ani în urmă şi Hotelul Astoria, noua Casă Poynár fiind finalizată în noiembrie 1907.

2015. Importantă, dar ignorată

Încă de la darea în folosinţă, Casa Poynár, aşa cum o ştim azi, avea spaţii destinate diferitelor magazine. La începutul secolului XX aici se afla prăvălia de haine bărbăteşti a fraţilor Koch, iar la mezanin un magazin de mobilă de fabricaţie locală şi cabinetul stomatologic al lui Gyula Kovács. După al doilea Război Mondial şi până în anul 2004, parterul imobilului a găzduit cea mai mare librărie din oraş, numită la început Librăria Voinţa Poporului.

 În a doua jumătate a secolului trecut, numele ei a devenit Puşkin, ca apoi să fie rebotezată şi întipărită în memoria orădenilor cu numele Librăria Mihai Eminescu. Spaţiul a fost vânat de speculatorii imobiliari şi adjudecat de controversatul Gelu Mudura, iar în 2004 a fost vândut lanţului de farmacii Sensiblu, astfel că în prezent aici funcţionează o farmacie.

În ciuda valorii arhitecturale şi imobiliare, întreaga casă Poynár, monument istoric protejat, a ajuns într-un avansat grad de degradare. Bucăţi din tencuiala exterioară se desprind periodic, punând în pericol trecătorii. Primăria a obţinut acordul proprietarilor pentru includerea casei în programul municipalităţii de creditare a lucrărilor pentru reabilitarea monumentelor istorice. Cel mai probabil, lucrările vor începe în acest an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cladiri, terenuri,etc
Nehalitii, au stat intodeauna la panda, pregatiti sa inhate cu orice pret proprietatile si(sau) locatiile valoroase ale altora.
Postat 02 Februarie 2015, 17:37 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON