URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2019, 10:03

O asociaţie de proprietari din Oradea nu va plăti salubritatea timp de un an. Află de ce! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Vest şi Primăria Oradea au premiat, miercuri seară, asociaţia din Oradea care a avut cele mai bune rezultate în cadrul proiectului pilot de colectare a deşeurilor pe trei fracţii, inclusiv deşeuri biodegradabile, în care sunt cuprinse 106 asociaţii de proprietari din mai multe zone ale oraşului și respectiv 12.000 de orădeni. 

Scutiți de plată

Asociaţia de proprietari Apateului 4, cu două scări și reprezentantă de preşedintele Victor Lupu, va fi scutită de plata serviciului de salubritate timp de un an. Proiectul pilot va continua şi în 2019, sacii din hârtie împărţiţi asociaţiilor din program pentru colectarea deşeurilor biodegradabile urmând să fie înlocuiţi cu unii tot din material biodegradabil.

Asociaţia Apateului 4 a fost pe locul 1 în clasamentul întocmit de operatorul de salubritate din Oradea, RER Vest, deoarece, din totalul de 4.124 de kilograme de deşeuri colectate de RER din ţarcul asociaţiei, în prima perioadă a programului pilot, adică din august până în decembrie 2018, 897 de kilograme (21,7%) au reprezentat fracţia uscată (hârtii, cartoane, pet-uri), 1.668 kg (40,4%) deşeurile biodegradabile şi doar 1.559 kilograme fracţie umedă, adică 37,8%.

În top 10 s-au mai aflat, în ordine, şi asociaţiile Apateului 16, Leonardo DaVinci PB91, Leonardo 5, Apateului 2, 70 Teiana, Leonardo DaVinci 24B, Cuibul de Barză, Armatei Române 14 şi Apateului 22.

Primele luni: 29% biodegradabil

Topul a fost anunţat de către Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing al RER, în cadrul unei întâlniri cu câteva zeci de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari implicate în programul pilot de colectare pe trei fracţii în Oradea. Întâlnirea s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei, la ea participând şi viceprimarul Florin Birta.

În cadrul acesteia, Pálhegyi a prezentat rezultatele primelor luni ale programului pilot de colectare în trei fracţii, care sunt promițătoare.

Astfel, din august până în decembrie, în cadrul proiectului pilot, deşeurile reziduale colectate au scăzut la procentul de 45% din total, cele biodegradabile au reprezentat 29% din total, iar fracţia uscată 26%.

Înainte de implementarea proiectului pilot, colectarea pe două fracţii arăta în felul următor: 74% fracţia umedă, respectiv 26% fracţia uscată, reciclabilă.

Totodată, coordonatorii programului au constatat că gradul de contaminare a deşeurilor biodegradabile a fost destul de mare, între 25 şi 40% din cauză că s-au aruncat şi alte tipuri de deşeuri în containerele bio. Totodată, s-a constatat că respectivele containere, de 1,1 metri cubi, sunt prea mari pentru fracţia bio.

Din 2020, pentru toți

În cadrul întâlnirii, atât viceprimarul Florin Birta cât şi directorul RER Vest, Zoltán Pálhegyi, le-au spus reprezentanţilor asociaţiilor că programul pilot va continua şi în 2019. De asemenea, cum mai mulţi preşedinţi s-au plâns de rezistenţa mică a sacilor pe hârtie pe care-i primeau pentru colectarea deşeurilor biodegradabile, RER şi municipalitatea vor achiziţiona altfel de saci, unii biodegradabili la rândul lor, în acest scop.

De asemenea, viceprimarul Florin Birta le-a amintit preşedinţilor de asociaţii că va urma o licitaţie pentru desemnarea operatorului care va răspunde de salubritate în Oradea din 2020 şi a precizat că, din acel an, cel mai probabil colectarea pe trei fracţii va fi introdusă ca obligatorie în tot oraşul. În plus, ar urma să fie stabilite şi unele sancţiuni pentru asociaţiile care nu vor colecta selectiv.

"În fiecare an suntem penalizaţi fiindcă nu ne încardăm în ţintele în ceea ce priveşte colectarea selectivă. După calculele noaste, anul acesta va trebui să plătim 700.000 lei, pe care-i dăm tot din banii orădenilor. De la 1 ianuarie s-a introdus şi o nouă taxă, pe economia circulară, iar cu cât depozităm mai mult la haldă cu atât plătim mai mult. Singura variantă este să încercăm să colectăm selectiv cât mai mult", a precizat acesta.

Tot în aceeaşi întâlnire, preşedinţii de asociaţii au fost invitaţi să-şi spună părerile despre programul pilot. Aceştia îl consideră o iniţiativă bună, însă au avut de prezentat şi nemulţumiri, cum ar fi persoanele care reuşesc să intre în ţarcuri şi cotrobăie prin gunoaie, sacii de hârtie prea puţin rezistenţi, amplasarea proastă a unora dintre ţarcuri şi altele.

Citește și:

Rămâne cum am stabilit! RER Vest continuă adunarea biodeşeurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON