URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2012, 11:01

Monument în ruină: Cazarma Husarilor se prăbuşeşte din pricina nepăsării proprietarilor (FOTO)

Monument în ruină: Cazarma Husarilor se prăbuşeşte din pricina nepăsării proprietarilor (FOTO) PARADISUL HOŢILOR. Ansamblul Cazarma Husarilor, care cuprinde un fost spital şi un fost manej cu grajduri, a devenit o ruină de care se mai interesează doar boschetarii, care scotocesc prin mormanele de moloz să vadă ce mai pot duce la fier vechi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A dat numele zonei în care se află, dar cu toate acestea puţini îşi mai amintesc de Cazarma Husarilor, un vestigiu al arhitecturii militare din Oradea. Construită în secolul XVIII de locuitorii oraşului, ca să nu fie obligaţi să-i găzduiască în casele lor pe husari, adică pe ostaşii din cavaleria maghiară, cazarma se prăbuşeşte puţin câte puţin în fiecare zi.

Deţinut în coproprietate de o firmă din Satu Mare şi de Primărie, ansamblul arhitectural este inclus degeaba pe lista monumentelor istorice. Cu stăpâni ignoranţi şi autorităţi nepăsătoare, va fi un obiectiv interesant doar după ce se va prăbuşi cu totul. Căci adevărata miză a prezentului e terenul de sub clădiri...

Istorie necunoscută

Trecut în lista monumentelor istorice din România la categoria B, adică de importanţă locală, Ansamblul Cazarma Husarilor are soarta mai tuturor vestigiilor arhitecturii militare din epoca modernă. Adică e lovit de indolenţă. Format dintr-un fost spital, un fost manej şi nişte foste grajduri, ansamblul, realizat în stil baroc, a fost ridicat în secolul XVIII de locuitorii urbei, care astfel au fost scutiţi de obligaţia de a găzdui în propriile case husarii.

Detalii din istoria cazărmii nu cunoaşte nimeni. Cert este că, după revoluţie, clădirea a fost abandonată, iar cea mai mare parte din ansamblu a devenit proprietate privată încă din anii '90. Astăzi, doar fostul manej, unde se antrenau caii, mai este deţinut de Primărie, cazarma propriu-zisă ajungând în proprietatea firmei Avinka din Satu Mare, fostele grajduri fiind împărţite între aceeaşi firmă şi mai multe persoane fizice.

01 Lucian Silaghi.jpgNotificări ignorate

Chit că în acte au proprietari cerţi, imobilele par ale nimănui. Fără acoperişuri, cu o parte din pereţi făcută demult una cu pământul, clădirile sunt înconjurate de gunoaie şi bălării. Zidurile rămase în picioare, acoperite de iederă, prezintă interes doar pentru cei care încearcă să valorifice ce găsesc la mână.

"Cazarma, principala clădire a ansamblului, este într-o stare extrem de proastă, fiind practic părăsită, abandonată de mai mulţi ani de către proprietarii succesivi. În prezent este neacoperită, şarpanta fiind aproape integral distrusă", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi (foto). Asta deşi, conform legislaţiei, proprietarii clădirilor monument istoric ar trebui să asigure paza, protecţia şi conservarea lor. "Noi am notificat proprietarii de mai multe ori cu privire la obligaţiile lor", precizează directorul. Cu cât folos se vede...

Un rus şi-un ungur la Oradea

Iniţial, firma Avinka a părut dornică să-şi îndeplinească obligaţiile. După o notificare a Direcţiei, a curăţat zona, iar apoi reprezentanţii proprietarilor au făcut şi o cerere de consultare privind "revitalizarea" zonei, încercând să afle ce pot face cu monumentul deţinut. Când au aflat, însă, că orice proiect trebuie să înceapă cu restaurarea Cazărmii, au lăsat totul baltă...

Motivul e lesne de înţeles: îngrijirea unei clădiri de patrimoniu costă mult şi nu prea produce bani. În schimb, dacă, prin abandonare, ansamblul se autodemolează, proprietarul ar putea cere declasarea sa, arătând că... monumentul nu mai există. Aşa ar putea valorifica terenul preţios aflat în buricul târgului.

Pe acest deznodământ pare să şi mizeze firma Avinka, al cărei patron este Alexey Vindyukov, un rus de 33 de ani din Moscova, iar administrator un anume Dunai Gergely, de 22 de ani, cetăţean maghiar din Budapesta, profilul de activitate fiind construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. Cum niciunul dintre afacerişti n-are vreo legătură directă cu Oradea, e clar că n-au cum să pună preţ pe vestigiile oraşului, ci urmăresc un interes strict imobiliar.

Amendă pentru neglijenţă

La rându-i, nici Primăria nu se îngrijeşte prea tare de fostul manej, iar asta tot din anii '90. A existat în urmă cu câţiva ani o idee de a-l transforma într-o sală multifuncţională, care să servească atât ca sală de sport pentru Liceul German aflat în apropiere, cât şi ca sală de expoziţii, dar a fost abandonată. Dacă va mai fi pus pe tapet sau nu, nimeni nu ştie să spună.

În urma unor controale făcute anul trecut, Direcţia de Cultură le-a trasat tuturor proprietarilor mai multe sarcini: asigurarea pazei monumentului, precum şi consolidarea şi reabilitarea părţilor încă existente. Termenul limită pentru îndeplinirea lor este decembrie 2012. Pentru că nici până acum nu şi-a respectat obligaţiile pe care le avea în calitate de deţinătoare a Cazărmii, firma a mai încasat din partea Direcţiei de Cultură şi o amendă de 4.000 de lei.

Destul de modestă, e adevărat. Însă, potrivit directorului Lucian Silaghi, instituţia ia în considerare şi posibilitatea de a propune exproprierea terenului pentru cauză de utilitate publică. Rămâne de văzut care va fi soluţia pentru salvarea Cazărmii Husarilor, sau dacă această parte din istoria oraşului nu va dispărea, cumva, fără urmă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ghetoul mic
In mai 1944 in acest loc au fost tinuti in cladiri si sub aer liber, inainte de deportare la Auschwitz , evreii din judet. A fost ghetoul mic.
Postat 07 Septembrie 2012, 22:56 de Petru
cheia dezvoltării o constituie diversitatea
Ultimele cercetări arată că cheia dezvoltării o constituie diversitatea. Dacă formăm o echipă de cinci economiști de primă mână de la Harvard, ei nu vor putea găsi soluții mai bune la o problemă decât o echipă formată, să spunem, dintr-un fizician, un matematician și un economist de același nivel. Diversitatea joacă un rol foarte important în inovație, este o componentă esențială pentru orice formă de progres social. Cu cât tolerăm mai mult diversitatea, cu atât societatea are mai mult succes.
Postat 27 August 2012, 01:12 de Sebi
postez...
@Dr Bubo: da, asa e, sunt prezent cu comentarii la orice articol care are o legatura cu ungurii! si stii de cand? din 29 iulie 2012! si nu, nu sunt postaci angajat!
Postat 27 August 2012, 00:12 de TDS
probleme T D S
Fii mai coherent TDS Est un postaci angajat? Est prezent cu mai multe postar la fiecare articol ce are o usoara urma de lagatura cu ungurii. Zici , ca nu-ti convine incultura , mitocania si ura de rasa, deci te pretinz un om de cultura, poate! dar oradean nu esti, dar est cam imprastiat in gandire.
Postat 26 August 2012, 15:57 de Dr Bubo
limba noastra-i o comoara...
@Sebi: in primul rand in limba romana nu exista forma " sant" ci " sunt", deci pune-te rapid la punct cu gramatica!(dupa cum nu se scrie v-a ci va). Nu-mi convine incultura, mitocania, ura si rasismul dar sa stii ca nu-mi convine ABSOLUT DELOC nici DIKTAT-ul de la Covasna, cand un cetatean al altei tari da indicatii ce si cum iar TURMA DE HUSARI SE SUPUNE! ASA CEVA NU ACCEPT!
Postat 26 August 2012, 11:19 de TDS
E firesc ce se intampla....
Regatul ungar a disparut, a disparut si kkt-ul ala de imperiu ,,dualist'', au disparut si husarii, la ce sa mai tinem grajdul ala ?! Oricum in maxim o suta de ani pe aici vor haladui doat ciorile, ce romani, ce unguri....
Postat 26 August 2012, 08:26 de .
@io
Care oras maghier ma prostovane ? Exista dovezi datand din sec lV in Hr. despre faptul ca aici locuia o pupulatie mai ales in zona Salca si Baile Felix, care in mod singur nu erau unguri ci stramosii romanilor. Voi unde erati si ce erati in perioada restectiva ? Traiati in copaci sau boscheti pe undeva prin fundul Asiei. Poti sa ne spui pe unde anume ????Nici pana azi nu sunteti mai multi de 25 % din populatia orasului. Ha Ha Ha.
Postat 26 August 2012, 08:19 de Ionel,european!!!!
@sebi
Nu te .uta pe tine grija de noi romanii si de ce facem noi in tara noastra. Nu ne intereseaza de loc parerea ta. Daca nu-ti place cu noi, valea unde vezi cu ochii si nu mai semna cu nume romanesc, semneaza cu unul unguresc chiar dace ti-e rusine de el.
Postat 26 August 2012, 07:53 de Dan
manele ,mici si Otv
Contribuabil si TDS cultura voastra se rezuma la manele ,mici si Otv :)) Pai va mirati oare de ce sant orasele din Cehia, Austria, Ungaria atractii turistice ? Pai pana cand nu va respectati pe voi insine, nici nu ma mir ca va e greu s-a respectati pe altii, V-a plac bolcurile de beton si ghetoruile urbane fara nici o valoare? La fel de saracI veti ramane ca si orasul nostru fara monumente arhitecturale. Incultura, mitocanie, ura si rassism asta v-a convine?
Postat 26 August 2012, 04:37 de Sebi
out
ce naiba o fi(o fi fost) frumos la darapanatura asta? m-am saturat de atatia husari: la caravana florilor-husari, in biroul lui cseke-husari! da mai duceti-va in tinutul(visat de voi)autonom!
Postat 26 August 2012, 00:38 de TDS
oradia
Asa da, distrugem istoria orasului maghiar, ca sa avem un nou oras a contropitoriilor moldoveni tigani si olteni. Bravo Bolojan esti baiat de treaba si un tigan de doi bani.
Postat 25 August 2012, 21:11 de io
daramati jegurile in paragina
Dinamita sub coptatura asta de doi lei.
Postat 25 August 2012, 18:25 de Contribuabil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON