URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2013, 13:51

Corso în beznă! Făcut de mântuială, iluminatul din pavajul de pe strada Republicii şi-a dat obştescul sfârşit (FOTO)

Corso în beznă! Făcut de mântuială, iluminatul din pavajul de pe strada Republicii şi-a dat obştescul sfârşit (FOTO) S-A STINS LUMINA. Pietonala a rămas în beznă. După numeroase cârpeli, iluminatul din pavaj a cedat definitiv, iar Primăria nici nu mai doreşte să investească într-o lucrare prost făcută de la bun început
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada Republicii ar trebui să fie cea mai strălucitoare zonă a oraşului, însă lasă o impresie neplăcută oricui trece pe ea, fie el localnic sau turist. Cu clădiri frumoase dar acoperite de plase fiindcă nu sunt reabilitate, cu un pavaj din care dalele de granit chinezesc sar precum popcorn-ul, Corso-ului îi mai lipsea fix să intre în întuneric. De câteva săptămâni, pe stradă mai ard doar cele câteva felinare şi reclamele comercianţilor, căci iluminatul din pavaj a cedat definitiv.

Primăria nici nu mai doreşte să repare sistemul, motivând că e prea costisitor şi orice cârpeală i se dovedeşte inutilă. Alternativa? Un proiect de introducere a iluminatului arhitectural prin corpuri de iluminat amplasate pe clădiri.

Pista de pe Corso

În 2005, strada Republicii a intrat în şantier cu promisiunea edililor de atunci că la finalul lucrărilor va fi cea mai frumoasă din oraş şi va primi sclipirea pe care o merită. Numai că n-a fost deloc aşa. În locul vechiului pavaj realizat din mozaic circular, administraţia Filip a decis să monteze nişte dale de granit importate din China care, dincolo de aspectul inestetic, nici măcar nu sunt regulamentare: în loc să fie cubice, cum cerea proiectul, sunt paralelipipedice. Drept urmare, se desprind de parcă nici nu le-ar fi locul acolo!

Lucrarea a costat 2 milioane de euro şi a fost realizată în baza unui proiect ales în urma unui dubios concurs de idei, câştigat de arhitectul-şef de atunci, Andrei Luncan. Pe lângă montarea dalelor de granit, proiectul a prevăzut şi realizarea unui sistem de iluminat arhitectural în pavaj. Linia de iluminat merge în diferite direcţii de-a lungul Republicii, iar lumina albă a becurilor i-a făcut pe mulţi să ia la mişto sistemul, spunând că arată ca o pistă de aterizare pentru avioane.

Lucrare "sensibilă"

Acum, însă, "pista" şi-a pierdut sensul. Asta pentru că niciun bec din pavajul de pe Corso nu mai funcţionează. De la predarea lucrării în 2006, de către firma Luxten, constant câte un corp de iluminat ceda, iar acum au fost oprite toate. Astfel, cine iese seara la plimbare pe Corso are parte de lumină doar de la felinarele montate pe câteva dintre clădiri şi de la reclamele magazinelor şi localurilor.

"Lucrarea făcută la acest sistem e de o calitate foarte proastă. Cum plouă puţin, cum ceva se strică", spune viceprimarul Oradiei Mircea Mălan, confirmând şi faptul că lucrarea a ieşit între timp din garanţie. "Pe lângă că e o lucrare proastă, nici nu ştim de unde au luat piesele, pentru că noi acum nu găsim piese de schimb", mai spune vicele. Altfel spus, nu e suficient că sistemul e o chinezărie; trebuia să fie şi o chinezărie rară...

Pe bani europeni

În aceste condiţii, municipalitatea a decis să nici nu mai investească în iluminatul de pe Corso, dându-şi seama că degeaba repară azi într-un loc, căci mâine se strică în altă parte. "Nu are niciun rost să investim banii orădenilor în acest sistem", consideră Mălan.

Primăria a decis, în schimb, să opteze pentru iluminatul arhitectural al clădirilor de pe Corso. În orice proiect de reabilitare a faţadelor va fi inclusă şi partea de iluminat arhitectural. Proprietarii nu vor putea, însă, să realizeze sistemul de lumini cum vor ei, ci doar după nişte reguli pe care le va stabili municipalitatea, astfel încât pe stradă să existe o unitate. Pentru clădirile deja reabilitate, Primăria vrea să scrie un proiect pe bani europeni, din care să acopere cheltuielile cu iluminatul. "Vom aplica nişte console pe pereţi. Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat deja avizul pentru această soluţie", precizează viceprimarul.

Ce se va alege de corpurile de iluminat din pavaj, nu se ştie încă. Cert este că, la fel ca pentru întregul pavaj, cineva va trebui să găsească o soluţie fezabilă şi aspectuoasă. Care să bucure ochii orădenilor şi pe ai turiştilor...


VOCEA STRĂZII

Care credeţi că ar fi varianta cea mai bună pentru iluminatul pietonalei orădene, în condiţiile în care ledurile din pavaj s-au stricat?

02 Mariana Kela.jpgAr trebui să se renunţe la iluminatul Corso-ului din pavaj. Poate una dintre soluţii ar fi amplasarea unor lampadare din acelea de epocă.
Mariana Kela (foto), 50 ani, muncitoare

Îmi plăcea cum arătau becurile din pavaj şi poate ar trebui reparate acelea, dacă nu ar fi prea scump şi tot s-a investit cândva în ele.
Sorin Vigu, 40 ani, factor poştal

02 Simona Boboi.jpgSistemul actual nu-mi prea convine. Cred că mai estetic ar fi un sistem de iluminat din lateral cu lampadare, ori de sus, de pe imobile.
Simona Boboi (foto), 30 ani, casier

Proiectul Corso-ului nu mi-a plăcut niciodată şi nici iluminatul din el. Ar fi bine să facă un nou sistem, de pe clădiri, dar să fie estetic.
Lajos Moldovan, 47 ani, profesor

02 Raluca Radu.jpgMi-ar plăcea să văd pe pietonală felinare care amintesc de vremurile trecute. Nici pavajul şi nici iluminatul de acum nu-mi plac.
Raluca Radu (foto), 25 ani, agent vânzări

Iluminatul din pavaj arată ca o pistă de avion. Nu-mi place. Mi se pare că cea mai bună variantă ar fi iluminatul de sus, nu din pavaj.
Tamas Darvai, 21 ani, student

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Nici asta nu conteaza domnule Bolojan?
LUXTEN este firma la care l-a angajat d-na TENT pe sotul ei cu salar de 10.000 ron/luna pe post de directoras. Cand Selina executa lucrarea castigata cu concursul doamnei TENT, sotul ei Dan Tent se plimba in Germania in excursie cu firma Selina la expo Hanovra(fara a se considera mita sau conflict de interese). E aceeasi doamna care "rezolva" tot ce trebuie pentru contractele de drumuri impreuna cu perenul negricios din primarie PATCAS (cel cu Mercedesul LAW)
Postat 03 Martie 2013, 20:55 de anti-spaga
Chinezarii
Daca eram in China am fi avut doua variante: 1. Fie lucrarea era executata ca la carte, iar noi nu mai vorbeam despre ea, ci doar ne bucuram de ea (ceea ce nu-i cazul la noi, in Romania), 2. Fie lucrarea era executata prost, iar primarele si musiu arhitectul erau deja oale si ulcele adusi in starea aceasta de un pluton de executie ce s-ar fi facut datoria chiar pe dalele cu pricina... (ceea ce nu-i cazul la noi, in Romania).
Postat 03 Martie 2013, 20:08 de Shogun
varza!
Arata jalnic centru cu pavajul acela gri!Cu sau fara becuri,tot aia e!
Postat 03 Martie 2013, 19:15 de sena
SOLUTIA BOLO
@Oradean: Cum gandesti asa de negativist!!! Cum sa fie dansul de vina ? Doar lucrarea o va face aceeasi firma, iar solutia tehnica va fi data de Luxten (aceeasi) si aprobata printre altii de dl. Florea economist, d-na Lipoveanu (fost si in comisia ce a aprobat lucrarea cenusie) fara a se consulta un grup mai mare de specialisti (arhitecti, designeri, ingineri), fara vreun concurs national, international sau macar un concurs de idei al tinerilor studenti! In Oradea doar UNUL are VIZIUNE! Rusine Cseke nu recunosti valorile... precum un diamant neslefuit...
Postat 03 Martie 2013, 17:09 de Adi Oradeanul
centru
mai bine s ar reface si pavajul pt ca arata grotesc, ti e si greata sa circuli pe acolo, noroc cu mesele de la terase ca mai acopera rahatul
Postat 03 Martie 2013, 16:52 de corso jalnic
Bolojan e vinovat!
bolojan este vinovat si pentru asta! pentru ca nu a venit mai repede la conducere!
Postat 03 Martie 2013, 16:16 de Oradean
corso
TOATE LUCRARILE FACUTE DE S E L I N A DAU CHIX O LUCRARE CA LUMEA FACUTA DE FIRMA ACEASTA NU EXISTA. CALITATE O. DE CE MAI LUCRATI CU DINSII DOM . PRIMAR???????????????
Postat 03 Martie 2013, 11:19 de ludovic
Cred ca ar merita reparat
Pacat era un lucru frumos si unic fata de alte orase.Nu inteleg de ce costa asa mult cateva becuri si niste fire casa nu se poata repara.
Postat 03 Martie 2013, 09:42 de Marius
OAMENI DE CARACTER - LIPSA
Institutia Arhitectului Sef al Serv. Urbanism al municip. Oradea - NU ARE SEF -in toata Oradea Mare nu se gaseste un arhitect suficient de bun,care sa ocupe PE MERIT postul de Arhitect Sef?, Dom primar, ai intrat si matale in jocul SISTEMULUI,ca \" sensibilul Filip \".Nu mai intalnesti azi oameni de caracter,NUMAI FRIPTURISTI !
Postat 03 Martie 2013, 00:18 de ADI
Zvonuri
Am auzit un zvon foarte ciudat... cica Luncan asta, care a distrus imaginea pietonalului cu luminile de doi lei si piatra lui cubica, preda la universitate la profilul arhitectura... sper ca nu e adevarat... Daca cumva e adevarat cred ca vor trebui evitati arhitectii care termina facultatea la sectiile unde preda el.
Postat 02 Martie 2013, 23:43 de din Oradea
Bani europeni ? - iar deturnari,iar SPAGA
Reamenajarea pavajului si reabilitarea iluminatului de pe Corso-ul oradean Republicii,sa il suporte ,din buzunarul lor,cei care au aprobat acest proiect precum si cei care au fost de acord sa-i dea si un premiu arhitectului sef de atunci,Luncan A
Postat 02 Martie 2013, 22:32 de Justitiarul
Tandemul LUNCAN-( Primarie)-LIPOVEANU(Insp.de Stat in Constructii Bihor)
Pentru proiectul cu pavajul conceput de Arh. Sef. LUNCAN si-a tras si un premiu de 2000 de Euro.Conssilierii primariei lui FILIP,ce au pazit,- tot la fel de pupincuristi ca cei de acum ! Dar dna. LIPOVEANU ,insp.sef constructor la Insp. de Stat in Constructii Bihor ,de ce a supervizat acest proiect si aceste lucrari ?Dar diferenta de bani castigata de excroc,din nerespectarea furnizorului si a calitatii materialului prevazut in proiect (piatra cubica de CHINA) -- cu cine a impartit-o -dna. LIPOVEANU ? acum arhitect sef al municip Oradea..Ce stomac trebuie sa ai,sa vii acuma sa vrei sa faci ORDINE cu fatadele cladirilor din centrul istoric al orasului,sa mai si ameninti locatarii care nu percuteaza la MAGARIILE si HOTIILE gandite ,acum de noii alesi,ai lui BOLOJAN.Voi vreti binele orasului Oradea ? ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU,!
Postat 02 Martie 2013, 21:49 de xyz-q
Bezna
Ne laudam cu centrul istoric al orasului.!!!!!!!!!Niste lumanari,lampi cu petrol,Alte idei domnilor si doamnelor di fotoliile primariei??????????Celor care raspund de oras ar trebui sa le fie intuneric si in portofel ca in capul lor.Unde... sunteti ?
Postat 02 Martie 2013, 16:48 de petru
Rusine
De ce ne trebuie si mai multa pietonala daca nu avem grija de ce avem?De fapt cam sa stau lucrurile in Oradea.Facem altul nou,cel vechi sa piara, ca pe cine mai intereseaza.ASA DA DOMNILOR GOSPODARI AI PRIMARIEI!!!!!!RUSINE!!!!!!!!!!!!!
Postat 02 Martie 2013, 16:43 de lia
La vremuri noi tot ei
O lucrare fara cap facuta de LUXten pe vremea lui Filip ...dar sa vedeti... va fi refacuta pe vremea lui Bolojan de luxTEN!!!! <<"Vom aplica nişte console pe pereţi. Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat deja avizul pentru această soluţie", precizează viceprimarul.>> Acum e bine ca avem putine cladiri pe Republicii care nu si-au refacut fatadele sau e rau ca avem cateva refacute si acestea au doua optiuni... ori zona din dreptul cladrilor va ramane in bezna... ori se vor monta aplicate retele (vor arata super ART Nouveau) sau se va sparge din nou fatada respectivelor cladiri. Bani sa fie ca stim sa-i cheltuim ... ne transmit executivii!
Postat 02 Martie 2013, 16:07 de Adi Oradeanul
Cum esti,asa faci.
Fostul edil(iu) si-al sau Maaare "arhitect" si-au lasat amprentele in mult mai multe locuri si-n diverse feluri,Corso-ul e doar un esantion ceva mai saritor in ochi.Numai ca duetul vesel n-a "activat" in vid...Aveau prin preajma colaboratori obedienti,guri flamande care-si temeau leafa,cariera...Li se potriveste perfect ceea ce scria Creanga-n "Povestea povestilor" despre falnica recolta a taranului care l-a maniat pe Dumnezeu: "tare darze,mandrulete si rasbelite zambeau in soare!"
Postat 02 Martie 2013, 15:47 de gyorgy tozser
a
multumim Petru Filip si marele arhitect Luncan
Postat 02 Martie 2013, 14:20 de a
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON