URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum vreo 10 ani, marii consumatori de cultură din Oradea vituperau împotriva "ţăranului din Birtin" pe motiv că acesta nu face destule manifestări, care să satisfacă pretenţile celor care se trezesc pe Mezzo şi adorm pe Arte. Ei bine, acum lucrurile artă cu totul altfel...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
12 August 2019, 11:59

Servicii la înălţime: Preluat de Primărie, aeroportul înfloreşte, oferind bihorenilor servicii de top... La Debreţin! (FOTO)

Servicii la înălţime: Preluat de Primărie, aeroportul înfloreşte, oferind bihorenilor servicii de top... La Debreţin! (FOTO) TRANSFER ŞI NU NUMAI. Cu şoferi atestaţi pentru transportul de persoane, vehicule noi şi servicii exclusiviste, firma Pannon Transfer a reuşit să câştige încrederea conducerii Aeroportului Debreţin, devenind partener exclusiv pentru următorii ani, în care aerogara ţinteşte cifre de trafic impresionante
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeroportul Internaţional Debreţin, folosit intens şi de bihoreni, continuă să crească. Preluat la sfârşitul anului trecut de către Primărie, care i-a alocat pe acest an fonduri de 1,2 milioane euro, aeroportul concurent celui din Oradea aproape că şi-a dublat deja numărul de clienţi.

Cum a fost posibil? Considerat de Consiliul Local drept un obiectiv important pentru dezvoltarea turismului şi atragerea investiţiilor străine, Aeroportul din Debreţin a intrat într-un proces de schimbare majoră. Pentru a-l adapta la cerinţele pieţei, noua conducere s-a gândit nu doar la modernizarea pistelor şi a terminalelor de călători şi mărfuri, ci şi la o serie de servicii conexe de tip premium. Ca de pildă cele de transfer, care se fac nu doar local, ci în întreaga regiune, acoperind inclusiv Oradea. Transportul e realizat de compania Pannon Transfer care, la cerere, poate asigura transport până la domiciliu.

Schimbarea la faţă

directorul executiv al Aeroportului Debreţin, Vajda JánosÎn 2012, Aeroportul din Debreţin avea o singură cursă externă, spre Londra. În 2014 erau cinci. Acum, de aici se zboară spre 13 ţări, cu curse regulate, operate de Wizz Air şi Lufthansa. "Zborul companiei Lufthansa Debreţin - Munchen asigură legături spre New York, Boston, Bangkok, Singapore, deci spre întreaga lume", explică directorul executiv Vajda János (foto), numit în funcţie la sfârşitul anului, imediat după ce aeroportul a fost preluat de Consiliul Local Debreţin.

Cert e că schimbările făcute de noii administratori şi fondurile prevăzute de municipalitate au dat roade. "În iulie am sărbătorit vizitatorul cu numărul 250.000 pe acest an. Anul trecut, acest lucru se întâmpla în octombrie. Din calculele noastre, cel târziu anul 2023 îl vom încheia cu profit", spune Vajda.

Nu a fost uşor, căci întreaga strategie de dezvoltare a fost regândită, iar serviciile au fost parţial externalizate, fiind prestate acum prin parteneriate cu firme private, selectate riguros, prin licitaţii. "Conform politicii de afaceri, acţionarul principal pune accent pe investiţiile făcute pentru confortul şi siguranţa pasagerilor", arată directorul.                   

"Concurenţa e normală"

Pentru fluidizarea traficului din aeroport se testează deja două noi porţi de control. Terminalul de călători a fost recompartimentat, s-au amenajat saloane mai mari, iar parcarea funcţionează cu bariere şi automate de plată. Planurile includ dezvoltarea unor spaţii de joacă pentru copii, pentru ca aşteptarea să fie mai confortabilă, iar pista din beton neutilizată în prezent va fi înlocuită cu una nouă, lată de 45 metri şi dotată cu un sistem modern de ghidaj.

Aeroportul din Debreţin mai are un bistro modern, cu terasă, un shop cu suveniruri şi standuri de informare turistică. "Încercăm să facem totul pentru ca pasagerii care ajung în Debreţin să nu mai perceapă aeroportul ca fiind unul de tranzit. Suntem în legătură cu hotelierii din oraş, iar informaţiile sunt că au tot mai mulţi turişti care, înainte să plece spre destinaţii mai importante, se opresc să viziteze Debreţinul pentru 2-3 zile", mai spune directorul.

Un serviciu util călătorilor este şi cel de transfer, mai ales că nu e unul obişnuit, ci la standarde înalte. Ţinând cont de cererea din regiune, serviciul a fost gândit în aşa fel încât preluarea călătorilor să se facă nu numai din Debreţin, ci şi din Oradea. "În afaceri, concurenţa este normală şi importantă, iar cei care câştigă sunt călătorii. Analizăm permanent poziţia competitorilor din regiune, suntem atenţi nu doar la Oradea, ci şi la Košice. Sincer, ne străduim ca în regiune să se zboare de la Debreţin", recunoaşte Vajda.

Confortabil, sigur şi rapid

De altfel, condiţiile impuse firmelor interesate să preia serviciul de transfer au fost de-a dreptul draconice. "Am vrut să avem garanţia că vizitatorul ajunge în siguranţă pe aeroport şi de aici până acasă", spune Vajda.  

Compania câştigătoare, Pannon Guard Zrt., are o vechime de 15 ani, cu o gamă diversă de servicii, având contracte în Ungaria inclusiv pentru transport de pacienţi. Firma asigură, practic un serviciu de tip shuttle bus, confortabil şi rapid, între staţiile din Oradea şi aeroport, iar pasagerii care doresc au posibilitatea de a solicita serviciul chiar de la domiciliu.

Ford Transit Kombi FWD Trend

Transferul către aeroportul din Debreţin se face prin rezervare telefonică sau online, în funcţie de ora de zbor, spre şi de la Oradea, cu o flotă de 13 autovehicule, introduse în circulaţie în luna mai a acestui an. Sunt microbuze noi, comode şi confortabile, Ford Transit Kombi FWD Trend (foto), cu şoferi atestaţi pentru transportul de persoane.

Pasagerii care vor să călătorească singuri sau doar cu familia, dar şi companiile care organizează transferuri către sau dinspre aeroport pentru angajaţi şi parteneri, pot apela, contra unui cost suplimentar, la servicii de tip VIP, în acest caz transportul fiind realizat cu maşini Mercedes-Benz V Class Avantgarde V250d. El include servicii de catering, iar la cerere chiar şi personal specializat de protecţie.

Plată cu cardul şi net gratis

managerul general al companiei Pannon Transfer,  Mórucz LászlóPentru achitarea serviciilor de transport, clienţii nu trebuie să schimbe bani, toate maşinile fiind dotate cu terminale POS, aşa că plata se poate realiza, simplu, cu cardul. "Nu vom fi mai scumpi sau mai ieftini decât alţii. Pot spune cu certitudine, însă, că vom oferi mai mult decât alţii. De exemplu, această posibilitate de a plăti cu cardul. Considerăm că în anul 2019, în condiţiile în care clienţii noştri sunt în mare parte străini, e un minimum necesar", spune managerul general al companiei Pannon Transfer,  Mórucz László (foto).

Microbuzele au internet wireless gratuit, deci în drum spre sau dinspre aeroport clienţii îşi pot verifica email-urile, pot transmite mesaje ori pot urmări ştirile. Părinţii cu copii mici pot fi şi ei liniştiţi: firma asigură scaune speciale pentru aceştia, în funcţie de vârstă. La fel, persoanele cu dizabilităţi pot solicita scaune cu rotile, iar cele care călătoresc cu animale de companie au la dispoziţie cuşti pentru transportarea lor în siguranţă.

Door to door

Transportul standard pe ruta Oradea - Debreţin costă 40 lei, iar firma îşi preia călătorii în Oradea din Şirul Canonicilor. Pentru clienţii mai pretenţioşi, Pannon Transfer oferă şi varianta door-to-door, care implică un cost suplimentar, în funcţie de distanţă. Tariful se calculează cu o aplicaţie online, disponibilă pe www.pannontransfer.eu, în câteva zile şi în limba română. Clientul introduce în sistem adresa de la care doreşte să fie preluat ori cea la care doreşte să ajungă, iar în mesajul prin care se confirmă preluarea comenzii i se transmite suma pe care urmează să o achite.

Clienţii sunt anunţaţi prin SMS despre sosirea maşinii. "Ei primesc un mesaj pe telefonul mobil cu 10 minute înainte să ajungă şoferul, ca să aibă timp să iasă. Totul se face organizat, fără costuri ascunse", mai spune directorul Mórucz.

La sosirea la Aeroportul Debreţin, toţi clienţii, atât cei care au ales servicii standard, cât şi cei care au optat pentru servicii VIP, sunt întâmpinaţi de hostessele firmei, prezente 24 de ore din 24 pe aeroport. Ele îi însoţesc până în terminal, le indică unde pot face check-in, unde pot sigila bagajele, îi ajută la transferul de la aeronavă la terminal şi cu manipularea bagajelor, oferindu-le şi informaţii despre casele de schimb valutar, posibilităţi de cazare sau vizitare, restaurante, etc. Servicii complete cu adevărat...


MILIONUL
Iată că se poate!

Vechiul aeroport militar sovietic de la marginea oraşului Debreţin înregistrează record după record. Dacă în 2018 a avut 353.000 pasageri, numărul estimat pe 2019 este de 600.000 vizitatori, iar pentru anul viitor şi-a propus să depăşească un milion.

În prezent, pe Aeroportul Debreţin (www.debrecenairport.com) operează două companii, Wizz Air şi Lufthansa, către destinaţii precum Londra, Paris, Tel-Aviv, Doncaster, Munchen, Milano, Dortmund, Barcelona, Eindhoven.

Totodată, în sezonul estival, de la Debreţin zboară curse charter ale companiilor Sundair, Corendon, FlyEgypt, Bulgarian Air Charter şi Smartwings spre destinaţii turistice precum Antalya (Turcia), Zakynthos (Grecia), Hurghada (Egipt) şi Burgas (Bulgaria).

(adevrtorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
schimbare
indiferent daca il preia primaria sau altcineva, este clar ca trebuie schimbat radical atat administratorul cat si directorul, fiind ca CJB a demonstrat ca nu e capabil sa-l gestioneze, si prin simplul fapt ca a tinut 30 de ani acelasi director in functie. si intr-o companie privata s-ar intampla la fel...delasarea sau incompetenta ar fi sanctionate rapid si radical.
Postat 13 August 2019, 13:27 de ferfeleaga
@ sandu
Or mai fi si altii dar nu par interesati de Oradea.
Postat 13 August 2019, 12:44 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Wizz Air e singurul low cost din Europa, nu mai sunt alții
Postat 13 August 2019, 11:36 de Sandu1206
hudimiristii si manga cred ca au castigat ?
Primaria Oradea poate si trebuie sa le strice socotelile. La urma urmei e vorba de populatia locala si de bugetul local.
Postat 13 August 2019, 06:44 de 1234
Low cost de panonia
Vad ca se scoate in evidenta ca aeroportul "a fost preluat de primarie"... ce ar putea face primaria cu aeroportul daca nu ar exista Wizz Air, companie maghiara low-cost, care a avut tot interesul sa reduca/anuleze cursele de pe aeroporturi apropiate (ex. Oradea) in detrimentul Debrecen-ului, cel mai important oras din estul Ungariei (populatie, economie, invatamant - oras universitar + centru medical de renume). Ca sa nu ne imbatam cu apa rece.. daca PMO preia aeroportul.. are la indemana un operator low cost care sa concureze WizAir?
Postat 13 August 2019, 00:13 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2979 RON
  • 1 EUR = 4.7352 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON