URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2019, 12:01

Visul american: Oradea Summer Film a debutat cu o peliculă despre militari NATO blocați într-un sat românesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"California Dreamin" (Nesfârşit), regizat de Cristian Nemescu, a fost prima pelicula prezentată orădenilor, vineri seară, în parcul Cetăţii, la festivalul Oradea Summer Film.

Peste 400 de orădeni s-au adunat să afle povestea unor militari NATO care rămân blocaţi în Căpâlniţa, un sat uitat de lume din judeţul Harghita, în care se vor îndrăgosti de românce.

Artificii "surpriză"

Comedia lansată în 2007 a adunat peste 400 de orădeni care fie şi-au găsit un loc pe scaune, şezlonguri, beanbags sau au preferat să stea pe pături aduse de acasă.

Filmul a început puţin după ora 21, moment în care majoritatea spectatorilor se aflau încă la standuri, aşteptând să cumpere îngheţată, popcorn sau nachos.

"California Dreamin´"(Nesfârşit) s-a bucurat şi de efecte speciale neprevăzute. Asta pentru că în jurul orei 21.30 un foc de artificii a putut admirat chiar în spatele panoului de proiecţie. Efectele pirotehnice au provenit de la petrecerea privată a angajaţilor Plexus care a fost organizată în curtea principală a Cetăţii, accesul în acea zonă fiind restricţionat timp de mai multe ore.

Faptă reală

Povestea redă aventura de cinci zile a unor militari americani care rămân blocaţi în satul Căpâlniţa, din judeţul Harghita, pentru că şeful gării, Doiaru (Răzvan Vasilescu) nu îi lasă să treacă din cauza lipsei actelor.

Primarul oraşului (Ion Sapdaru) profită de ocazie pentru a-i invita pe străini la ziua satului sperând că va atrage atenţia mass-media.

Ajunşi la petrecere, militarii americani devin fascinaţi de tinerele românce şi le curtează chiar dacă acestea nu ştiu o boabă de engleză.

La originea lungmetrajului a stat o întâmplare reală, petrecută în 1999, când un şef de gară din satul Pieleşti, judeţul Dolj, a blocat timp de patru zile trenul militarilor NATO, în ciuda insistenţelor ministrului Transportului de la acea vreme, Traian Băsescu.

Oradea Summer Film va continua sâmbătă cu "Sieranevada" (2016), cel mai recent film al lui Cristi Puiu.


Oradea Summer Film

SÂMBĂTĂ 10 august - SIERANEVADA, România, 2016 

DUMINICĂ 11 august - CROAZIERA, România, 1981 

LUNI 12 august - AMANDA, Franţa, 2018 

MARŢI 13 august - COPACUL VRAJBEI NOASTRE, Islanda, 2018

MIERCURI, 14 august - UTOYA: 22 iulie, Norvergia, 2018

JOI 15 august - WESTERN, Germania, 2017

VINERI 16 august - SUB UMBRA PĂRULUI SĂLBATIC, Turcia, 2018

SÂMBĂTĂ 17 august - FIRST REFORMED, S.U.A, 2018

DUMINICĂ 18 august - PĂSĂRI CĂLĂTOARE, Columbia, 2018

*În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecţiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informaţia va fi transmisă pe pagina de Facebook Oradea Summer Film, precum şi în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2019. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON