URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2014, 15:25

Uimiţi de balaurul "dinozaur": Peste 4.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor a atras sâmbătă seară peste 4.000 de vizitatori la o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor. Majoritatea acestora s-au dus la Palatul Baroc încă de la ora 19 când porţile acestuia s-au deschis. Aici copiii şi-au dus părinţii la balaurul înalt de trei metri postat la parterul clădirii cu luminiţe roşii la ochi. Micuţii s-au pozat cu creatura, pe care mulţi au numit-o dinozaur, şi, curajoşi, l-au şi atins.

La secţia de artă vizitatorii au putut admira colecţia de pictură realizată la tabăra de creaţie artistică Lăzarea, precum expoziţia principală din acest an, "Civilizaţia focului", care cuprinde obiecte şi referinţe istorice despre felul în care focul era folosit în gospodărie, în ritualuri, dar şi ca metodă de tortură de-a lungul vremii în zona Cele Trei Crişuri.

Aşadar, orădenii au putut vedea obiecte precum o bucătărie tradiţională ţărănească, de sfârşit de secol XIX, cu cuptor şi plită, un ţest, adică cel mai arhaic sistem de copt pâine din zona noastră, căţei de vatră, care era folosiţi în preistorie la tirajul focului şi la încălzirea locuinţelor, precum şi preţioase sfeşnice din argint de secol XIX, precum şi instrumente folosite inclusiv în Oradea pentru judecata ordalică (mod de judecată din Evul Mediu timpuriu, care stabilea vinovăţia unei persoane în funcţie de unele probe în care se folosea foc sau fier înroşit).

Totodată, şi în acest an Episcopia Romano-Catolică a permis vizitarea sălii de onoare a Palatului Baroc, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau. De data aceasta, însă, n-a fost deschisă şi Sala Matei Corvin, unde se află un tablou de mari dimensiuni ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei.

Potrivit directorului Aurel Chiriac, 3.790 de orădeni au vizitat între orele 19 şi 01 Palatul Baroc. Totodată, celelalte secţii ale MŢC au fost vizitate de alte câteva sute de orădeni sâmbătă seară. La Muzeul Aurel Lazăr, pe lângă obiectele permanente, a putut fi admirată o expoziţie dedicată stilului Seccesion în Oradea anilor 1900.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON