URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2012, 11:41

Teodora Lăzuran, "mama" campioanelor (FOTO)

Teodora Lăzuran, "mama" campioanelor (FOTO) MEREU ÎN SALĂ. Chiar dacă administrează Academia Ars Nova, Teodora nu a renunţat la munca în sală. Printre noile stiluri de fitness ale centrului se numără Aerial Yoga, practicat cu ajutorul unor "hamace"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintr-un colţ al sălii tapetate cu oglinzi, antrenoarea urmăreşte atentă mişcările graţioase ale sportivelor: "Atitudine vreau! Picioarele întinse, amplă mişcarea...", le îndrumă ea pe eleve, unele tocmai coborâte de pe podiumuri mondiale.

Multiplă campioană naţională la gimnastică ritmică, Teodora Lăzuran a fondat, în urmă cu 7 ani, propria academie de dans, dar şi un centru unde sute de orădence se distrează şi slăbesc, practicând cele mai noi stiluri de fitness.

Ieşeancă între ardeleni

Teodora Lăzuran a început sportul în Iaşi, la 6 ani, când a fost selectată într-o clasă pilot de gimnastică ritmică. În scurt timp a ajuns în echipa şcolii, iar la 12 ani, venită în vacanţă în Băile Felix, a fost dusă de tatăl său să vadă cum se antrenau fetele de la clubul Şcolii Sportive 20 (actualul Liceu cu Program Sportiv), renumite campioane naţionale de gimnastică ritmică la acea vreme. "M-a pus antrenoarea să-i arăt ce ştiu, să fac un exerciţiu. Apoi m-a întrebat de când pot să vin la antrenamente", îşi aminteşte Teodora.

Nu a ezitat deloc. La o vârstă fragedă, ieşeanca a lăsat în urmă familia şi confortul casei părinteşti şi s-a mutat în Oradea, la internat. Era 1985. "Am plâns mult vreo doi ani, dar nu-i nimic, m-am călit. Mi-a fost greu să mă adaptez. Pentru toţi eram o fată care vorbea şi se îmbrăca ciudat. Lumea de aici era mult mai emancipată ca la Iaşi", povesteşte antrenoarea. Sutele de ore în sală s-au reflectat însă în rezultate, tânăra obţinând până la 18 ani, când şi-a încheiat cariera competiţională, patru titluri de campioană a României.

Din beci, spre podium

După terminarea liceului, Teodora a început să predea, iniţial ca profesor suplinitor, la grupa de gimnastică ritmică a LPS, apoi ca antrenoare. "Stăteam de dimineaţa până seara în sală. Dar performanţa te alege, nu toţi pot să fie campioni", spune ea. Rezultatele s-au văzut rapid, căci la 23 de ani scosese campioane naţionale absolute, adică la toate obiectele gimnasticii ritmice.

În 2005, din cauza unor încurcături birocratice, s-a trezit că în toamnă a pierdut postul de antrenor titular pe care-l câştigase prin concurs în vară. Rămasă fără loc de muncă, a fost nevoită s-o ia de la capăt. "Am închiriat o sală infectă într-un beci, pe care am zugrăvit-o cu soţul meu. Aşa a început totul", spune Teodora.

Schimbarea i-a priit, căci astăzi Academia de Dans Ars Nova, formată din fetiţe şi adolescente, e recunoscută prin numeroasele medalii europene şi mondiale la campionate de show-dance, un stil ce combină gimnastica şi dansul. Numai în 2009, la Mondialele din Croaţia, echipa a reuşit să obţină 7 medalii de aur. "Militez pentru ca micuţii să-şi dezvolte o armonie între minte şi trup. Sportul te învaţă să fii un om drept, loial", îşi împărtăşeşte ea crezul.

Sport pentru minte

Pe lângă academia de dans, Ars Nova funcţionează şi ca centru de fitness. Sala are instructori specializaţi să susţină ore de diferite stiluri, multe dintre ele noi în Oradea, cum ar fi Aerial Yoga, care constă în serii de exerciţii practicate cu ajutorul unor hamace.

"Pe 25 februarie voi aduce în premieră în România un nou stil de fitness dance, numit La Booca. La Oradea Shopping City va veni Marlon Connor, cel care l-a creat, iar intrarea este gratuită", anunţă de pe acum Teodora.

Cu sportul în sânge, campioana vrea să-i convingă pe cât mai mulţi să facă mişcare. "Aşa cum mănânci, trebuie să faci şi sport. În plus, în ziua de azi trebuie să găsim modalităţi de destresare, relaxare şi socializare. Sportul te poate ţine departe de psiholog", crede antrenoarea.

Votaţi-o pe Teodora!

Teodora, acum în vârstă de 39 de ani, nu renunţă la pregătirea nemijlocită a copiilor la show-dance, dar ţine şi unele cursuri de fitness, cum ar fi Zumba şi Master Stretching, chiar dacă partea administrativă a afacerii îi ocupă mult timp. "Nu pot să renunţ la sport, eu aşa funcţionez. Dacă stau două zile acasă, sunt bolnavă", se destăinuie ea.

De curând, a fost nominalizată la Premiile TVR Cultural, o campanie prin care se doreşte recunoaşterea oamenilor şi a organizaţiilor care şi-au pus amprenta asupra comunităţii. O echipă a televiziunii naţionale a realizat un documentar despre parcursul şi realizările antrenoarei. Din Oradea a mai fost nominalizat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Fiecare documentar poate fi votat prin SMS la numărul 1269 (cu textul "18" pentru cel despre Teodora, respectiv "3" pentru episcop), gala de premiere fiind programată în aprilie.

Onorată de iniţiativa postului cultural al TVR, antrenoarea crede că a fost aleasă pentru că promovează mişcarea printre orădeni, deschizând gratuit porţile sălii Ars Nova, o dată pe lună. Şi are motive temeinice să recomande sportul tuturor. Ei i-a adus o carieră, împliniri şi lauri, dar şi sănătate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nasol
CENZURAT
Postat 13 Februarie 2012, 11:42 de Adi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON