URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2013, 18:01

Stăpâna inelelor: O orădeancă realizează bijuterii din cioburi colorate (FOTO)

Stăpâna inelelor: O orădeancă realizează bijuterii din cioburi colorate (FOTO) POLIVALENTĂ. "Mama îmi spunea mereu: mai bine citeşti decât să mâzgăleşti!", povesteşte Laura Ungur (foto). În ciuda poveţelor, nu şi-a abandonat chemarea. Pe lângă bijuterii din sticlă, tânăra artistă pictează pe sticlă şi pe pânză, făcând şi pictură murală, pe pereţi, îndeosebi personaje din desene animate pentru camere de copii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prietenii i-au spus mai mereu că mai bine s-ar ocupa de treburi "serioase" decât să tot "mâzgălească", dar Laura n-a vrut şi nici n-a putut să-şi uite pasiunea pentru desen şi pictură.

De curând, însă, a devenit cunoscută printre orădencele pasionate de accesorii hand-made ca fiind artista care creează din sticlă brută pandantive, cercei şi inele cu forme şi culori deosebite. Iscoditoare, procedeul l-a învăţat şi perfecţionat de una singură.

Fata cu culorile

"În liceu toţi colegii ştiau că eu sunt cea care desenează mereu ceva", spune despre începuturile pasiunii ei Laura Ungur. Chiar şi aşa, îndrumată de părinţi, a vrut să aibă şi o meserie practică. "Am făcut liceul economic şi nu-mi pare rău. Apoi am absolvit Facultatea de Arte, la profilul Design vestimentar, tapiserie şi imprimeu. Nu voiam să mă axez doar pe pictură, căci nu era o "slujbă" sigură", povesteşte orădeanca în vârstă de 28 de ani.

După studenţie, Laura a creat câteva piese vestimentare pentru prietene, dar i se părea prea dificil să se afirme în acest domeniu, astfel că în 2007, când i s-a propus să lucreze ca designer de sticlă şi oglindă la o firmă de profil din Bihor, a acceptat. "Se spune că viaţa te ghidează spre ceea ce trebuie să faci. Jobul acesta a fost cel care mi-a făcut cunoştinţă cu sticla şi aşa am început să-i descopăr frumuseţea", zice Laura despre locul de muncă unde picta şi finisa piese de sticlă pentru mobilier.

Bijuterii topite

Orădeanca a schimbat între timp mai multe locuri de muncă, dar toate au avut şi o parte artistică. Spre exemplu, lucrând ca pictor la o firmă de mobilă, a început să picteze acasă pe sticlă, dar a şi realizat, la comanda unui preot din Marghita, un vitraliu mare pentru intrarea în biserică. "A fost o lucrare mare în care am folosit sticlă gata colorată, pictând propriu-zis doar chipurile sfinţilor", spune ea încântată de rezultat.

DSC_0279.JPGProiectul a făcut-o să descopere ceea ce acum o pasionează cel mai mult: realizarea bijuteriilor din sticlă. "Am rămas pe cap cu o grămadă de cioburi colorate cu care nu ştiam ce să fac. Aşa mi-a venit ideea...", povesteşte ea. Cum ştia că la o anumită temperatură sticla se topeşte, a făcut experimente în... cuptorul cu microunde. "Era doar aşa, de încercare, cuptorul oricum nu-l foloseam. Soţul m-a susţinut mult, şi încet-ncet am descoperit că pot să fac ceva chiar deosebit din sticla aceea".
Între timp, anul trecut, Laura a intrat în concediu maternal şi, pe lângă timpul petrecut cu micuţul George, putea să se ocupe, într-un spaţiu special amenajat în apartamentul lor, şi de crearea bijuteriilor. "Ne-am cumpărat din Germania un cuptor special pentru topirea sticlei, care urcă până la 500-700 grade. Modelele şi culorile îmi ies în funcţie de cum tai, pregătesc şi suprapun sticla înainte de a o pune la topit. Acolo, bucăţile se îmbină şi se rotunjesc", explică ea o parte din procesul creativ.

Accesoriile fac ţinuta

După ce au stat ore întregi în cuptor, micile podoabe sunt curăţate şi puse în suport de cercei, de broşă, de brăţară, de butoni ori de pandantiv. "Ideile îmi vin pur şi simplu, dar pot să fac şi la comandă după mărimea, forma şi culorile alese de client". Din câte ştie Laura, niciunul dintre artiştii hand-made din Oradea nu realizează bijuterii din sticlă topită, ci doar tăiată. E posibil ca tocmai de aceea produsele ei să fi prins repede pe piaţă.

"Am fost la târguri la Timişoara, Sibiu şi în Oradea, la Galeria de Arte Vizuale. Spre surprinderea mea, am vândut bine şi oamenii m-au mai şi contactat apoi pe Facebook pentru comenzi", zice Laura. Ce-i drept, nici preţurile accesoriilor ei nu sunt mari - 10 lei o pereche de cercei, 20 un inel, 20-30 un pandantiv ori o broşă, în condiţiile în care suportul e placat cu argint.

Încă în concediu maternal, Laura nu vrea să renunţe la pasiune nici când se va întoarce în "câmpul muncii". Pentru că, spune ea, "chiar dacă într-o zi nu voi mai face bijuterii, mă voi axa pe alte decoraţiuni din sticlă. Nu voi renunţa, după ce am descoperit că din ceva tăios şi rigid pot să iasă lucruri atât de fine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ingeniozitate
Foarte frumos, felicitari! Cum pot lualegatura cu Laura?
Postat 26 Februarie 2014, 11:04 de Helene
Inele
Foarte frumoase, foarte interesante,cum se poate contacta Laura?
Postat 26 Februarie 2014, 11:01 de Helene
Ingeniozitate
Foarte frumoase, foarte interesante, imi plac foarte mult.As dori sa comand anumite bijuterii (un inel, o bratara) va rg mult, cum pot lua legatura cu aceasta doamna? Va multumesc
Postat 26 Februarie 2014, 10:47 de Helene
Da
TOT RESPECTUL!
Postat 26 Martie 2013, 15:26 de sandel
Felicitari
Felicitari Laura !
Postat 25 Martie 2013, 22:47 de Olimpia U.
CE FAIN
AR FI CA ASTIA DE LA BIHOREANUL SA FACA BUTONUL LIKE !!!! LE PROPUNEM !!! ORICUM, DRAGA ARTISTA FELICITARI !!! SI LIKE :)
Postat 25 Martie 2013, 22:19 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON