URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2019, 17:51

"Şi vremea vremuieşte...": Expoziţia artistului plastic Jovián György a fost vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două dintre cele mai mari săli de expoziţii ale Muzeului Ţării Crişurilor găzduiesc, începând de luni, expoziţia retrospectivă de pictură a lui Jovián György. Cele 18 lucrări au fost vernisate în prezenţa unui public numeros. Momentele muzicale au fost asigurate de violoncelista Szabó Ildikó, laureată a Premiului Junior Prima.

Cunoscut orădenilor ca autor al mozaicului "Trei arbori" de pe faţada principală a fostului cinematograf Patria, Jovián György este originar din Şimleul Silvaniei. La cei aproape 58 de ani, are la activ zeci de expoziţii personale şi de grup, cu studii de specialitate începute la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Oradea şi continuat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti.

Parcursul său profesional a început la Întreprinderea Viitorul Oradea ca proiectant de ambalaje, în prezent fiind angajat al Muzeului de Literatură "Petöfi" din Budapesta. Totodată, este membru, din 2007, al Academiei Maghiare de Artă. Lucrările sale ocupă galeriile Muzeului Ţării Crişurilor şi ale mai multor muzee din Ungaria, Portugalia şi Ucraina.

Expoziţia "Şi vremea vremuieşte..." este a treia organizată în Oradea, după cele din Galeria Municipală, din 1973 şi 1982, respectiv a doua consecutivă în România, după "Constructiv", vernisată anul trecut în Mogoşoaia.

Ideea evenimentului a apărut acum 2-3 ani, când "ne-am întâlnit cu artistul şi cu Ingo Glass în Budapesta şi am discutat despre o posibilă expoziţie în noul sediu al Muzeului", a povestit directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Atât Jovián György, cât şi Ingo Glass au vorbit în faţa asistenţei despre colaborarea dintre cei doi, începută acum mai bine de 50 de ani.

Lucrările au fost realizate între anii 1985 şi 2018. "Artistul forţează de fiecare dată lumea devastată pe care o pictează să îşi spună propria poveste, a decăderii, dar şi a fostei măreţii, de fapt a frumosului pe care îl presupune orice sălbăticie, a normalităţii care stă în umbra oricărui cataclism", a mai precizat Aurel Chiriac.

Fiind retrospectivă, "expoziţia este un omagiu pentru Oradea, oraşul tinereţii mele, pentru tot ce am lăsat aici", a declarat Jovián György. Acesta a avut mai multe colaborări cu instituţiile locale, de pildă proiectând decoraţii şi costume pentru teatru.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în data de 27 octombrie. Programul de vizitare este marţi, joi şi sâmbătă între orele 10-16, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10-18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON