URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2019, 18:51

Sarmale pentru toată lumea! Aproape 20.000 de sarmale, împărţite la festivalul românesc din Salonta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Sarmalelor, care a avut loc duminică în mijlocul comunităţii româneşti din Salonta, a fost una record.

Bucătăresele din oraş şi alte 11 echipe de voluntari au gătit aproape 20.000 de sarmale, care apoi au fost împărţite gratuit tuturor doritorilor.

"Boţi" şi muzică

"Iniţial am zis că facem vreo 15.000 de sarmale, dar sunt mult mai multe. Noi am pregătit 11.000 de sarmale şi 11 echipaje au gătit împreună în jur de 9.000. Am avut echipe din comunele Avram Iancu, Mădăras, Tulca, Tinca, în premieră una din Micherechi şi echipe de la restaurantul Millenium, de la fabrica de piese auto Inteva şi una a rezerviştilor militari", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Sala, organizator al festivalului.

"Boţii", cum li se mai spun sarmalelor în zonă, s-au servit în jurul orei 14 şi au trecut rapid. Sute de oameni s-au înfruptat din bucate, confirmând că sarmalele au fost delicioase.

În ciuda temperaturilor ridicate, salontanii şi vizitatorii festivalului au rămas şi la spectacolul artistic pregătit de organizatori. Pe scenă au urcat mai multe ansambluri de muzică populară, dar şi solişti de toate vârstele. "Muzică populară românească get-beget", a explicat Sala.

Oameni pentru oameni

Pe lângă că adună localnicii din Salonta şi împrejurimi, Festivalul Sarmalelor are şi un scop caritabil. Organizatorii au pregătit 2.500 de bilete de tombolă şi numeroase premii, dorindu-şi să strângă bani pentru două familii care au mare nevoie. Una este a adolescentului Andrei Teoran, din Mădăras, recent diagnosticat cu cancer, şi alta a celor patru fraţi Roxin din Ciumeghiu, rămaşi orfani de mamă după ce femeia a murit într-un accident rutier, în urmă cu trei luni.  

În plus, în cadrul festivalului au fost premiaţi doi tineri salontani cu rezultate excepţionale la învăţătură - Remus Petrache şi Lucian Drinc.

Invitatul special al festivalului a fost, ca şi în alţi ani, fostul portar al Stelei din generaţia care a cucerit în 1987 Cupa Campionilor Europeni, Helmuth Duckadam, în prezent director de imagine la FCSB. Din pricina altor angajamente, acesta n-a zăbovit prea multe ore la Salonta, însă a lăsat organizatorilor un tricou cu semnăturile tuturor foştilor coerchipieri, pentru a fi scos la licitaţie, iar banii adunaţi să fie donaţi celor două familii nevoiaşe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON