URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2018, 14:19

Salonul Internaţional de Artă Naivă a debutat cu prima sa ediţie în Oradea, la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizat în premieră în oraşul de pe Criş, Salonul Internaţional de Artă Naivă a adus, joi, în Muzeul Ţării Crişurilor atât artişti importanţi, cât şi un public de calitate.

Având sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Salonul le propune vizitatorilor muzeului 93 de lucrări aparţinând picturii naive, realizate de 47 de artişti din 13 ţări (România, Spania, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Serbia, etc.), o parte sosind la Oradea ca să vadă expoziţia "pe viu".

"Manifestarea este dedicată Centenarului. Este firesc să fie aşa. (…) MŢC este un spaţiu care promovează valorile şi este o onoare pentru noi că sunt prezenţi autorii lucrărilor", a transmis directorul Muzeului, Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere.

De asemenea, Chiriac a arătat ce înseamnă arta naivă: "naiv înseamnă să fii încrezător (…) Naiv înseamnă sinceritate de multe ori. (…) În România, şcoala de artă naivă a fost iniţiată de Ion Niţă Nicodin. (…) Această artă nu a uitat de morala satului şi exprimă bucuria existenţei. Acesta e sensul artei naive – redescoperirea sensului frumuseţii".

Despre expoziţie a vorbit criticul de artă Ion Parhon: "Lucrările mi-au provocat o satisfacţie vie. (…) Ele sunt de o varietate imaginativă şi cromatică extraordinară. (…) Este un triumf al ludicului, detaşat de cenuşiul vieţii de zi cu zi". Cu mândrie, a vorbit despre expoziţie şi pictorul orădean Mihai Dascălu, cunoscut pentru expoziţiile sale din ţară şi străinătate, acum reprezentant al Centrului Naţional de Informare şi promovare Turistică. "De astăzi, Oradea este pe harta capitalelor europene ale picturii naive pentru că aici expun unii din marii artişti naivi din Europa", a apreciat acesta.

În finalul evenimentului, artiştii prezenţi au fost premiaţi de instituţiile organizatoare cu câte o plachetă, în semn de recunoştinţă.

Expoziţia este una temporară şi va putea fi vizitată până în 28 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
c'est la vie
Eu nu agreez arta naivă! Mi se pare prea...naivă! Accept cimitirul vesel din Săpânța! Dar...asta e tendința...dacă și d-l Chiriac e dus de val...
Postat 30 Iunie 2018, 07:51 de pisicarosievargata
Bako
bako - artist fircalist... :)))))))
Postat 30 Iunie 2018, 04:43 de TanarSiNelinistit
arta naiva, arta nebuna
arta asta asa naiva cum e se clasifica cu 7 clase peste asa-zisii pictori/artisti moderni care trag o dunga neagra si doua puncte albe si li se pare ca sunt super artisti... ca sa nu mai comparam cu retardatul ala de bako care fircaleste cladirile si se considera artist.. de fapt la fel ca tutele alea care iau microfonul in mana si li se pare ca sunt vedete de tv, noii puscariasi ai romaniei tatuati care au si ei un mesaj "artistic" de aratat ciudosilor...
Postat 29 Iunie 2018, 15:22 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON