URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2020, 13:33

Muzeul Țării Crișurilor și-a prezentat cele mai valoroase achiziții din ultimii cinci ani, dar și cunoscutele tapiserii Anotimpurile, acum restaurate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în spate o istorie de mai bine de un secol, precum şi aproape 500.000 de piese în patrimoniu, Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) continuă să-şi îmbogăţească colecţiile. Unul din rolurile primordiale ale unui muzeu este acela de a aduna şi conserva obiecte importante pentru trecutul uman şi natural, bunuri care se păstrează apoi pentru cât mai mult timp.

Astfel, secţiile MŢC (Arheologie, Artă, Etnografie, Istorie, Ştiinţele Naturii) şi-au mărit colecţiile, în ultimii cinci ani, atât ca urmare a donaţiilor, cât şi prin achiziţii. Expoziţia "Obiecte recuperate", deschisă miercuri, cuprinde o parte a bunurilor achiziţionate în perioada 2014-2019. În acest interval, muzeul a cumpărat, din fonduri proprii, obiecte în valoare de 450.000 lei.

De altfel, în acest moment, MŢC are în colecţiile sale 477.746 de obiecte, unele clasate în patrimoniul internaţional. Cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, răstimp în care Muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale.

În cadrul vernisajului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a arătat că expoziţia prezintă munca specialiştilor instituţiei, respectiv este "o etapă în formarea muzeului, în pregătirea deschiderii expoziţiilor permanente, începând cu luna mai".

Expoziţia cuprinde piese din tezaurele de monede descoperite în 2018 în zona Aleşd, piese de mobilier stil 1900, tablouri, aparate şi albume foto, cărţi poştale, fotografii, ziare, piese de port popular şi tehnică populară, vase de farmacie şi aparate muzicale.

Pe lângă munca de procurare şi păstrare, muzeul se ocupă şi de restaurarea obiectelor. Odată decorând casa scării în Palatul Baroc (în care a funcţionat MŢC), cele opt tapiserii botezate "Anotimpurile", concepute de Maria Blendea, au fost restaurate cu sprijinul specialiştilor Muzeului Judeţean Satu Mare, iar acum sunt expuse din nou, în sala alăturată.

La eveniment a participat şi creatorul lor, Maria Blendea rememorând detalii ale concursului de idei organizat în anul 1968 pentru aceste tapiserii. "Concursul a fost dificil, am concurat alături de artişti importanţi, precum Ariana Nicodim, Zizi Frenţiu. Concursul a durat doi ani, iar când am fost anunţată că l-am câştigat, nu mi-a venit să cred. Proiectarea este a mea toată, dar am realizat trei tapiserii, iar celelalte de restul membrilor colectivului. În proiect am ţinut seama de arhitectura barocă a clădirii şi nu am apelat la culori brutale", a povestit artista.

Tapiseriile vor decora, pe viitor, sala mare de expoziţii de la etaj, ce va fi transformată în amfiteatru.

La eveniment au participat şi restauratorii Muzeului Judeţean Satu Mare, precum şi directorul instituţiei, Liviu Marta.

Expoziţia "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" va putea fi vizitată în sediul principal al MŢC din strada Armatei Române nr. 1/A până în 12 martie, de marţi până duminică, începând cu ora 10:00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON