URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2019, 16:25

Maria Haiduc a umplut Casa de Cultură: 750 de orădeni au venit la spectacolul dedicat aniversării artistei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectacolul aniversar "O viaţă în slujba cântecului", dedicat împlinirii a 80 de ani de viaţă ai artistei Maria Haiduc, a adunat, la Casa de Cultură a Sindicatelor, 750 de orădeni de toate vârstele care au venit să sărbătorească alături de mai mulţi cântăreţi şi dansatori.

La spectacolul care a durat trei ore şi jumătate au cântat interpreţii Marius Ciprian Pop (prezentatorul evenimentului), Iuliu Andrei Romanică, Marioara Precup, Adriana Comşa, Ioan Chirilă, Cornelia Covaciu Rugea, Antonela Ferche Buţiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carţiş, Teodora Şandru şi Mihai Jula.

De mai multe ori în timpul evenimentului a urcat pe scenă şi Maria Haiduc, sărbătorita serii, care a cântat mai multe piese, spre încântarea publicului, care a aplaudat-o cu ardoare.

Interpreta de muzică populară a primit o diplomă de excelenţă din partea Primăriei Oradea. "Să nu mă faceţi cetăţean de onoare, că sunt deja de zece ani", i-a replicat Maria Haiduc lui Mihai Jurca (directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune – partener al evenimentului).

De asemenea, pe scenă au urcat şi membrii Ansamblului "Nuntaşii Bihorului", organizatorii evenimentului, care au prezentat dansuri autentice din mai multe părţi ale ţării, aceştia fiind coordonaţi de coregraful Dinu Avram. Artiştii au fost acompaniaţi de Orchestra "Rapsodia Bihoreană".

Cei aflaţi în primele rânduri au avut parte de un "spectacol" în plus. În timpul dansurilor populare, Carla, o fetiţă de trei ani, a venit în faţa scenei pentru a-şi vedea mai bine fratele, care face parte din Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Mai mult, micuţa a dansat şi ea pe ritmurile muzicii populare sub privirile încântate ale spectatorilor.

Concertul aniversar s-a încheiat cu melodiile lui Marius Ciprian Pop, care i-a făcut pe spectatori să cânte alături de el. 

Maria Haiduc s-a născut în Oradea şi a urcat pe scenă pentru prima dată în anul 1955. Pentru activitatea sa profesională, artista a fost decorată în anul 1972 cu "Ordinul Meritul Cultural", iar în anul 2002, Ministerul Culturii îi acordă pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc o "Diplomă de excelenţă" şi "Trofeul folclorului românesc 2002".

Tot în 2002, Maria Haiduc a fost decorată cu "Crucea Naţională Serviciul Credincios", cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON