URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2019, 02:15

Maraton la Noaptea Muzeelor. Expoziţii cu duiumul, mii de vizitatori (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Muzeelor s-a dovedit a fi un eveniment de succes şi în acest an. Bucurându-se de vremea bună, mii de orădeni, copii, tineri, adulţi şi vârstnici, au ieşit din case şi au vizitat nu unul, ci mai multe obiective incluse în circuit. 

Anul acesta, oferta a fost bogată şi, pentru unii, câteva ore n-au fost de ajuns pentru a descoperi şi admira toate expoziţiile. 

Expoziţii şi... mâncare

La Cetate, toată seara a fost mişcare, căci fortăreaţa găzduieşte în acest weekend şi ediţia din această primăvară a Street Food Festival. De altfel, unii dintre gurmanzi au intrat să descopere expoziţiile de la Muzeul Oraşului Oradea, în timp ce alţii au rămas la chef.

În jurul orei 22, erau formate mici cozi la intrarea în Palatul Princiar, de unde începea circuitul expoziţional. Oaspeţii au admirat, între altele, obiecte restaurate găsite în timpul săpăturilor arheologice din fortăreaţă, o colecţie impresionantă de aparate de fotografiat, ceramică ungurească şi o sală cu obiecte din perioada comunistă.

Probabil cea mai căutată expoziţie a fost cea dedicată generalului Traian Moşoiu, amenajată într-un mod aparte, care le permite vizitatorilor să se fotografieze alături de "soldaţi" şi să descopere meniul pe care aceştia îl primeau în Primul Război Mondial.

Admirată a fost şi expoziţia "Capriciile modei", vernisată de curând, care cuprinde imagini şi obiecte vestimentare din anii 1850-1950, inclusiv unele croite în România.

Ca motto, organizatorii au folosit un citat din Charles Baudelaire, care spunea că "Femeia are întru totul dreptul, şi îndeplineşte chiar un soi de datorie, de a se strădui să pară magică şi supranaturală. (...) Idol fiind, trebuie să se acopere cu aur".

Înainte de ora 23, Muzeul Orașului Oradea fusese vizitat de circa 3.000 de persoane.

Curioşi la Apotheca Rodia

O atracţie inedită în acest an a fost Muzeul Farmaciei, inaugurat pe strada Republicii nr. 33, în clădirea fostului Spital al Mizericordienilor, unde a funcţionat timp de aproape 250 de ani o farmacie, cunoscută iniţial cu numele Apotheca Rodia. 

Muzeul, deschis de Episcopia Romano-Catolică, are un mobilier original al oficinei (din 1798) şi numeroase artefacte tipice farmaciilor, unele provenite chiar din cea care a funcţionat în Oradea, inclusiv balanţe pentru măsurat cantităţile leacurilor.

Vizitatorii pot vedea şi picturile murale ale oficinei, recent descoperite. La etaj au fost înşirate plante de tot soiul la uscat care amintesc de obiceiurile medicale ale vremii.

Până în jurul orei 23.30, muzeul fusese vizitat de peste 1.600 de persoane.

În jurul aceleiaşi ore, la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea a fost furnicar. Colţul Evei Heyman a fost cel mai atractiv pentru tineri, care s-au oprit să privească portretul micuţei, citate din jurnal, dar şi bicicleta şi patinele care au însemnat atât de mult pentru fetiţa care a pierit la Auschwitz.

Rămăşiţele incendiului

Absent din circuitul Nopţii Muzeelor a fost Palatul Baroc, închis pentru reabilitare. În schimb, orădenii au putut vizita Catedrala Romano-Catolică şi tezaurul acesteia, precum şi criptele. De asemenea, în complexul Baroc a fost adus şi un car alegoric dedicat Sfântului Ladislau, care va ajunge la Şumuleu Ciuc pentru vizita Papei Francisc.

Catedrala Greco-Catolică a avut şi ea vizitatori. Anul acesta, pe lângă o expoziţie dedicată episcopului Valeriu Frenţiu, în fosta librărie Gutenberg a fost deschisă expoziţia "Remember", cu imagini impresionante din timpul incendiului care a cuprins în august 2018 Palatul Episcopal din Piaţa Unirii şi mai multe obiecte afectate, cum ar fi fragmente dintr-un vitraliu, dintr-un candelabru şi uşa de la sala festivă, pe care focul a făcut-o neagră. Şi expoziţiile greco-catolicilor fuseseră vizitate de circa 600 de persoane până la miezul nopţii.

Gladiatori, artă din tranşee şi Vivariu

La Muzeul Ţării Crişurilor (organizatorul principal al evenimentului) a fost lume pe tot parcursul serii. Orădenii au admirat o expoziţie 250 de obiecte de artă "de tranşee" majoritatea fiind realizate pe fronturile din Europa, în timpul Primului Război Mondial şi după aceea.

O atracţie importantă a fost şi expoziţia dedicată Romei Antice, inclusiv cu "uniforme" de gladiatori, şi cea cu 58 de lucrări de grafică, fotografie şi sculptură realizate de 10 artişti plastici din Ungaria.

Totodată, la Vivariu s-au format cozi, curioşii intrând în grupuri pentru a se evita aglomeraţia.

La jumătate de ceas după miezul nopţii, la plecarea de la Muzeul Ţării Crişurilor, o orădeancă i-a spus prietenului ei: "N-apuci să le vezi pe toate", referindu-se la toate atracţiile Nopţii Muzeelor.

Partea bună e că, deşi probabil nu este atât de "cool", cele mai multe dintre expoziţii pot fi vizitate şi ziua. În aproape oricare altă zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON