URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2018, 11:35

Incursiune în lumea celor mici: la Muzeul Ţării Crişurilor a fost deschisă o expoziţie de jocuri şi jucării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oameni de toate vârstele au umplut, joi, sala mare de expoziţii a Muzeului Ţării Crişurilor. Toţi au fost primiţi de instituţia muzeală cu vernisajul unei expoziţii pasionante: istoria jocurilor şi a jucăriilor. Evenimentul, propus în contexul aproprierii sărbătorilor de iarnă, este parte a conceptului de "muzeu viu", apoape de cetăţean, pe care instituţia îl promovează.

În fapt, este vorba despre două expoziţii, organizate în două încăperi.

Expoziţia "De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor" cuprinde 600 de piese din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, fabricate în perioada 1900-1980, atât în România, cât şi în Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, URSS, SUA. Vizitatorii muzeului pot descoperi păpuşi, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete, un căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, dar şi celebrele jocuri "Păcălici", "Şah", "Moara", "Telefonul". O parte a exponatelor sunt realizate chiar în Oradea, la fabrica Viitorul (Plastor – partener al evenimentului), care are o vitrină dedicată.

Cealaltă expoziţie, "Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)", cuprinde seturi realizate în anii amintiţi, pe tematici precum Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii. Ea este desfăşurată în încăperea de alături şi dispune de o zonă în care copiii vor putea să-şi realizeze propriile lucrări din blocuri Lego.

În cadrul vernisajului de joi, directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, a precizat că este o expoziţie "adresată în primul rând celor mici, dar şi celor mari".

Din partea Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti a participat unul dintre fondatorii săi, Cristian Dumitru. "În anii ’80 aveam o colecţie mare de maşinuţe, trenuleţe, de băiat cum s-ar spune. Am văzut potenţial în aceasta şi am început să mai achiziţionez piese din târguri", a arătat acesta. Aşa s-a născut colecţia de câteva mii de obiecte pe care Asociaţia o deţine.

Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg, a explicat că expoziţia dedicată jocului LEGO este una din puţinele din Europa, chiar singura din partea sa de est. Istoria Lego este veche de zeci de ani, jocul adaptându-se vremurilor: "ce vedem noi în expoziţie este perioada de vârf. (…) Astăzi tehnicile noi Lego sunt urmare a imaginaţiei utilizatorilor", a arătat Alicu.

În finalul evenimentului, Mircea Pricăjan, redactor al revistei Familia, cunoscut ca autor al unor cărţi pentru copii, le-a vorbit celor mici despre cum percepea, când era de vârsta lor, jocurile şi jucăriile. "Bunicii mei aveau şi ei un fel de muzeu la ei acasă. Jucăriile erau scumpe şi erau puse pe dulap. Aveam nişte păpuşi, iar dacă eram cuminţi eram lăsaţi să le luăm jos şi să ne uităm la ele prin ambalaj", a povestit acesta.

Cu interesul trezit, copiii veniţi la vernisaj au admirat şi comentat obiectele din vitrine şi şi-au făcut fotografii cu ele.

Cele două expoziţii vor fi deschise în perioada 22 noiembrie 2018 – 10 februarie 2019. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Vizitatorii vor putea urmări şi un film de 25 de minute despre istoria jucăriilor, dublat în limba română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON