URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2019, 01:15

„Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”: Subcarpaţi i-a făcut pe orădeni să cânte, să danseze şi să sară, la finalul Festivalului Medieval (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al treilea an la rând, Festivalul Medieval din Cetate i-a avut ca invitaţi pe cei din trupa Subcarpaţi, o tradiţie care orădenilor le place. Dovadă că, la începerea concertului, curtea Cetăţii era plină de la scenă până la zidurile din spate, spectatorii fiind de toate vârstele, de la adolescenţi care cunosc bine trupa, la părinţi veniţi cu copii ori chiar orădeni trecuţi de prima tinereţe, bucuroşi să vadă că tinerii de azi se ştiu distra şi cu melodii inspirate din folclor.

Concertul a ţinut două ore, timp în care orădenii au cântat, au dansat şi au sărit fără să se plângă de oboseală. De asemenea, la îndemnul membrilor trupei, au făcut o "pădure de mâini", dansând cu mâinile ridicate. Din curtea Cetăţii au răsunat cântece precum "Rege pe deal", "2000 km", "Frunzuliţă, iarbă deasă", dar şi deja celebrul motto al trupei, "Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic".

Energia de care au dat dovadă orădenii a fost pe placul artiştilor. "Este a treia oară când venim la Oradea şi vrem şi a patra oară. Suntem de la ţară şi ne place să facem tradiţii", a spus solistul MC Bean, mulţumind totodată organizatorilor Festivalului Medival pentru că au invitat trupa la Oradea. De asemenea, în mai multe rânduri, artiştii i-au lăudat pe orădeni, spunând, printre altele, că sunt un public care le dă energie.

Concertul a avut şi momente inedite. Unul a constat într-un concurs de rime improvizate între doi dintre membrii trupei, care au cântat versuri despre Oradea. Ei au dovedit că şi-au făcut temele, reuşind să integreze în recital cartierele oraşului şi pomenindu-i pe rând pe orădenii din Nufărul, Cantemir şi Rogerius, ceea ce, fireşte, a stârnit entuziasmul şi aplauzele publicului. "Am venit să stau / Ca împăratul Ladislau / La microfon, frăţioare / Pentru că asta ne este identitatea / Am venit cu badea Bean / Până la Oradea", a mai spus unul dintre artişti.

Cel de-al doilea moment aparte a fost când a luat microfonul cel mai tânăr MC din România: Mişa Alexe, un copil de doar 10 ani, care a dovedit că locul său este pe scenă. Fără să se lase intimidat de mulţimea din faţa sa, MC-ul fără buletin a improvizat la rându-i rime şi a fost puternic aplaudat de orădeni.

Aşa cum au făcut în fiecare an, orădenii nu au vrut să-i lase pe cei de la Subcarpaţi să plece acasă prea uşor, ci i-au rechemat pe scenă de două ori, iar concertul s-a terminat după ora 23.

Trupa Subcarpaţi a închis ediţia 2019 a Festivalului Medieval din Oradea, după trei zile în care orădenii au putut vedea demonstraţii de luptă, turnir şi războaie ca în Evul Mediu, jonglerii cu foc, menestreli şi meşteri fierari. În total, festivalul a adunat peste 600 de aşa-numiţi renactori din 43 de trupe medievale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON