URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2019, 09:33

FITO 2019 la final: Festivalul şi-a desemnat laureaţii şi s-a încheiat cu o tragedie amoroasă jucată în pași de dans (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimul spectacol din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, "Carmen TV", a avut loc, duminică seară, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, peste 500 de orădeni fiind cuceriţi de destinul tragic al ţigăncuşei Carmen.

Înainte de spectacol a avut loc şi premierea spectacolelor din festivalul de teatru scurt, cel mai premiat fiind spectacolul "Brutus sau uciderea lui Iulius Caesar".

Cezar multipremiat

Cea de-a XXV-a a ediţie de Festivalului de Teatru Scurt s-a încheiat după ce juriul concursului, format din oameni consacraţi ai teatrului, şi anume criticii Ion Parhon şi Elisabeta Pop, respectiv actorul și regizorul Ion Sapdaru, au decis laureaţii.

Actorii Şerban Borda şi Gabriela Codrea au prezentat premiile serii, iar actorul Andrian Locovei, directorul trupei orădene Iosif Vulcan, a înmânat distincţiile.

Dintre cele opt spectacole înscrise în concurs, premiul cel mare l-a obţinut "Brutus sau uciderea lui Iulius Caesar", o producţie a Teatrului Dramatic de Stat "Sandro Akhmeteli" din Tbilisi, Georgia.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost obţinut de Andreea Bibiri, pentru rolul Femeia în spectacolul "O relaţie deschisă", cel mai bun actor a fost desemnat Eduard Trifa, pentru rolurile Medeea şi Triphos din spectacolul "Medea`s boys", iar premiul pentru cea mai bună scenografie a fost obţinut de Marika Kvachtadze (spectacolul "Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar").

Festivalul are doi regizori laureaţi, premiul pentru cel mai bun regizor fiind acordat deopotrivă lui Irakli Gogia ("Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar") şi lui Andrei Măjeri ("Medea`s boys").

Juriul a acordat şi un premiu special Teatrului Regina Maria, pentru spectacolul "Avalanşa", de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău – pentru valoarea mesajului şi calitatea întrupării scenice.

Triunghi amoros nefast

După ce laureaţii au fost aplaudaţi, a început ultimul spectacol din cadrul FITO, "Carmen TV", care a strâns în sala teatrului peste 500 de orădeni curioşi să afle povestea tinerei ţigăncuşe Carmen, care s-a sinucis din iubire. Spectacolul-balet în două părţi a fost pus în scenă de actorii de la "Kyiv Modern-Balet" din Ucraina şi a avut doar două replici, actorii exprimându-se prin dans, spre deosebire de clasica operă "Carmen". Hainele colorate, muzica clasică şi dansurile i-au făcut pe spectatori să înţeleagă parcursul piesei.

Povestea o are în centru pe Carmen, o ţigancă din Sevilla, care îşi foloseşte farmecele pentru a seduce un caporal, de care apoi se plictiseşte de el. În schimb, se îndrăgosteşte de un toreador.

Cele mai intense momente au fost sărutul pătimaş al celor doi îndrăgostiţi şi moartea ţigăncuşei, care s-a sinucis după ce iubitul său a fost omorât de caporalul gelos şi disperat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON