URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2019, 01:05

Festivalul Medieval din Cetatea Oradea: Aplauze îndelungate la turnir şi alte lupte medievale, dar şi pentru "cavalerul" Alifantis (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de bihoreni şi-au petrecut seara de sâmbătă la Cetate, unde a continuat Festivalul Medieval. Cu un program bogat şi cu întindere atât în fortăreaţă, cât şi în şanţurile ei, această ediţie este şi cea mai reuşită.

Oriunde s-ar fi aflat în Cetate, spectatorii au avut ce vedea sau ce face. De pildă, după ora 20, în curtea Palatului Princiar trupa Hrafnarbroether  a făcut o demonstraţie de luptă specifică secolului X, când războinicii se luptau cu ce aveau la îndemână şi loveau unde apucau, numai să-şi învingă adversarii. Simultan, lângă poarta estică a Cetăţii, menestreli au cântat muzică specifică Evului Mediu, iar în şanţul Cetăţii, pe latura înspre Poliţia Rutieră fierarii îşi demonstrau măiestria în realizarea uneltelor şi armelor, în timp ce pe partea dinspre strada Griviţei cavalerii se pregăteau de luptă.

Spectacol cu săbii, topoare şi lănci

Dornici să vadă bine demonstraţia de turnir full contact, numeroşi orădeni au ocupat cu mult înainte de ora 20 locurile din tribunele anume amplasate de organizatori. Cei care n-au ajuns atât de repede, s-au aşezat pe iarbă sau au stat în picioare, pe lângă gardurile care au împrejmuit zona unde doi cavaleri francezi, din trupa Les Ecuyers de l’histoire, au arătat că se pricep la mânuirea lăncilor.

Îmbrăcaţi cu armuri foarte grele şi călare pe cai anume antrenaţi, cavalerii au oferit momente spectaculoase. La una dintre treceri, unul dintre cavaleri şi-a lovit adversarul în aşa fel încât a reuşit să-l dezechilibreze şi să-l arunce de pe cal. Acesta nu a fost rănit şi a putut continua lupta, însă doar după ce a fost ajutat să se ridice de pe pământ, unde-l apăsau cele aproape 50 de kilograme ale armurii. Orădenii nu s-au zgârcit deloc în aplauze pentru cei doi cavaleri, aclamându-i minute în şir.

La fel au fost răsplătiţi şi luptătorii care au reprodus un soi de MMA Medieval, adică lupte unu la unu, dar şi cei care, după lăsarea întunericului, au făcut jonglerii cu foc.

Folk în română, aromână, greacă..

Aplauze multe s-au auzit şi în faţa scenei amplasate în curtea Cetăţii, unde după ora 21 au urcat Nicu Alifantis & Zan, adică Răzvan Mirică (chitară), Relu Biţulescu (tobe), Mihai Neniţă (clape şi vioară) şi Virgil Popescu (chitară bas).

Folk-istul le-a spus orădenilor că este impresionat de fortăreaţa în care a intrat acum pentru întâia oară şi i-a felicitat pe cei care au muncit pentru ca Cetatea să arate atât de bine. Totodată, Alifantis s-a declarat impresionat de numărul mare de spectatori, în faţa sa fiind circa o mie de oameni, care au cântat alături de artişti multe dintre piese.

S-au auzit, pe rând, cântece mai vechi, precum "E prea frumos la tine-n suflet" ori "Ce bine că eşti", dar şi melodii recent compuse. În plus, Alifantis a surprins cu un cântec în aromână scris pentru bunica şi mama lui, şi cu un altul în greacă, pe care a mărturisit că îl cântă pentru strămoşii săi eleni.

După un bis cerut prin aplauzele frenetice ale orădenilor, Nicu Alifantis & Zan au încheiat concertul cu "Ţara noastră-i ţara noastră", dar şi cu un mesaj de mulţumire pentru fanii prezenţi în faţa sa, fireşte, în versuri şi acompaniat la chitară.

Festivalul Medieval continuă şi duminică, în Cetatea Oradea, când sunt programate noi demonstraţii de lupte ca în Evul Mediu, recitaluri şi jocuri. Sărbătoarea se va încheia cu un concert al trupei Subcarpaţi, programat să înceapă la ora 21.


PROGRAM FESTIVALUL MEDIEVAL 

▶️DUMINICĂ - 07.07.2019

Concert la scenă
o 21:00 Subcarpați
 Curtea Cetăţii – Zona scenei principale
o 11:00 Truverii – farse medievale
o 12:00 Cavalerii Cetăţilor Bârsei - demonstraţii de luptă
o 13:00 Hollóének – muzică medievală
o 14:00 Peregrinii – muzică medievală
o 15:00 Ursul Brun - demonstraţii medievale
Curtea Palatului Princiar
o 13:00 Hunyadi Mátyás Fekete Serege – demostraţii cu arme medievale
o 15:00 Truverii – farse medievale
o 17:00 Peregrinii – muzică medievală 
o 18:00 Remdih – muzică medievală
Zona pentru copii
o 14:00 Vulturii din Călata - demonstraţii de luptă
o 16:30 Truverii – farse medievale
o 18:00 Hollóének – muzică medievală
o 19:00 Peregrinii – muzică medievală
Zona Pieţei Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetăţii)
o 10:00 Peregrinii – muzică medievală
o 12:20 Truverii – farse medievale
o 15:00 Remdih – muzică medievală
Zona Taberelor Medievale
· 11:00 Competiţie călare în stil nomad 
· 13:00 Competiţie Buhurt pe echipe 3 vs 3 
· 14:30 Jocuri vânătoreşti
· 14:00 Peregrinii – muzică medievală
· 15:30 Hollóének – muzică medievală
· 16:00 Free fight
· 17:30 Închiderea oficială şi înmânarea cupelor; Concerte Hollóének şi Remdih.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON