URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
31 Ianuarie 2018, 13:38

„Expediția - Chemare în necunoscut”: Horia Colibășanu a atras peste 150 de orădeni în Aula Magna (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste două sute de persoane de toate vârstele au fost prezente în primele două seri ale galei „Expediția - Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, unde intrarea este liberă. Cei prezenți au putut afla direct de la temerari despre performanțele atinse în expedițiile realizate fie singuri fie în grupuri internaționale.

Asia din subteran

Deschiderea galei a fost onorată de titratul speolog Tudor Marin, care a povestit despre aventurile trăite alături de alți speologi profesioniști din Franța și România în timpul expedițiilor din Laos și Vietnam.

Cu ajutorul fimului  de 30 de minute "GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”, publicul a intrat în atmosfera expedițiilor speologice. Filmul cu valoare documentară a prezentat pe lângă fascinantele cadrele din subteran și secvențe din cultura și viața de zi cu zi a localnicilor celor două țări asiatice.

Tudor a relatat despre abilitățile pe care orice speolog trebuie să le stăpânească la un înalt nivel, și a evidențiat observațiile personale referitoare la cultura și dezvoltarea celor două țări, memorate în mai mulți ani de explorări în Asia. 

Speologul nu a ezitat să povestească despre dezamăgirile unei expediții demarată în 2016, an în care au reușit să exploreze primii 800 de metri dintr-o peșteră ce promitea multe în opinia specialiștilor. Obligați să renunțe la continuarea expediției din pricina timpului scurt și a autorizației ce urma să expire, au hotârât să se oprească și să revină.

Un an mai târziu după pregătiri și planuri serioase explorarea  s-a încheiat rapid cu descoperirea punctului final al peșterii, care devenise acum provocatoare datorită portalurilor și sălilor ce depășeau 50 de metri în unele locuri. Cu toate că nu a mai făcut scufundări, echipa internațională din care a făcut parte Tudor Marin a realizat fotografii impresionante cu formațiuni din carstul asiatic, imagini apreciate cu aplauze de către publicul orădean.

Din munții Bihorului în munții Himalaia

Tot în prima seară, Varga Csaba, primul alpinist bihorean ce reușit să ajungă pe un vârf de peste 8.000 de metri, a întreținut atmosfera galei cu un film realizat în memoria unui alpinist din Sighetul Marmației care și-a pierdut viața în ascensiunea spre vârful Manaslu din Munții Himalaia.

Expediția lui Csaba a început cu peripeții. Drumurile montane, pe care trebuia să ajungă cu mașina până la altitudinea de aproape 5.000 de metri, deveniseră impracticabile datorită unor alunecări de teren. După câteva zile de aclimatizare la înălțimi de 6.000 și 7.000 de metri și alte două trei zile de odihnă a hotârât să atace vârful Manaslu. „A fost o luptă continuă cu frigul și oboseala apărută datorită aerului rarefiat și a temperaturii scăzute”.

Ambiția și îndârjirea cu care s-a înarmat, îmbrăcămintea de altitudine dar și vremea bună l-au ajutat să cucerească vârful de peste 8.000 de metri, chiar și în aceste condiții. Dar chiar și după ce a ajuns în vârf, Csaba le-a spus celor prezenți în sală că ”nu m-am putut bucura deplin de reușită acolo pe vârf, deoarece întoarcerea pe un traseu înghețat, cu temepraturi de -30 de grade rămâne la fel de periculoasă ca și urcarea”. La finalul filmului Csaba a spus cu un accent tipic din Bihor, spre deliciul publicului: ”Salut, pretinii mei de la Cristal... așa munți și tăt ce vrei, găsești și la noi! Io nu mai merg pe munți înalți... Io de’amu numa la Padiș merg, la Glăvoi cu voi....”.

Seara de luni a continuat cu Radu Pușcaș, care a vorbit despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea avenului din Poiana Gropii. Adina Micula a încehiat cu relatări din experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut.

Oradea și Valea Cernei prin ochii lui Andrei Posmoșanu

Proiecțiile zilei de marți au început tot la ora 18 cu un material realizat de Alexandra Godja tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept ”paradisul canyoningului”.

Celebrul  fotograf Andrei Posmoșanu a creat, apoi, o ambianță de contemplare și stare de bine cu ajutorul unor colaje de fotografii realizate în Oradea și Valea Cernei. Pentru mulți spectatori, chiar și orădeni, a fost o noutate atunci când au văzut fauna și peisajele imortalizate de fotograf.

La finalul primei proiecții, Posmoșanu a spus că ”locurile pe unde m-am plimbat pentru a fotografia ceea ce ați văzut ar putea deveni un traseu turistic excepțional pentru a admira fauna și flora din Oradea”. În timpul celei de-a doua proiecții susținute de Posmoșanu liniștea a căzut din nou  peste Aula Magna. Peisajele montane, portretele, fauna și flora precum și creațiile de compoziție a fotografului, adunate de pe Valea Cernei au transmis un sentiment de noblețe sufletească.

Nu au lipsit prezentările despre experiențele întâlnite pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți. Renata Măduța a povestit prin fotografiile și imaginile realizate, despre frumusețea aventurii trăite pe traseele montane din Italia.

Călătoria a trei prieteni în misterioasele și fascinantele țări precum India, Cambogia, Nepal și Vitenam a fost bine prezentată chiar de către unul dintre protagoniști, Vlad Silaghi. Timp de mai multe săptămâni, aceştia au trăit peripeții inedite. Au avut de înfruntat smogul, au sărit garduri militare pentru a putea vizita temple budiste, au călătorit înghesuiți, cu 5 dolari timp de 10 ore în picioare alături de localnici pentru a ajunge în jungla asiatică, au făcut ”autostopul” în țări care tratează de cele mai multe ori turiștii ca oaspeți de seamă. Au cunoscut culturi vechi, au admirat peisaje, au gustat din bucătăria asiatică și ajunși în Nepal au urcat până la peste 5300 de metri în tabăra de bază a Munților Himalaya.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră”

A doua seară a galei s-a încheiat după un regal cu temerarul alpinist român Horia Colibășanu, care a atras peste 150 de orădeni în  Aula Magna. Acesta a prezentat cu ajutorul unui film realizat de el, etapele prin care a trecut anul trecut, atunci când a reușit să cucerească vârful Everest (8.848 metri) din Munţii Himalaya. Nevoit să călătorească singur, deoarece partenerul său s-a răzgândit, Horia a trebuit să facă un efort dublu, epuizant.

Hotărât să-și ducă până la final planul, a urcat de mai multe ori cu echipamentul în spinare, între taberele din masiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași. A avut ghinionul să-i fie furat cortul, să prindă câteva zile de vreme rea chiar înainte cu câteva sute de metri de vârful Everest. Montaniardul a fost nevoit să amâne urcare cu o zi și să îndure condițiile ostile ale muntelui: -35 de grade, vânt cu o viteză între 60-70 km pe oră, ceață și oboseală.

Situat în ultima tabără la altitidinea de 8.300 de metri și mânat de dorința de a ajunge acolo unde nici vulturii nu se avântă, experimentatul alpinist Horia Colibășanu a atacat vârful în jurul orei 02:00 dimineața. A pornit la fel în stilul sportiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași, s-a ghidat pe timp de noapte cu ajutorul corzilor fixe, iar după 12 ore de înfruntat oboseala și frigul pe data de 16 mai 2017 a dus tricolorul românesc, în premieră în stilul sportiv (fără oxigen suplimentar), pe cel mai înalt pisc al lumii, Everest 8848 de metri.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră, am sunat acasă să le spun că am reușit, am făcut poze și am urmărit expedițiile care urcau pe ruta sudică”, a mărturisit alpinistul. La finalul prezentării, Horia a dialogat prietenește cu orădenii, și-a făcut poze și a dat autografe.

Despre curaj și determinare

Miercuri, în ultima zi a galei, de la ora 18, publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în misteriosul Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de Dinu Mititeanu, iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani. Și în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc.

O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a celebrului montaniard bihorean, profesorul univeristar orădean Radu Mărieș. După o prezentare cu povestiri în tandem în jurul lumii, realizată de Valentin Nemeș, gala va fi încheiată de Răzvan Dumbravă, cu ilustrarea unui eveniment inedit - ”Osoi Climbing Fest”, festival ce a deschis o nouă zonă pentru escaladă în Bihor.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul este susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpinex SRL, TravelGuideRomânia și AventuraTrekking.

Pareteneri media: Digi24Oradea, Bihoreanul , Radio Maria, Crișana, Bihari Naplo, Erdeli Online, www.adilabos.ro, Clubul Presei de Turism din România.

Gabriel Bonaciu
Consultant în management turism

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON