URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
31 Ianuarie 2018, 13:38

„Expediția - Chemare în necunoscut”: Horia Colibășanu a atras peste 150 de orădeni în Aula Magna (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste două sute de persoane de toate vârstele au fost prezente în primele două seri ale galei „Expediția - Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, unde intrarea este liberă. Cei prezenți au putut afla direct de la temerari despre performanțele atinse în expedițiile realizate fie singuri fie în grupuri internaționale.

Asia din subteran

Deschiderea galei a fost onorată de titratul speolog Tudor Marin, care a povestit despre aventurile trăite alături de alți speologi profesioniști din Franța și România în timpul expedițiilor din Laos și Vietnam.

Cu ajutorul fimului  de 30 de minute "GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”, publicul a intrat în atmosfera expedițiilor speologice. Filmul cu valoare documentară a prezentat pe lângă fascinantele cadrele din subteran și secvențe din cultura și viața de zi cu zi a localnicilor celor două țări asiatice.

Tudor a relatat despre abilitățile pe care orice speolog trebuie să le stăpânească la un înalt nivel, și a evidențiat observațiile personale referitoare la cultura și dezvoltarea celor două țări, memorate în mai mulți ani de explorări în Asia. 

Speologul nu a ezitat să povestească despre dezamăgirile unei expediții demarată în 2016, an în care au reușit să exploreze primii 800 de metri dintr-o peșteră ce promitea multe în opinia specialiștilor. Obligați să renunțe la continuarea expediției din pricina timpului scurt și a autorizației ce urma să expire, au hotârât să se oprească și să revină.

Un an mai târziu după pregătiri și planuri serioase explorarea  s-a încheiat rapid cu descoperirea punctului final al peșterii, care devenise acum provocatoare datorită portalurilor și sălilor ce depășeau 50 de metri în unele locuri. Cu toate că nu a mai făcut scufundări, echipa internațională din care a făcut parte Tudor Marin a realizat fotografii impresionante cu formațiuni din carstul asiatic, imagini apreciate cu aplauze de către publicul orădean.

Din munții Bihorului în munții Himalaia

Tot în prima seară, Varga Csaba, primul alpinist bihorean ce reușit să ajungă pe un vârf de peste 8.000 de metri, a întreținut atmosfera galei cu un film realizat în memoria unui alpinist din Sighetul Marmației care și-a pierdut viața în ascensiunea spre vârful Manaslu din Munții Himalaia.

Expediția lui Csaba a început cu peripeții. Drumurile montane, pe care trebuia să ajungă cu mașina până la altitudinea de aproape 5.000 de metri, deveniseră impracticabile datorită unor alunecări de teren. După câteva zile de aclimatizare la înălțimi de 6.000 și 7.000 de metri și alte două trei zile de odihnă a hotârât să atace vârful Manaslu. „A fost o luptă continuă cu frigul și oboseala apărută datorită aerului rarefiat și a temperaturii scăzute”.

Ambiția și îndârjirea cu care s-a înarmat, îmbrăcămintea de altitudine dar și vremea bună l-au ajutat să cucerească vârful de peste 8.000 de metri, chiar și în aceste condiții. Dar chiar și după ce a ajuns în vârf, Csaba le-a spus celor prezenți în sală că ”nu m-am putut bucura deplin de reușită acolo pe vârf, deoarece întoarcerea pe un traseu înghețat, cu temepraturi de -30 de grade rămâne la fel de periculoasă ca și urcarea”. La finalul filmului Csaba a spus cu un accent tipic din Bihor, spre deliciul publicului: ”Salut, pretinii mei de la Cristal... așa munți și tăt ce vrei, găsești și la noi! Io nu mai merg pe munți înalți... Io de’amu numa la Padiș merg, la Glăvoi cu voi....”.

Seara de luni a continuat cu Radu Pușcaș, care a vorbit despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea avenului din Poiana Gropii. Adina Micula a încehiat cu relatări din experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut.

Oradea și Valea Cernei prin ochii lui Andrei Posmoșanu

Proiecțiile zilei de marți au început tot la ora 18 cu un material realizat de Alexandra Godja tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept ”paradisul canyoningului”.

Celebrul  fotograf Andrei Posmoșanu a creat, apoi, o ambianță de contemplare și stare de bine cu ajutorul unor colaje de fotografii realizate în Oradea și Valea Cernei. Pentru mulți spectatori, chiar și orădeni, a fost o noutate atunci când au văzut fauna și peisajele imortalizate de fotograf.

La finalul primei proiecții, Posmoșanu a spus că ”locurile pe unde m-am plimbat pentru a fotografia ceea ce ați văzut ar putea deveni un traseu turistic excepțional pentru a admira fauna și flora din Oradea”. În timpul celei de-a doua proiecții susținute de Posmoșanu liniștea a căzut din nou  peste Aula Magna. Peisajele montane, portretele, fauna și flora precum și creațiile de compoziție a fotografului, adunate de pe Valea Cernei au transmis un sentiment de noblețe sufletească.

Nu au lipsit prezentările despre experiențele întâlnite pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți. Renata Măduța a povestit prin fotografiile și imaginile realizate, despre frumusețea aventurii trăite pe traseele montane din Italia.

Călătoria a trei prieteni în misterioasele și fascinantele țări precum India, Cambogia, Nepal și Vitenam a fost bine prezentată chiar de către unul dintre protagoniști, Vlad Silaghi. Timp de mai multe săptămâni, aceştia au trăit peripeții inedite. Au avut de înfruntat smogul, au sărit garduri militare pentru a putea vizita temple budiste, au călătorit înghesuiți, cu 5 dolari timp de 10 ore în picioare alături de localnici pentru a ajunge în jungla asiatică, au făcut ”autostopul” în țări care tratează de cele mai multe ori turiștii ca oaspeți de seamă. Au cunoscut culturi vechi, au admirat peisaje, au gustat din bucătăria asiatică și ajunși în Nepal au urcat până la peste 5300 de metri în tabăra de bază a Munților Himalaya.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră”

A doua seară a galei s-a încheiat după un regal cu temerarul alpinist român Horia Colibășanu, care a atras peste 150 de orădeni în  Aula Magna. Acesta a prezentat cu ajutorul unui film realizat de el, etapele prin care a trecut anul trecut, atunci când a reușit să cucerească vârful Everest (8.848 metri) din Munţii Himalaya. Nevoit să călătorească singur, deoarece partenerul său s-a răzgândit, Horia a trebuit să facă un efort dublu, epuizant.

Hotărât să-și ducă până la final planul, a urcat de mai multe ori cu echipamentul în spinare, între taberele din masiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași. A avut ghinionul să-i fie furat cortul, să prindă câteva zile de vreme rea chiar înainte cu câteva sute de metri de vârful Everest. Montaniardul a fost nevoit să amâne urcare cu o zi și să îndure condițiile ostile ale muntelui: -35 de grade, vânt cu o viteză între 60-70 km pe oră, ceață și oboseală.

Situat în ultima tabără la altitidinea de 8.300 de metri și mânat de dorința de a ajunge acolo unde nici vulturii nu se avântă, experimentatul alpinist Horia Colibășanu a atacat vârful în jurul orei 02:00 dimineața. A pornit la fel în stilul sportiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași, s-a ghidat pe timp de noapte cu ajutorul corzilor fixe, iar după 12 ore de înfruntat oboseala și frigul pe data de 16 mai 2017 a dus tricolorul românesc, în premieră în stilul sportiv (fără oxigen suplimentar), pe cel mai înalt pisc al lumii, Everest 8848 de metri.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră, am sunat acasă să le spun că am reușit, am făcut poze și am urmărit expedițiile care urcau pe ruta sudică”, a mărturisit alpinistul. La finalul prezentării, Horia a dialogat prietenește cu orădenii, și-a făcut poze și a dat autografe.

Despre curaj și determinare

Miercuri, în ultima zi a galei, de la ora 18, publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în misteriosul Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de Dinu Mititeanu, iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani. Și în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc.

O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a celebrului montaniard bihorean, profesorul univeristar orădean Radu Mărieș. După o prezentare cu povestiri în tandem în jurul lumii, realizată de Valentin Nemeș, gala va fi încheiată de Răzvan Dumbravă, cu ilustrarea unui eveniment inedit - ”Osoi Climbing Fest”, festival ce a deschis o nouă zonă pentru escaladă în Bihor.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul este susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpinex SRL, TravelGuideRomânia și AventuraTrekking.

Pareteneri media: Digi24Oradea, Bihoreanul , Radio Maria, Crișana, Bihari Naplo, Erdeli Online, www.adilabos.ro, Clubul Presei de Turism din România.

Gabriel Bonaciu
Consultant în management turism

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON