URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2019, 11:12

"Există ceva mai grotesc decât fiinţa umană?" Expoziţia de artă grotescă a fost deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor - în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora - Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ - a vernisat, joi, în sediul instituţiei, o nouă expoziţie temporară: "Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)".

Inedită prin piesele prezentate publicului, expoziţia cuprinde 76 de lucrări de artă contemporană, realizate de 63 de artişti plastici din România şi Ungaria: gravură în aluminiu, pictură în ulei, pastel, colaj, obiecte din lemn, sticlă şi fier, inkjet print, bronz, cărbune şi tuş pe hârtie etc.

Vor putea fi descoperite diferite personaje umane, dar şi animale, unele umanizate. În unele cazuri, detaliile lucrărilor, la o privire atentă, le definesc mesajul.

În cadrul evenimentului de deschidere, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a arătat că, într-o astfel de artă, "artistul supralicitează subiectul pe care ni-l prezintă. (…) Prin astfel de expoziţii arătăm că suntem deschişi şi nu prezentăm doar tablouri cu peisaje şi lucrări realizate frumos doar de dragul frumosului".

În prezentarea expoziţiei, Aurel Chiriac spune şi că: "Diformitatea chipului, a corpului uman e cea mai pregnantă în expoziţie, asigură oarecum tonalitatea acesteia (...). Sunt însă, în acest univers al spaimelor disimulate, şi artişti preocupaţi de grotescul lucrurilor, de grotescul nonumanului. Referirile la om şi la lumea lui nu-i ocolesc însă nici pe aceştia, punând oarecum în suspensie întrebarea: există ceva mai grotesc decât fiinţa umană? Până la capăt, aceasta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit  – există ceva mai inuman decât fiinţa umană?".

Lucările provin dintr-o colecţie unică, după cum a prezentat Halmos Klára, curatorul expoziţiei. "Expoziţia a fost prezentată în Slovacia şi în Budapesta, fiind a doua oară când este deschisă în afara Ungariei", a precizat aceasta.

La vernisaj au participat Vörös András, Preşedintele Uniunii Kapos Art, precum şi unii dintre autorii lucrărilor. 

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART, deţinătoarea pieselor, s-a înfiinţat în Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind "Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă", organizat din trei în trei ani.

Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea a înfiinţat Colecţia Internaţională de Artă Grotescă, numărând peste 200 de lucrări, unică prin diversitatea sa, cu care au fost organizate mai multe expoziţii. 

Selecţiile de artă grotescă pot fi văzute la Muzeul Ţării Crişurilor până pe 2 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON