URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2019, 19:50

Cetatea Oradea a devenit paradisul iubitorilor de vinuri: A început ediţia a II-a a Salonului Vinurilor Millesime (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradiei a devenit de, vineri, un adevărat focar de cultură şi civilizaţie a vinului, cu ocazia deschiderii celei de-a doua ediţii a Salonului Vinurilor organizat de Asociaţia Millesime, care chiar asta îşi propune încă de la înfiinţarea sa, cu aproape un deceniu în urmă - promovarea culturii şi civilizaţiei vinului, iar prin acest eveniment creează o competiţie pentru producători şi o provocare pentru iubitorii vinului.

Salonul se bucură de participarea - cu o ofertă extrem de bogată, toată de vinuri din clasa Premium - a 24 dintre cele mai bune crame româneşti cu vinuri de soi, din toate regiunile ţării, dar şi de import.

Între producătorii autohtoni se numără Lechburg (din Lechinţa), Jidvei (cu vinurile de top), Vila Vinea (cu varietatea Kerner), Nachbil (din Satu Mare), Balla Geza (Maramureş, podgoria Miniş), Fort Silvan (Şimleu Silvaniei), Licorna Winehouse (Dealu Mare), Vitis Metamorfosis (al cărei vinificator, italianul Forenzo Rista, stabilit în România, s-a asociat cu celebra casă de vinuri Antinori din Italia), Domeniile Urlaţi, Avincis (Drăgăşani), Prince Ştirbey, Bauer, Oprişor, Vinarte (toate acestea din Muntenia şi Oltenia), Histria (Dobrogea), Domeniile Sera, Aramic, Recaş (Banat), Casa de Vinuri Cotnari (divizia Premium a Cotnarilor) şi Domeniile Avereşti (Moldova).

Vinurile de import sunt şi ele de top, la Salon participând distribuitori precum One Point (cu vinuri din Franţa, Italia, Chile), Premium Drinks (Portugalia), Custosa (Italia) şi A Wine (Austria).

Pe de altă parte, în cadrul Salonului Vinurilor sunt organizate mai multe master-class, primul desfăşurându-se deja vineri şi fiind dedicat "reginei" ediţiei, Feteasca Regală, cu o degustare comparativă, tot vineri consumându-se şi un atelier despre "Noua paradigmă a istoriei viticulturii" susţinut de Claudiu Păduraru, unul dintre acţionarii Cramelor Recaş.

Feteasca Regală va face şi sâmbătă obiectul unei degustări, cu vinuri din diferite regiuni şi crame. Tot sâmbătă va avea loc o degustare de vinuri roşii de Bordeaux, iar duminică pasionaţii pot participa la un atelier de asamblaje oferit de Liviu Grigorică şi un masterclass de Porto, susţinut de Iulia Scavo.

Bucuraţi-vă, aşadar, de vinuri alese, pentru că, vorba preşedintelui Asociaţiei Millesime, enologul Dorin Popa, viaţa este prea scurtă să bem vinuri proaste ori mediocre! Cetatea este deschisă iubitorilor de vinuri şi sâmbătă, şi duminică, până la ora 20.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
acesta
Balla Geza e Arad nu Maramures..da' noa..
Postat 08 Iunie 2019, 00:43 de acesta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON