URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2019, 11:40

Capodopere la Muzeul Țării Crișurilor: 8 tablouri, între care și unul valorând 2 milioane de euro, au fost prezentate orădenilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziția "Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor" a fost vernisată miercuri seara la Muzeul Țării Crișurilor, în prezența a circa 50 de orădeni. Aceasta cuprinde 8 tablouri vechi de circa 400 de ani, ale unor artiști olandezi și flamanzi precum Pieter Bruegel cel Tânăr și David Teniers cel Tânăr.

MȚC, cel mai modern

Evenimentul a fost deschis de directorul MŢC, Aurel Chiriac, care a spus că este pentru prima dată când un muzeu din ţară (Muzeul Brukenthal din Sibiu) împrumută pentru o anumită perioadă de timp o parte din patrimoniul său, în primul eveniment din cadrul proiectului "Axele Culturale Brukenthal".

"Atunci când se va fi terminat acest muzeu, eu va trebui să refac Brukenthal (n.r. muzeul din Sibiu) pentru că, după cum se prevede, cu sinceritate vă spun că acesta (MŢC - n.r.) va fi cea mai modernă instituţie muzeală din ţară", a spus în cadrul vernisajului, directorul muzeului din Sibiu, Sabin Luca (foto dreapta). 

Apoi, prezentarea fiecărei capodopere a făcut-o muzeografa Agata Chifor. Prima a fost "Sfânta familie" (foto), care este și cel mai mare tablou din expoziție. Opera îi aparține Jacob Jordaens (1593 - 1678), care a folosit tehnica clarobscurului produsă de lumina unei lumânări într-o cameră întunecată.

Tabloul îi reprezintă pe Maica Domnului şi pe Iisus în centru, pe Ioan Botezătoul care îi sărută mână lui Iisus în mod prevestitor, şi pe Iosif şi Elisabeta cu o lumânare în planul îndepărtat. "Elementul inedit este faptul că pictorul şi-a ales ca modele pentru Fecioara Maria şi Iisus chiar pe soţia sa Catharina van Noordt şi pe fiul său Jacob", a explicat Chifor.

De 2 milioane de euro 

O altă pictură apreciată de orădeni a fost "Cârciuma ţărănească" a lui David Teniers cel Tânăr, ce ilustrează o tavernă întunecată, cu fumători şi băutori. În acea perioadă accentul era pus pe expresivitatea personajelor și pe realismul detaliilor.

Cea mai celebră piesă a expoziţiei este, însă, "Peisaj de iarnă cu capcană pentru păsări" a lui Pieter Bruegel cel Tânăr, care, potrivit site-ului agenţiei Sotheby`s, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute centre de licitaţii din lume, este evaluat la peste 2 milioane de euro.

Capodopera este, de fapt, o reproducere cu interpretări personale a unui tablou realizat de tatăl pictorului în 1565, inspirat din iarna grea din acel an. Potrivit reprezentanţilor muzeului, tabloul expus la Oradea face parte din grupa celor cinci reproduceri existente semnate de artist.

Capcana pentru păsări, care se află în partea dreaptă, ilustrează condiţiile de trai din acea vreme, oamenii fiind nevoiţi să improvizeze asemenea capcane rudimentare pentru a-şi procura hrana.

Orădenii mai pot admira şi operele lui Philips Wouwerman (1619 - 1668), care a fost unul dintre cei mai de succes pictori din secolul al XVII-lea. Într-unul din cele două peisaje ale acestuia, expuse la muzeu, „Micul pod de lemn”, iese în evidenţă cerul prevestitor de furtună, ce cuprinde două treimi din spațiu (foto).

Expoziţia poate fi viziată până în 29 ianuarie anul viitor. Preţul unui bilet de intrare este de 16 lei pentru adulţi şi de 8 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON