URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2019, 20:01

Au pedalat în Apuseni: 65 de turişti au descoperit pe bicicletă peisajele montane din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai recentă ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă", organizată sâmbătă de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, a atras 65 de turişti în Parcul Natural Apuseni.

Aceştia au pornit pe traseu din Vârtop şi au parcurs un traseu spectaculos, din cătunele moţilor până la Crişul Pietros.

"S-au parcurs câţiva kilometri în coborâre pe asfalt, până la Bubeşti, de unde traseul a intrat pe "drumurile de munte" din cătunele moţilor. Peisajele spectaculoase către culmile Munţilor Bihorului şi imaginile satelor răsfirate specifice Apusenilor, completate de culorile superbe de toamnă, au dat ocazia celor prezenţi să imortalizeze momentele în fotografii de excepţie", se arată într-un comunicat transmis, luni, de AMD Bihor.

Bicicliştii au coborât pe drumuri pietruite până în şaua Poniţa şi mai departe, pe Valea Luncşoarei până în Cheile Galbenei. Aici, descrierea resurselor Parcului Natural Apuseni a continuat, Răzvan Dumbravă (AMD Bihor) şi Ionuţ Ardelean (Administraţia PNA) povestindu-le celor interesaţi despre istoricul amenajărilor turistice precum şi despre superlativele ascunse în parc. S-a făcut o scurtă incursiune pe traseul Cheilor Galbenei, pentru a trezi interesul turiştilor pe bicicletă de a reveni cât mai curând, pentru o parcurgere integrală a traseului.

Mai departe, bicicliştii s-au deplasat pe Valea Galbenei, spre cantonul Păuleasa şi apoi spre satul de vacanţă Boga, lăsând în urmă peisaje spectaculoase admirate de deasupra Văii Galbenei şi Cheilor Jgheabului.

Pentru a completa traseul, a urmat o vizită la Cascada Oşelu, bicicliştii urcând încă aproape 7 km. "Impresionantă datorită săritorilor înalte, în trepte, cascada este şi ea afectată de apele scăzute din aceste zile. Participanţii au admirat căderile de apă şi au ascultat descrierea parcurgerii canionului, unii dintre ei arătându-şi interesul pentru parcurgerea acestuia cu ghizi specializaţi şi echipament adecvat, în momentele potrivite, cu ape mai mari", a mai transmis AMD Bihor.

Traseul s-a încheiat pe malul Crişului Pietros, în apropierea intrării pe Valea Aleului, într-o atmosferă relaxantă, unde participanţii au savurat produse tradiţionale. Cârnaţii şi slănina de mangaliţă, virşli, plăcintele tradiţionale, zacusca şi brânza de bivoliţă, pateul şi pâinea de casă au fost foarte apreciate de participanţi. S-au servit siropuri naturale din cătină şi zmeură, acestea asigurând rehidratarea şi aportul de vitamine pierdute de-a lungul zilei pe traseul provocator.

Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect european, finanţat cu 2,7 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON