URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2019, 12:53

Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)

Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO) Cel mai atractiv spațiu a fost colțul întunecat unde doar lămpile create de studenți ofereau lumină. Aici, au fost expuse lămpi în forme curbate, de șarpe, lămpi de perete sau dreptunghiulare, care îți stimulau imaginația.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenții de la specializarea Design din cadrul Facultății de Arte din Oradea au expus, joi seară, mai multe lucrări realizate pe parcursul semestrului. Holul Bibliotecii Universității a devenit astfel un colț al imaginației.

Evenimentul "Design Expo" a fost organizat de studenţii anului III de la specializarea Design, dar la expoziţie au contribuit studenţi din toţi anii, inclusiv masteranzii.

Creaţiile sunt foarte diverse, de la elaborarea unor etichete de parfumuri, produse cosmetice sau vinuri, până la crearea unor obiecte de mobilier sau chiar cutii de ceai unice. O studentă a expus cutii de ceai în formă de faguri de miere, atrăgând privirile curioşilor. O alta, pasionată de machiaj, a ales să conceapă o etichetă pentru un spray.

Au mai fost expuse şi cărţi cu poveşti ilustrate, mai toate având un final fericit. Majoritatea exponatelor au fost realizate pe calculator, cadrele didactice învăţându-şi studenţii să folosească tehnici digitale.

Creativitatea a fost primul criteriu ce a stat la baza realizării exponatelor. "Sunt mândră de ce am reuşit să fac şi mă bucur că aici învăţăm să îmbinăm frumosul cu utilul", a spus Adela Lucaci, anul II la Design. Studenții din anul I, fiind mai mici, au avut ca temă studierea formelor, pentru a se obişnui cu ele; de exemplu, un gândac uriaş, realizat din carton, a fost expus lângă colţul lămpilor. 

"Îmi place foarte mult să citesc, aşa că atunci când profesorii ne-au cerut să ilustrăm un obiect, eu am ales cartea", a povestit şi Bianca Negruţ, boboacă la Design. 

Alţi studenţi au conceput schiţe de obiecte mai mari, realizate în diverse programe, pe calculator. "Când lucram într-un hipermarket, am văzut că oamenii cumpărau multe biciclete din plastic pentru copii lor, aşa că m-am gândit să fac schiţa unei biciclete din lemn", a spus Doiniţa Bolboceanu

La eveniment au fost chemaţi şi reprezentanţi ai unor firme care au nevoie de designeri. "Firmele vin la acest eveniment, reţin numele unor studenţi pentru că le plac ceea ce au făcut, apoi le urmăresc progresul. Avem mulţi studenţi care s-au angajat deja ca designeri la mai multe companii şi le place ceea ce au ales să facă", a precizat lect. univ. Ana-Maria Abrudan.

Expoziţia va rămâne în holul bibliotecii timp de o lună. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON