URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2020, 20:09

„Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci: apă, vânt și foc''. Elevi orădeni, față în față cu dispozitive gândite de marele artist (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câțiva zeci de copii de la Școala Gimnaziala Szacsvay Imre alături de învățătoarele lor au fost prezenți, joi, la vernisajul expoziției „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci - apă, vânt şi foc” găzduită de Muzeul orașului Oradea, ce conține inclusiv zece exponate interactive ce scot sunete, aburi și chiar flăcări!

„Expoziția este una senzorială, adică invențiile pe care le veți vedea vor scoate sunete și vor funcționa exact ca în Evul Mediu”, a spus, încă de la debutul vernisajului, directoarea muzeului, Angela Lupșea. 

"Invenţiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci - apă, vânt şi foc" este cea de-a doua manifestare din cadrul conceptului MoO Kids, ce cuprinde mai multe expoziţii interactive dedicate de muzeu micuţilor orădeni. Ea vine în completarea expoziţiei dedicate schiţelor şi mecanismelor inventate de Leonardo da Vinci în domeniul armamentului, energiei şi agriculturii, vernisată în luna octombrie a anului trecut.

De cum au intrat în sală, copiii au fost întâmpinaţi de muzica unui menestrel, de zgomotul apei ce punea în funcțiune o moară, dar şi de cel al unui ciocan mecanic, un mecanism vechi folosit de fierari, care învârteau de o manivelă pentru ca ciocanul uriaş să lovească nicovala.

Dintre toate, cea care i-a atras cei mai mult pe elevi a a fost Obuziera (foto), o piesă de artilerie ce lansează proiectile pe traiectorii înalte. Aceasta scotea zgomote puternice și abur gălbui. 

Vizitatorii au mai putut să vadă, între altele, şi Draga, o invenţie folosită la scoaterea nămolului din albia râului, formată din două ambarcaţiuni paralele, dar și poarta unei fortăreţe, construcţie pe care Leonardo da Vinci a proiectat-o începând din anul 1508, la cererea armatei franceze.

Toate exponatele au fost realizate de tâmplarul Lajos Antal, din Cauaceu, care s-a folosit de schiţele celebrului inventator, iar Kun Attila, un orădean stabilit la Debrețin, a „dat viață exponatelor” ocupându-se de partea tehnică a invențiilor. 

Expoziţia poate fi vizitată până în luna mai. Preţul de intrare la ambele expoziţii, "Invenţiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc" şi "Schiţe şi mecanism, în realitate şi jocuri virtuale Leonardo da Vinci", este de 15 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Superb
Tinerii trebuie responsabilizați cu educație de genul acesta. In secolul XXI părinții îi dă telefonul bebelușului sal facă mai deștept, sau sa se scape de el că sa nu plângă. Undeva între Bratca și Beiuș ( poate în Damis ) mai era o moara de apa funcțională , am fost de multe acolo, dar cred că ar trebui învestit în aceste părticele ale istoriei , și scoliile sa facă vizite cu elevii.
Postat 21 Februarie 2020, 00:08 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON