URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2019, 17:00

Portretele celor șapte episcopi martiri greco-catolici, prezentate Papei Francisc la Blaj, au fost aduse la Oradea (FOTO)

Portretele celor șapte episcopi martiri greco-catolici, prezentate Papei Francisc la Blaj, au fost aduse la Oradea (FOTO) (credit foto: Antonia Şandra şi Iulia Vanţ)
Portretele celor șapte episcopi martiri greco-catolici, prezentate Papei Francisc la Blaj, au fost aduse la Oradea (FOTO) (credit foto: Antonia Şandra şi Iulia Vanţ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele şapte portrete ale episcopilor greco-catolici (PS Valeriu Traian Frențiu, PS Ioan Suciu, Cardinal Iuliu Hossu, PS Ioan Bălan, PS Vasile Aftenie, PS Tit Liviu Chinezu și PS Alexandru Rusu) care au fost beatificaţi de Papa Francisc au fost expuse, marţi, la Biblioteca Judeţeană unde pot fi vizitate timp de 10 zile.

Episcopul Bercea, încântat de lucrări

La vernisaj a participat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care l-a lăudat pe artistul Ştefan Popa Popa’s, autorul portretelor, celebru în întreaga lume pentru caricaturile sale. "Faptul că portretele au fost realizate de caricaturistul Ştefan Popa Popa`s, care a fost criticat pentru că a luat asta ca pe o provocare, el nefiind obişnuit să facă portrete, este un lucru foarte important. Vreau să îl felicit, şi să îl laud pentru frumuseţea cu care a reuşit să înnobileze aceşti episcopi", a spus PS Bercea, în deschiderea evenimentului.

După cum se ştie, Preasfinţitul Virgil Bercea îşi face rar, în ultima perioadă, apariţia la astfel de evenimente publice, dar fiind faptul că se confruntă cu anumite probleme de sănătate. Şi de aceea, reprezentanţii Bibliotecii i-au mulţumit pentru prezenţă şi pentru că a luat cuvântul în cadrul vernisajului. 

În schimb, artistul care semnează cele şapte picturi nu a putut fi prezent. Ştefan Popa Popa’s a fost desemnat ambasador cultural al României şi vizitează, în această perioadă, mai multe capitale europene, i-a explicat istoricul Dorin Petresc absenţa.

La vernisaj au mai vorbit directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", Ligia Mirişan, istoricul Dorin Petresc, dr. Silviu Sana şi profesorul universitar Sigismund Duma.

Geneza portretelor

Portretele au fost create special pentru a fi prezentate Papei Francisc la venirea sa la Blaj (foto).

"Cu circa o lună şi jumătate înainte de venirea Papei, i-am propus lui Ştefan Popa Popa’s să facă aceste portrete, gândindu-mă că va fi un moment unic. Au fost şi momente mai tensionate pentru că portretele nu erau gata în ultimele zile.Chiar ne şi luasem gândul că le vom mai putea prezenta, dar sâmbătă (n.r. cu o zi înainte de sosirea Papei la Blaj), Popa’s ne-a spus că sunt gata", a povestit istoricul Dorin Petresec.

Tot el a mai spus că creaţiile au fost verificate de angajaţii SPP, ei crezând că au fost aduse acolo pentru a fi vândute credincioşilor.

După eveniment, acestea au fost duse la Deva, iar apoi au fost expuse la Haţeg, la sărbătoarea Rusaliilor. "Am dorit neapărat să ajungem şi în Oradea pentru că doi dintre episcopi (P.S. Valeriu Traian Frenţiu şi P.S. Ioan Suciu) au păstorit în acest loc şi au făcut multe pentru oraş", a mai spus Petresc.

Portretele vor fi expuse până în 4 iulie la Bibliotecă, iar mai departe vor fi duse în Cluj, Baia Mare, la memorialul de la Sighet, Lugoj, Blaj, Bucureşti "şi poate chiar în Statele Unite ale Americii, la ambasadă", a mai adăugat istoricul. 

Mădălina Sim
Iulia Vanţ (elevă)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON