URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2019, 12:04

Ovi D. Pop ne plimbă prin tot Bihorul: A fost lansată a șaptea ediție a monografiei ilustrate a județului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fotograful Ovi D. Pop a lansat la Muzeul Ţării Crişurilor, marţi seara, cea de-a şaptea ediţie a Monografiei ilustrate a judeţului Bihor.

Orădeanul este cunoscut pentru volumele sale care prezintă Oradea şi judeţul Bihor cu ajutorul imaginilor, iar de această dată monografia sa are mai multe poze, fiecărei comune fiindu-i dedicată câte o pagină.

130 de medalii de aur

La eveniment s-au strâns aproape 100 de persoane, atât curioşi şi prieteni ai fotografului, cât şi foşti profesori de-ai săi de la facultate şi cursanţi de la cursul foto pe care Ovi D. Pop îl susţine. 

Invitat să descrie cartea, directorul Muzeul Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a scos în evidenţă faptul că, pe lângă că aduce o contribuţie esenţială la turismul local, artistul a mai adus şi multe premii acasă. Este vorba despre numeroasele concursuri de fotografie la care Pop a concurat, printre cele 540 de premii regăsindu-se şi 130 de medalii de aur, iar unele lucrări medaliate ilustrează şi imagini realizate în Bihor.

"Acest volum ar trebui să se regăsească în orice cameră de hotel din oraş şi judeţ. Turiştii care vin să ne viziteze ar putea astfel să vadă tot ce este frumos la noi, şi poate, şi-ar prelungi sejurul pentru a vedea locurile fotografiate în carte", a mai adăugat directorul MŢC, care este şi colaborator al cărţii.

"Bihorul este schimbat"

Dacă în primele ediţii ale monografiei apăreau multe case tradiţionale, monumente şi meşteşugari locali, această ediţie surprinde un "Bihor schimbat", a spus Chiriac. Oraşele sunt în plină dezvoltare, iar multe sate nu şi-au păstrat specificul tradiţional, ceea ce a necesitat o mai multă muncă din partea fotografului care şi-a propus să scoată în evidenţă lucruri inedite ale judeţului.

În monografie se regăsesc 1.480 de fotografii de pe raza Bihorului, inclusiv din satul Pădureni, cunoscut prin faptul că ultimul locuitor al său a murit în anul 2015.

Fiecare comună are câte o pagină dedicată, oraşele au două sau mai multe, iar în cazul reşedinţei de judeţ apar mult mai multe fotografii ce ilustrează dinamica oraşului. În Oradea sunt surprinse atât detalii de arhitectură şi peisaje, cât şi momente inedite cum ar fi o scenă din timpul unei piese de teatru.

A şaptea ediţie

Prima ediţie a monografiei ilustrate a fost lansată în anul 2006, într-un moment în care nu exista, practic, niciun material de promovare turistică a judeţului, fiind un proiect lansat de Consiliul Judeţean. Apoi au mai fost lansate astfel de volume în anii 2007, 2009, 2011, 2013 şi 2015. S-au vândut 9.600 de exemplare din toate ediţiile.

Ediţia actuală a apărut la editura Duran’s, fiind disponibilă în magazinele King Art, la chioşcurile de ziare, dar şi prin comandă la editură. Preţul monografiei este de 70 lei, cea cu copertă moale, şi 110 lei pentru ediţia de lux, cu copertă tare. Cei care fac o comandă de peste 30 de monografii şi le vor putea personaliza cu numele instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON