URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2019, 09:59

O şansă păcii: 300 de orădeni s-au bucurat de concertul "Give peace a chance" (FOTO / VIDEO)

O şansă păcii: 300 de orădeni s-au bucurat de concertul 'Give peace a chance' (FOTO / VIDEO) Orădenii au cântat împreună cu Art Group piesa ”Shallow”, interpretată de Lady Gaga și Bradley Cooper în filmul „A star is born”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat la ediţie aniversară, de 25 de ani, concertul "Give peace a chance" a adunat, marţi seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, circa 300 de orădeni, care au ascultat şlagăre internaţionale şi piese din repertoriile artiştilor invitaţi.

În fiecare an, prin acest eveniment sunt comemorate victimele bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, tragedie petrecută în urmă cu 74 de ani. 

Cântec despre problemele statului

Faţă de anul trecut, când ploaia i-a ţinut pe mulţi curioşi în case, de data aceasta orădeni de toate vârstele au umplut curtea muzeului. Cei care nu au mai avut loc pe băncile anume pregătite s-au aşezat pe iarbă.

Concertul a început cu prezentarea semnificaţiei evenimentului, relatată de către Florian Chelu Madeva, unul dintre organizatori.

Printre cele mai aplaudate interpretări a fost a tânărului Sergiu Nica. Acesta i-a anunţat încă de la început pe spectatori că va cânta o piesă compusă de el despre problemele actuale din România. "Instituţii se ceartă între ele, iar copiii mor, dipar în reţele, nepăsare, minciună, afaceri murdare, cum ne mai rabdă pământul?", au fost câteva dintre versurile cântecului. 

Tânărul a mai interpretat şi piesa "Imagine" a lui John Lennon.

Un moment imortalizat de zeci de orădeni a fost când Bogdan Ciora şi Andreea Sava din Art Group au cântat "Shallow", cunoscuta piesă din filmul "A star is born", interpretată de Lady Gaga şi Bradley Cooper.

Printre artiştii care au urcat pe scenă s-a mai numărat şi muzicianul şi arhitectul Traian Cosma, odinioară un apropiat al faimoasei trupe Metropol. După un periplu prin Ungaria, Austria şi Australia, "veteranul" a decis să se stabilească în Oradea.

Chinezoaice cântăreţe

Pe lângă orădenii adunaţi la concert, în curtea muzeului s-au oprit şi câteva turiste din China. Acestea au mărturisit BIHOREANULUI că au fost atrase de muzica trupei Mustang, pe ale cărei melodii le-au căutat şi pe YouTube. 

O prestaţie aparte a avut Călin Pop, solistul îndrăgitei trupe Celelalte Cuvinte, care a cântat în mai multe ipostaze: electric rock cu Florian Chelu, simfo în cvartet duo cu folkistul Raul Silaghi, dar şi în duet cu fiica sa, Ambra,culegând aplauzele publicului. 

La eveniment au mai cântat Iuliana Băican Chelu, Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva (cei care au organizat spectacolul), Emil Sauciuc, Traian Cosma, Raul Silaghi, Dan Bebe Beşe, Cvartetul Intermezzo (Florin Avram Petroniu, George Rada, Maria Trendler Etelka, Valer Ioan Mînecan, Torok Appolonia), trupa Fala Band (Liliana Budău Ioniţă, Mircea Budău Ioniţă, Adrian Abrudan şi Mario Abrudan) şi Art Group (Lăcrimioara Deac, Andreea Sava, Bogdan Ciora).

La final, toţi artiştii au interpretat împreună celebra melodie a lui John Lennon, care a dat şi numele spectacolului-tradiţie din Oradea, adică "Give peace a chance".

Spectacolul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Rock Filarmonica Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON