URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2019, 09:01

Oraşul filmelor: A început cea de-a doua ediţie a TIFF Oradea. Între primele proiecţii, filmul "La Gomera", despre un poliţist corupt (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a devenit, vineri, oraşul filmelor. Cea de-a doua ediţie a TIFF Oradea a debutat cu mai multe proiecţii, unele simultane, în mai multe locuri din oraş, între care Piaţa Unirii, Filarmonica de Stat şi Sinagoga Sion. 

Între primele filme prezentate publicului orădean s-a numărat şi avanpremiera "La Gomera", povestea unui poliţist corupt care e nevoit să înveţe un limbaj codat, fluierat, folosit de localnicii de pe insula La Gomera, pentru a-l scăpa din puşcărie pe un traficant de droguri.  

Pelicula, desemnată drept propunerea României la Premiile Oscar, a fost urmărită cu interes de câteva sute de orădeni la Filarmonica de Stat. Filmul poliţist i-a ţinut în suspans pe cinefili, fiind plin cu răsturnări de situaţie, dar şi cu scene dure şi scene fierbinţi.  

Pelicula "La Gomera", regizată de Corneliu Porumboiu, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie.

După proiecţie, orădenii au stat de vorbă cu George Pistereanu, care joacă rolul unui procuror în pelicula care va ajunge în cinematografe pe 13 septembrie. 

În paralel, în Piaţa Unirii a rulat filmul franţuzesc "Un bărbat fidel", iar de la ora 21 la Sinagoga Sion a început cineconcertul "The Golem: How he came into the world", cu acompaniament live. 

Prezent la Oradea, regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele Transilvania International Film Festival, a spus că vânzările de bilete, cel puţin până vineri seara, erau mai mari comparativ cu cele înregistrate până în prima zi de festival în 2018, semn că orădenii se bucură tot mai mult de organizarea TIFF la ei în oraş. 

"De câţiva ani de zile am tot primit mesaje din partea orădenilor că şi-ar fi dorit un eveniment legat de film aici acasă, în oraşul care s-a schimbat enorm în ultimii ani. După experienţa anului trecut, când, surprinzător pentru noi, au fost multe proiecţii cu casa închisă, am revenit şi mă bucur că am reuşit să aducem filme în avanpremieră şi noutăţi faţă de programul de la TIFF Cluj. Abia aştept să văd cum se va desfăşura anul acesta", a declarat Tudor Giurgiu la debutul festivalului. 

TIFF Oradea continuă sâmbătă şi duminică în cinci locuri din oraş. Biletele se pot achiziţiona înaintea proiecţiilor (în limita locurilor) la preţul de 15 lei.


PROGRAM TIFF ORADEA 2019

Sâmbătă, 7 septembrie

MO, România - avanpremieră, regia Radu Dragomir, ora 18, Filarmonica de Stat; invitaţi Dana Rogoz şi Radu Dragomir

Deschis / Nyitva - premieră, Ungaria, regia Orsi Nagypal, ora 20.45, Filarmonica de Stat

Sutienul / The Bra, Germania, regia Viet Helmer, ora 20.30, Piaţa Unirii

Parking, România, regizor şi invitat la proiecţie Tudor Giurgiu, ora 21, Cetate

Scurtmetraje româneşti - Partea I, ora 12, Universitatea Partium

Arctic, Islanda, regia Joe Penna, ora 14.15, Universitatea Partium

Emigrant Blues: Un road movie în 2 ½ capitole, România, regia Claudiu Mitcu (prezent la proiecţie) şi Mihai Mincan, ora 16.15, Universitatea Partium

Sper să mori data viitoare :) / Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), Ungaria, regizor Mihály Schwechtje (invitat la TIFF Oradea), ora 18.15, Universitatea Partium

Ţinutul / The County - avanpremieră, Islanda, regia Grimur Hakonarson, ora 20.45, Universitatea Partium

Broken Blossoms (1919) - cineconcert, SUA, regia DW Griffith - cu Lilian Gish, acompaniament live DJ DuBase, ora 21, Sinagoga Sion

Duminică, 8 septembrie

Dama de cupă / Queen of hearts, Danemarca, regia May el-Toukhy, ora 18, Filarmonica de Stat

Heidi - premieră, România, regia Cătălin Mitulescu, ora 20.45, Filarmonica de Stat; invitat Gheorghe Visu

Jocuri de putere / El Reino, Spania, regia Rodrigo Sorogoyen, ora 20.30, Piaţa Unirii

Moromeţii 2, România, regia Stere Gulea, ora 21, Cetate; invitat Gheorghe Visu

Scurtmetraje româneşti - Partea a II-a, ora 12, Universitatea Partium

Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija, Macedonia de Nord, regia Teona Strugar Mitevska, ora 14.15, Universitatea Partium

Învierea Domnului Constantin, România, regia Cornel Brad (invitat), ora 16.15, Universitatea Partium

Nu e nimeni acasă, România, regia Andrei Udisteanu şi David Muntean, ora 16.15, Universitatea Partium

Arest - avanpremieră, România, regia Andrei Cohn, ora 18.15, Universitatea Partium

Valea Florilor / Virágvölgy, Ungaria, regia László Csuja, ora 20.45, Universitatea Partium

Căruţa Fantomă (1921) - cineconcert, Suedia, regia Viktor Sjostrom, acompaniament live Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor, ora 21, Sinagoga Sion

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON