URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
27 Iunie 2019, 14:40

Cel mai bogat festival medieval de până acum, la Oradea: 600 de luptători şi domniţe, turniruri "full contact", Cristi Minculescu, Dan Bittman şi Subcarpaţi (FOTO)

Cel mai bogat festival medieval de până acum, la Oradea: 600 de luptători şi domniţe, turniruri 'full contact', Cristi Minculescu, Dan Bittman şi Subcarpaţi (FOTO) Trupa Agentura Hector (foto) din Slovacia este una dintre cele care vor face demonstraţii de turnir în cadrul Festivalului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la finalul săptămânii viitoare să viziteze Cetatea, căci vor avea ce să admire. Ediţia 2019 a Festivalului Medieval va fi cea mai bogată şi spectaculoasă de până acum, adunând la Oradea peste 600 de luptători, cavaleri, arcaşi, călăreţi şi domniţe, inclusiv din trupe recunoscute pe plan european. 

O parte dintre aceştia vor participa la turniruri "full contact", adică în care adversarii chiar se atacă, astfel de evenimente având loc pentru prima oară în România. Şi oferta muzicală a festivalului este interesantă, căci orădenilor le vor cânta Cristi Minculescu, Dan Bittman, Nicu Alifantis şi Subcarpaţi. 

Bătălii "pe bune"

Programul Festivalului Medieval Oradea a fost prezentat, joi, într-o conferinţă de presă. de Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, alături de doi reprezentanţi (Bogdan Dărăban şi Arany Janos) ai asociaţiei cu specific medieval Deus Vult, cu sediul în Cetate, care are un rol important în organizarea evenimentului.

Festivalul Medieval se va desfăşura în perioada 4-7 iulie în Cetatea Oradea şi propune o călătorie istorică în epoca medievală, cuprinzând activităţi precum ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de luptă, muzică şi dansuri specifice acelei ere, jonglerii cu foc, spectacole de iluzionism şi dresură de animale de pradă. Festivalul se anunţă de amploare, organizatorii alocându-i un buget de circa 800.000 lei. 

În premieră, la eveniment vor participa peste 600 de personaje medievale din 43 de trupe, venite din România şi din alte 9 ţări: Ungaria, Slovacia, Cehia, Rusia, Franţa, Republica Moldova, Croaţia, Ucraina şi Serbia. 

Între acestea se numără "Les Ecuyers de l’histoire", din Franţa (foto), care, potrivit organizatorilor, pregătesc un turnir crâncen, "full contact", în care adversarii, pe cai, se vor ataca "pe bune" cu lănci din lemn încercând să se doboare.

Alţi invitaţi care anunţă show-uri deosebite sunt luptătorii trupei Agentúra Hector (Slovacia) care au pregătit şi ei turniruri şi bătălii, pline cu cascadorii. 

Totodată, anul acesta la Oradea vine şi Bayard Medieval Fighting Club (Rusia), prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice echipe "bufurt", adică de bătălii istorice, din lume, care va face demonstraţii. 

Lupte ca pe vremea lui Sigismund de Luxemburg

Între atracţiile acestei ediţii se mai numără jocuri nomade (tir cu arcul pe cai, tăiere cu spada din galop), jocuri vânătoreşti (inclusiv cu domniţe care vor "vâna" călare) şi dueluri. De asemenea, şi anul acesta se va organiza o mare bătălie în şanţul Cetăţii, de data aceasta fiind reconstituite "Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg". Bătălia va avea două părţi, prima fiind programată vineri de la ora 18, iar cea de-a doua sâmbătă, de la aceeaşi oră. 

De altfel, întreg programul de turniruri şi bătălii medievale se va desfăşura în Parcul Cetăţii, unde vor fi instalate trei tribune pentru public. Tot în Parcul Cetăţii vor fi instalate şi taberele medievale, unde o parte dintre invitaţi vor înnopta. Alţii vor fi cazaţi în căminul Universităţii, care a acordat municipalităţii o reducere de 50%, a subliniat Mihai Jurca. 

Atmosfera medievală se va simţi şi datorită unor ateliere meşteşugăreşti, care se vor ţine în curtea Palatului Princiar. Între acestea un atelier de fierari din Toledo, cioplitori în lemn, turnători de bronz şi maeştri ai pielăriei. Totodată, vor fi ateliere de tors lână, confecţionat ţiteră şi opinci, împletit nuiele, ţesut şi confecţionat podoabe. Pentru copii vor fi organizate sesiuni de pictură pe ceramică şi lemn. 

Menestreli de renume

Festivalul Medieval al Oradiei va aduce şi anul acesta muzică specifică acelei epoci, în Cetate urmând să asigure atmosfera mai multe trupe de trubaduri şi menestreli, între care Hollóének, Remdih, Truverii şi Peregrinii. De asemenea, vineri seara, în Parcul Cetăţii va avea loc un spectacol cu jonglerii cu focul dat de trupa Hypnosis. 

Concertele acestei ediţii se anunţă atractive, aducând pe scena din fortăreaţă nume cunoscute. Vineri seara, în cadrul proiectului "Rock the Symphony", vor cânta Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Călin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzilă, Orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band (dirijor Răzvan Metea), iar sâmbătă 100 Folk Celsius, respectiv Nicu Alifantis alături de ZAN.

Festivalul se va încheia duminică cu concertul trupei Subcarpaţi.


PROGRAMUL FESTIVALULUI

Vineri - 05.07.2019

Scena principală:
    12:00 - 12:25 Hunyadi Mátyás Fekete Serege (demonstrații cu arme medievale)
    15:00 – 15:25 Court of Lord de Peren (demonstrații medievale)
    19:00 – 19:25 Anacronism (demonstrații medievale)

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 Kard és Kereszt Johannita Testvériség (demonstrații medievale)
    16:00 – 16:25 Rosichi (demonstrații medievale)
    20:00 – 20:25 Compania Draco Nigrus (demonstrații medievale)

Zona pentru copii:
    14:00 – 14:25 Zolnok Lovagrend (demonstrații medievale)
    17:00 – 17:25 Nokors – tir cu arcul

Zona Taberelor Medievale.

    10:00 - Concurs de tir cu arcul și Concert Peregrinii
    11:00 – Jocuri vânătorești – Agentura Hector
    12:00 – Jocuri nomade – Anda Lovaszharc, Vulturii din Călata, Nyugati Gyepu
    13:00 – TURNIR – Les Equyers De L’Histoire
    14:00 – Concert Hollóének și Remdih    16:00 – Jocuri vânătorești - Les Equyers De L’Histoire
    17:00 – Marea Deschidere
    18:00 – Reconstituire: "Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg" PART 1
    19:00 – Jocuri nomade
    20:00 – TURNIR Agentura Hector 
    21:00 – Buhurt - Women Ring Fight 1 vs 1
    22:00 – Jonglerii cu Foc - Hypnosis

Sâmbătă - 06.07.2019

Scena principală:
    11:00 – 11:25 Peregrinii – muzică medievală
    12:00 - 12:25 Templiere de Crucis Sanctae (demonstrații medievale)
    15:00 – 15:25 Cavalerii Cetăților Bârsei (demonstrații medievale)
    19:00 – 19:25 Beli Orlovi (demonstrații medievale)
    21:30 – 21:45 Oțetaru Fireshow – Jonglerii cu Foc

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 SHS Fratres Armati - (demonstrații medievale)
    14:00 – 14:30 Hollóének – muzică medievală
    16:00 – 16:25 Red Cuvara (demonstrații medievale)
    20:00 – 20:25 Hrafnarbroether (demonstrații medievale)
    22:00 – 22:15 Oțetaru Fireshow – Jonglerii cu foc

Zona pentru copii:
    12:00 – 12:30 Truverii – farse medievale
    13:00 – 13:30 Remdih – muzică medievală
    14:00 – 14:25 Antares Corporasion – demonstrații călare
    16:00 - 16:30 Truverii – farse medievale
    17:00 – 17:25 Soimanart – dresură de șoimi
    19:00 – 19:30 Truverii – farse medievale
    22:30 – 22:45 Oțetaru Fireshow – jonglerii cu foc

Zona Pieței Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetății):
    10:00 – 10:30 Truverii – farse medievale
    16:00 – 16:30 Peregrinii – muzică medievală
    19:00 – 19:30 Hollóének – muzică medievală
    21:00 – 21:30 Remdih – muzică medievală

Zona Taberelor Medievale:
    10:00 – Tap Fight 1 vs 1 și Concert Holloenek
    11:00 – Jocuri vânătorești - Les Equyers De L’Histoire
    12:00 – Jocuri nomade – Tir cu arcul călare
    13:00 – TURNIR – Agentura Hector
    14:30 – Peregrinii – muzică medievală
    15:30 – Hollóének – muzică medievală
    16:00 – Bridge Fight Competition
    17:00 – Demonstratii de lupte călare cu Teutonii Transilvaniei și Vulturii din     18:00 – "Războaielor Husite din perioada lui Szigiszmund de Luxemburg" – Agentura Hector și Les Equyers De L’Histoire
    19:00 – Nomad Triatlon Competition 
    20:00 – TURNIR FULL CONTACT
    21:00 – Pro Fight Octogon 1 vs 1 (MMA Medieval)
    22:00 – Jonglerii cu Foc - Hypnosis Vampiria

Duminică - 07.07.2019

Scena principală:
    11:00 – 11:25 Truverii – farse medievale
    12:00 - 12:25 Cavalerii Cetăților Bârsei (demonstrații medievale)
    13:00 – 13:30 Hollóének – muzică medievală
    14:00 – 14:30 Peregrinii – muzică medievală
    15:00 – 15:25 Ursul Brun - (demonstrații medievale)

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 Hunyadi Mátyás Fekete Serege - (demonstrații medievale)
    15:00 – 15:30 Truverii – farse medievale
    17:00 – 17:30 Peregrinii – muzică medievală 
    18:00 – 18:30 Remdih – muzică medievală

Zona pentru copii:
    14:00 – 14:25 Vulturii din Călata (demonstrații medievale)
    16:30 – 17:00 Truverii – farse medievale
    18:00 -  18:40 Hollóének – muzică medievală
    19:00 – 19:30 Peregrinii – muzică medievală

Zona Pieței Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetății):
    10:00 – 11:00 Peregrinii – muzică medievală
    12:20 – 13:00 Truverii – farse medievale
    15:00 – 15:40 Remdih – muzică medievală

Zona Taberelor Medievale:
    11:00 – Competiție călare în stil nomad 
    13:00 – Competiție Buhurt pe echipe 3 vs 3 
    14:30 – Jocuri vânătorești
    14:00 - Peregrinii – muzică medievală
    15:30 - Hollóének – muzică medievală
    16:00 – Free fight
    17:30 – Închiderea oficială și înmânarea cupelor; Concerte Hollóének și Remdih.

PROGRAMUL CONCERTELOR LA SCENĂ
VINERI, 5 iulie
Rock the Symphony - ora 21:00 
Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Calin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzila, Orchestra simfonică Bigg Dimm a'Band a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijor Răzvan Metea

SÂMBĂTĂ, 6 iulie
100 Folk Celsius - ora 20:00
Nicu Alifantis & ZAN - ora 21:00

DUMINICĂ, 7 iulie
Subcarpați - ora 21:00

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: Dunarii, Primaverii, Ariesului, Rozelor, Toamnei, Oituz, Magurei si Danko Pista, in data de 8 aprilie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

    Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 8 aprilie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

     

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4477 RON
  • 1 EUR = 4.8338 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON