URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 15 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Încă de acum doi ani am intuit potenţialul uriaş pe care îl are Festivalul Medieval ce se desfăşoară în Cetatea Oradea. Dacă era vorba de Festivalul Ştiucii sau de Caravana Melcilor, aş fi avut unele îndoieli. Dar cu ditamai fortăreaţa splendid renovată şi cu măreţul şanţ de apărare ai toate premisele ca sărbătoarea să-ţi iasă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Indiferent dacă ideea tovarăşului Gherman va deveni sau nu lege, două concluzii: acesta e nesigur că le-a dat propriilor copii educaţia potrivită pentru a-l ajuta la bătrâneţe din proprie voinţă, altfel decât sub ameninţarea puşcăriei, iar a doua că nu scoţi cu una-cu două comunismul din pesedistul bătrân.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În relaţia cu clasa politică, suntem toţi ca femeile, ne conducem după sloganul „Nu contează ce îmi spui, ci cum îmi spui”. Veştile proaste şi ideile nepopulare alunecă mai fin dacă vin de la cineva care a fost Mister Boboc, furăciunile de la buget sunt mai uşor de trecut cu vederea dacă autorul are gura ca frăguţa şi ochi negrişori sau un decolteu larg cât Delta Dunării.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în 11 februarie, prin care s-a stabilit că în cazul în care inculpatul uzează de procedura recunoașterii acuzației nu poate fi achitat. Decizia este obligatorie pentru toate instanțele din momentul publicării în Monitorul Oficial.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
27 Iunie 2019, 14:40

Cel mai bogat festival medieval de până acum, la Oradea: 600 de luptători şi domniţe, turniruri "full contact", Cristi Minculescu, Dan Bittman şi Subcarpaţi (FOTO)

Cel mai bogat festival medieval de până acum, la Oradea: 600 de luptători şi domniţe, turniruri 'full contact', Cristi Minculescu, Dan Bittman şi Subcarpaţi (FOTO) Trupa Agentura Hector (foto) din Slovacia este una dintre cele care vor face demonstraţii de turnir în cadrul Festivalului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la finalul săptămânii viitoare să viziteze Cetatea, căci vor avea ce să admire. Ediţia 2019 a Festivalului Medieval va fi cea mai bogată şi spectaculoasă de până acum, adunând la Oradea peste 600 de luptători, cavaleri, arcaşi, călăreţi şi domniţe, inclusiv din trupe recunoscute pe plan european. 

O parte dintre aceştia vor participa la turniruri "full contact", adică în care adversarii chiar se atacă, astfel de evenimente având loc pentru prima oară în România. Şi oferta muzicală a festivalului este interesantă, căci orădenilor le vor cânta Cristi Minculescu, Dan Bittman, Nicu Alifantis şi Subcarpaţi. 

Bătălii "pe bune"

Programul Festivalului Medieval Oradea a fost prezentat, joi, într-o conferinţă de presă. de Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, alături de doi reprezentanţi (Bogdan Dărăban şi Arany Janos) ai asociaţiei cu specific medieval Deus Vult, cu sediul în Cetate, care are un rol important în organizarea evenimentului.

Festivalul Medieval se va desfăşura în perioada 4-7 iulie în Cetatea Oradea şi propune o călătorie istorică în epoca medievală, cuprinzând activităţi precum ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de luptă, muzică şi dansuri specifice acelei ere, jonglerii cu foc, spectacole de iluzionism şi dresură de animale de pradă. Festivalul se anunţă de amploare, organizatorii alocându-i un buget de circa 800.000 lei. 

În premieră, la eveniment vor participa peste 600 de personaje medievale din 43 de trupe, venite din România şi din alte 9 ţări: Ungaria, Slovacia, Cehia, Rusia, Franţa, Republica Moldova, Croaţia, Ucraina şi Serbia. 

Între acestea se numără "Les Ecuyers de l’histoire", din Franţa (foto), care, potrivit organizatorilor, pregătesc un turnir crâncen, "full contact", în care adversarii, pe cai, se vor ataca "pe bune" cu lănci din lemn încercând să se doboare.

Alţi invitaţi care anunţă show-uri deosebite sunt luptătorii trupei Agentúra Hector (Slovacia) care au pregătit şi ei turniruri şi bătălii, pline cu cascadorii. 

Totodată, anul acesta la Oradea vine şi Bayard Medieval Fighting Club (Rusia), prezentată ca fiind una dintre cele mai puternice echipe "bufurt", adică de bătălii istorice, din lume, care va face demonstraţii. 

Lupte ca pe vremea lui Sigismund de Luxemburg

Între atracţiile acestei ediţii se mai numără jocuri nomade (tir cu arcul pe cai, tăiere cu spada din galop), jocuri vânătoreşti (inclusiv cu domniţe care vor "vâna" călare) şi dueluri. De asemenea, şi anul acesta se va organiza o mare bătălie în şanţul Cetăţii, de data aceasta fiind reconstituite "Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg". Bătălia va avea două părţi, prima fiind programată vineri de la ora 18, iar cea de-a doua sâmbătă, de la aceeaşi oră. 

De altfel, întreg programul de turniruri şi bătălii medievale se va desfăşura în Parcul Cetăţii, unde vor fi instalate trei tribune pentru public. Tot în Parcul Cetăţii vor fi instalate şi taberele medievale, unde o parte dintre invitaţi vor înnopta. Alţii vor fi cazaţi în căminul Universităţii, care a acordat municipalităţii o reducere de 50%, a subliniat Mihai Jurca. 

Atmosfera medievală se va simţi şi datorită unor ateliere meşteşugăreşti, care se vor ţine în curtea Palatului Princiar. Între acestea un atelier de fierari din Toledo, cioplitori în lemn, turnători de bronz şi maeştri ai pielăriei. Totodată, vor fi ateliere de tors lână, confecţionat ţiteră şi opinci, împletit nuiele, ţesut şi confecţionat podoabe. Pentru copii vor fi organizate sesiuni de pictură pe ceramică şi lemn. 

Menestreli de renume

Festivalul Medieval al Oradiei va aduce şi anul acesta muzică specifică acelei epoci, în Cetate urmând să asigure atmosfera mai multe trupe de trubaduri şi menestreli, între care Hollóének, Remdih, Truverii şi Peregrinii. De asemenea, vineri seara, în Parcul Cetăţii va avea loc un spectacol cu jonglerii cu focul dat de trupa Hypnosis. 

Concertele acestei ediţii se anunţă atractive, aducând pe scena din fortăreaţă nume cunoscute. Vineri seara, în cadrul proiectului "Rock the Symphony", vor cânta Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Călin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzilă, Orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band (dirijor Răzvan Metea), iar sâmbătă 100 Folk Celsius, respectiv Nicu Alifantis alături de ZAN.

Festivalul se va încheia duminică cu concertul trupei Subcarpaţi.


PROGRAMUL FESTIVALULUI

Vineri - 05.07.2019

Scena principală:
    12:00 - 12:25 Hunyadi Mátyás Fekete Serege (demonstrații cu arme medievale)
    15:00 – 15:25 Court of Lord de Peren (demonstrații medievale)
    19:00 – 19:25 Anacronism (demonstrații medievale)

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 Kard és Kereszt Johannita Testvériség (demonstrații medievale)
    16:00 – 16:25 Rosichi (demonstrații medievale)
    20:00 – 20:25 Compania Draco Nigrus (demonstrații medievale)

Zona pentru copii:
    14:00 – 14:25 Zolnok Lovagrend (demonstrații medievale)
    17:00 – 17:25 Nokors – tir cu arcul

Zona Taberelor Medievale.

    10:00 - Concurs de tir cu arcul și Concert Peregrinii
    11:00 – Jocuri vânătorești – Agentura Hector
    12:00 – Jocuri nomade – Anda Lovaszharc, Vulturii din Călata, Nyugati Gyepu
    13:00 – TURNIR – Les Equyers De L’Histoire
    14:00 – Concert Hollóének și Remdih    16:00 – Jocuri vânătorești - Les Equyers De L’Histoire
    17:00 – Marea Deschidere
    18:00 – Reconstituire: "Războaiele Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg" PART 1
    19:00 – Jocuri nomade
    20:00 – TURNIR Agentura Hector 
    21:00 – Buhurt - Women Ring Fight 1 vs 1
    22:00 – Jonglerii cu Foc - Hypnosis

Sâmbătă - 06.07.2019

Scena principală:
    11:00 – 11:25 Peregrinii – muzică medievală
    12:00 - 12:25 Templiere de Crucis Sanctae (demonstrații medievale)
    15:00 – 15:25 Cavalerii Cetăților Bârsei (demonstrații medievale)
    19:00 – 19:25 Beli Orlovi (demonstrații medievale)
    21:30 – 21:45 Oțetaru Fireshow – Jonglerii cu Foc

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 SHS Fratres Armati - (demonstrații medievale)
    14:00 – 14:30 Hollóének – muzică medievală
    16:00 – 16:25 Red Cuvara (demonstrații medievale)
    20:00 – 20:25 Hrafnarbroether (demonstrații medievale)
    22:00 – 22:15 Oțetaru Fireshow – Jonglerii cu foc

Zona pentru copii:
    12:00 – 12:30 Truverii – farse medievale
    13:00 – 13:30 Remdih – muzică medievală
    14:00 – 14:25 Antares Corporasion – demonstrații călare
    16:00 - 16:30 Truverii – farse medievale
    17:00 – 17:25 Soimanart – dresură de șoimi
    19:00 – 19:30 Truverii – farse medievale
    22:30 – 22:45 Oțetaru Fireshow – jonglerii cu foc

Zona Pieței Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetății):
    10:00 – 10:30 Truverii – farse medievale
    16:00 – 16:30 Peregrinii – muzică medievală
    19:00 – 19:30 Hollóének – muzică medievală
    21:00 – 21:30 Remdih – muzică medievală

Zona Taberelor Medievale:
    10:00 – Tap Fight 1 vs 1 și Concert Holloenek
    11:00 – Jocuri vânătorești - Les Equyers De L’Histoire
    12:00 – Jocuri nomade – Tir cu arcul călare
    13:00 – TURNIR – Agentura Hector
    14:30 – Peregrinii – muzică medievală
    15:30 – Hollóének – muzică medievală
    16:00 – Bridge Fight Competition
    17:00 – Demonstratii de lupte călare cu Teutonii Transilvaniei și Vulturii din     18:00 – "Războaielor Husite din perioada lui Szigiszmund de Luxemburg" – Agentura Hector și Les Equyers De L’Histoire
    19:00 – Nomad Triatlon Competition 
    20:00 – TURNIR FULL CONTACT
    21:00 – Pro Fight Octogon 1 vs 1 (MMA Medieval)
    22:00 – Jonglerii cu Foc - Hypnosis Vampiria

Duminică - 07.07.2019

Scena principală:
    11:00 – 11:25 Truverii – farse medievale
    12:00 - 12:25 Cavalerii Cetăților Bârsei (demonstrații medievale)
    13:00 – 13:30 Hollóének – muzică medievală
    14:00 – 14:30 Peregrinii – muzică medievală
    15:00 – 15:25 Ursul Brun - (demonstrații medievale)

Curtea Palatului Princiar:
    13:00 - 13:25 Hunyadi Mátyás Fekete Serege - (demonstrații medievale)
    15:00 – 15:30 Truverii – farse medievale
    17:00 – 17:30 Peregrinii – muzică medievală 
    18:00 – 18:30 Remdih – muzică medievală

Zona pentru copii:
    14:00 – 14:25 Vulturii din Călata (demonstrații medievale)
    16:30 – 17:00 Truverii – farse medievale
    18:00 -  18:40 Hollóének – muzică medievală
    19:00 – 19:30 Peregrinii – muzică medievală

Zona Pieței Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetății):
    10:00 – 11:00 Peregrinii – muzică medievală
    12:20 – 13:00 Truverii – farse medievale
    15:00 – 15:40 Remdih – muzică medievală

Zona Taberelor Medievale:
    11:00 – Competiție călare în stil nomad 
    13:00 – Competiție Buhurt pe echipe 3 vs 3 
    14:30 – Jocuri vânătorești
    14:00 - Peregrinii – muzică medievală
    15:30 - Hollóének – muzică medievală
    16:00 – Free fight
    17:30 – Închiderea oficială și înmânarea cupelor; Concerte Hollóének și Remdih.

PROGRAMUL CONCERTELOR LA SCENĂ
VINERI, 5 iulie
Rock the Symphony - ora 21:00 
Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Calin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzila, Orchestra simfonică Bigg Dimm a'Band a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijor Răzvan Metea

SÂMBĂTĂ, 6 iulie
100 Folk Celsius - ora 20:00
Nicu Alifantis & ZAN - ora 21:00

DUMINICĂ, 7 iulie
Subcarpați - ora 21:00

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2032 RON
  • 1 EUR = 4.7317 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON