URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
02 Noiembrie 2017, 09:31

Invitaţie "Chez Pascal": S-a deschis primul bistro franţuzesc din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De luna trecută, orădenii pot încerca specialităţi franţuzeşti, gătite cu pasiune, chiar în Oradea. Bistro-ul franţuzesc "Chez Pascal" (adică "La Pascal) s-a deschis pe Bulevardul Dacia nr. 53, în locul fostei cafenele Cubanito, şi-i aşteaptă pe gurmanzi cu mâncăruri alese, la preţuri deloc ridicate.

Pascal "românul"

Proprietarii noului restaurant sunt francezul Pascal Lefranc şi soţia lui, orădeanca Ana Maria Lefranc, care s-au hotărât să aducă savorile franţuzeşti şi în Oradea.

În bistro-ul lor, căruia i-au dat un design elegant, toate mâncărurile sunt gătite pe loc, cu produse de înaltă calitate, fără coloranţi sau conservaţi. Ouăle folosite în mâncăruri şi preparatele de patiserie sunt cumpărate direct din ferme, iar untul, precum şi întreaga selecţie de brânzeturi, din Franţa.

Chef este chiar Pascal, un bucătar iscusit, care şi-a transformat pasiunea în afacere la îndemnul familiei şi prietenilor, care mâncau cu poftă tot ce le pregătea. "Am văzut că românilor le place mult mâncarea mea", spune Pascal în limba română, pe care o vorbeşte din ce în ce mai bine.

Pascal a stabilit un meniu bogat cu mâncăruri şi deserturi preparate după reţete franţuzeşti, cărora li se adaugă câteva creaţii inventate chiar de el. Aşadar, "Chez Pascal" se pot savura galette (clătite sărate), cu brânzeturi, jambon şi ciuperci champignon sau gallete cu bechamel, jambon şi camembert, precum şi gallete saumon à la crème d’ail, adică clătite sărate, cu file de somon, smântână lichidă şi usturoi.

Brânzeturi alese…

În meniul bistro-ului "Chez Pascal" se găsesc şi diverse sortimente de omletă, pe care Pascal o obţine fără să bată ouăle, printr-o metodă secretă. "Ouăle nu mă bat pe mine, aşa că nici eu nu bat ouăle", râde bucătarul.

De asemenea, clienţii pot încerca sandwich-urile franţuzeşti Croque Monsieur şi Croque Madame, făcute cu şuncă şi bechamel şi caşcaval, iar la sandwich-ul din urmă i se adaugă şi ou. Între specialităţile bistro-ului "Chez Pascal" se numără şi pui în sos Normand (cu smântână lichidă şi ciuperci), piept de pui à la provensial, precum şi piept de pui în sos din brânzeturi franţuzeşti. Apropo de aceste brânzeturi, orădenii pot comanda platouri cu brânză adusă direct din Franţa, cu specialităţi precum Livarot, Camenbert, Pont L’évêque, Brie de Meaux şi Tomme de savoie.

De asemenea, pe lângă supa cremă de ciuperci şi supa cremă de ceapă, Pascal găteşte şi un preparat românesc: ciorbă de burtă, însă după o reţetă pe care a schimbat-o niţel, dar, evident, nu vrea să dezvăluie secretul.

Dulcele franţuzesc

Noul bistro îşi atrage clienţii şi cu o bogată paletă de deserturi şi produse de patiserie, toate gătite în bucătăria "Chez Pascal": tartă cu mere, tartă Normande, tartă cu căpşuni, eclair chocolat noir, eclair chocolat blanc, eclair café, mousse au chocolat, croissante, prăjitura franţuzească Flan şi clătite franţuzeşti, cunoscute cu numele de crêpe, care pot fi servite cu dulceaţă, cu nutella sau cu îngheţată.

Deşi sunt gătite cu produse de calitate, multe aduse din Franţa, preparatele servite "Chez Pascal" nu au preţuri ridicate. Spre exemplu, Gallete (clătită sărată) fromage, jambon şi champignon costă 19 lei, o porţie de Croque Monsieur 10 lei, un croissant cu jambon 13 lei, iar o omletă cu brânză, jambon şi salată 17 lei. În ceea ce priveşte deserturile, un eclair costă 9 lei, mousse au chocolat 8 lei, iar clătitele 10 sau 11 lei.

"Chez Pascal" este deschis de luni până vineri între orele 7.30 şi 22, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 8.30 şi 22, aşteptându-şi vizitatorii cu arome franţuzeşti… 

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
  • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
  • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
  • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
  • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
  • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
  • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
  • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
  • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
  • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON