URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2018, 16:31

Caritas Eparhial a inaugurat un centru de zi modern pentru copiii din medii defavorizate, în Ioaniş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial a inaugurat, luni, în Ioaniş, comuna Finiş, Centrul de zi "Sfântul Martin", unde copiii care provin din medii defavorizate primesc o masă caldă pe zi, o gustare, ajutor la teme, meditaţii şi participă la alte activităţi educaţionale şi recreative.

Participarea copiilor la programele centrului este, însă, condiţionată de prezenţa lor la şcoală.

Slujba de sfinţire a noului centru a fost oficiată de părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoţii, Antoniu Chifor, părintele protopop Zima Zorel şi părintele paroh Boţa Mircea, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinţilor acestora, a primarului Ioan Man, a Arinei Moş, director executiv DAS Oradea, precum şi în prezenţa preşedintelui asociaţiei Caritas Eparhial, părintele Olimpiu Todorean.

Clădirea nou construită are la etaj trei săli de clasă şi o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria şi sala de mese. În clădirea existentă, lipită de clădirea nouă, s-au amenajat toaletele pentru copii şi o sală spaţioasă pentru activităţi de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcţia este executată la standarde europene beneficiind, fiecare clasă, de acces la internet.

Valoarea construirii şi dotărilor noului Centru, la standarde europene, a fost de peste 1.410.000 lei.

Reprezentanţii Caritas Eparhial au transmis mulţumiri episcopului Virgil Bercea, care a sprijinit proiectul. De asemenea, au fost transmise mulţumiri asociaţiilor (între care Kindermissionswerk Die Sternsinger şi Chiese dell-Est) şi persoanelor care au donat pentru ridicarea centrului de la Ioaniş.

În discursul său, părintele Olimpiu Todorean a vorbit despre istoria serviciilor oferite pentru copiii dezavantajaţi din Ioaniş într-o altă clădire, care nu mai respecta standardele necesare unui astfel de centru.

În anul şcolar 2017-2018, în vechiul centru au fost primiţi zilnic 49 de copii din clasele I-IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activităţi educative, fiind pregătiţi pentru integrarea în clasa I.

Tot în cursul anului 2017, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conţinut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 - 16.30. "Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze şcoala", a subliniat Olimpiu Todorean.

La eveniment a participat şi o fostă beneficiară a serviciilor sociale oferite la Ioaniş, Lidia Bogdan, care acum se pregăteşte să devină dascăl.

Prezent şi el la inaugurare, vicarul general Mihai Vătămănelu a transmis salutul episcopului Virgil Bercea, "care ne însoţeşte cu rugăciunea şi cu binecuvântarea dânsului fiind bucuros pentru tot ceea ce se realizează chiar dacă este ca o picătură într-un ocean dar, pentru cei care sunt atinşi de această picătură este foarte benefic şi o binecuvântare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON