URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2016, 10:19

Bezna din Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi când faci un coteţ pentru găini te poţi trezi la final că balamaua-i pusă invers. Aşa că nu trebuie să ne mire că marile lucrări din oraş prezintă hibe. Conducătorii cu adevărat valoroşi îşi asumă, însă, greşelile şi trec degrabă la remedierea lor.

Las la o parte nemulţumirile din punct de vedere estetic, căci aici sunt 200.000 de păreri. Dar, funcţional, se vede că Piaţa Unirii are nişte erori. Aproape jumătate este în beznă, iar restul e iluminată modest. Dă impresia unui simplu iluminat de siguranţă, suficient cât să nu picăm în bot peste fântâni, nicidecum a unuia decorativ, care să încânte ochiul.

Piaţa merită scăldată în lumină, iar pentru asta nu trebuie să facem economie. Cum însă a sparge marmura ar fi acum un act de sinucidere edilitară, poate nişte corpuri de iluminat puternice, amplasate pe clădirile din jur, ar salva situaţia.

Şi stâlpii, botezaţi deja spânzurători, care susţin firele tramvaielor în strada Independenţei sunt un rateu. Cred că firma producătoare era plătită la kilogram, altfel nu se explică de ce a înglobat în stâlpi producţia pe cinci zile a combinatului siderurgic de la Galaţi. Însăilarea se vede şi în soluţia găsită pentru amplasarea corpurilor de iluminat pe "spânzurători": ele sunt alimentate printr-un cablu postat aparent, semn clar de improvizaţie, iar dacă vrei să schimbi unul trebuie să decuplezi linia de contact a tramvaiului.

Cum nici staţia de tramvai vopsită în negru de cimitir nu face o concurenţă reală lui Gaudi, sluţind întreg ansamblul, cred că e nevoie de ceva schimbări în Piaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Partea "buna" in Piata Unirii
partea "buna"(pentru unii) in finalizarea lucrarilor in Piata Unirii este aceea ca devine incet si sigur o mare parcare gratuita...se poate intra din oricare parte, si ce daca exista si semne de acces interzis, si ce daca mai exista si cate un echipaj de militie (pardon...politie), si ce daca trec si pietoni, si ce daca si ce daca...masinile intra, si stau parcate cu nonsalanta si sfidare pe pavajul montat manual de catre muncitori in decursul catorva luni de munca, si sa mai amintesc si de perioada infernala de coduri colorate de canicula in care au lucrat?! in pavajul acela este munca fiecaruia dintre noi, aceia care contribuim la buget si acelora care dorim sa locuim intr-un oras frumos si sfidarea celor care intra si/ sau isi parcheaza masinile in Piata Unirii este o rusine si nu cred ca cineva sau ceva vreodata va opri acest comportament. oare cine si de ce a luat decizia sa deschida accesul masinilor prin Piata Unirii?! si eu care am crezut (si ca mine, multi) ca va fi o piata pietonala si frumoasa, traficul si masinile parcate strica tot aspectul...si inchei cu speranta ca nu as vrea sa imi fie dat sa vad primul pieton lovit desi mult nu mai este pana acolo!
Postat 09 Martie 2016, 13:12 de violettabaciu
hop si postacul retardat
@FLorin25: Ai demonstrat de atatea ori ca esti doar un postac retardat si nimic mai mult, dar tu ii acuzi pe altii ca sunt postaci. Oricine poate numara postarile mele si pe ale tale, si se vede de la o posta ca tu esti toata ziua pe la majoritatea articolelor cu propaganda anti-Bolojan. Oare de ce? ;) Asta e tot ce stie psd-ul! Se vede si dupa numarul de cercetati penal si condamnati scosi pe banda de acest partid ilustru! Si pune naibii mana pe un manual de gramatica ca se pare ca au uitat tovarasii sa va invete sa si scrieti.
Postat 25 Februarie 2016, 15:59 de hateretards
Mutati statia de tramvai!
Da, e cam bezna. Iar statia de tramvai este sinistra... Ar trebui ascunsa langa biserica, acolo unde a fost statia temporara dupa redeschiderea pietei. Cu stalpii nu mai ai ce face.
Postat 25 Februarie 2016, 14:55 de TanarSiNelinistit
Si in alte locuri
Nu trebuie sa mergi cu luxmetrul ca sa-ti dai seama ca si in alte locuri cum ar fi pietonalul din centru si altele e nevoie de mai multa lumina.Acum in era iluminatului cu leduri se putea face mai mult.Ai perfecta dreptate Mircea si cu celelalte observatii.
Postat 25 Februarie 2016, 10:17 de Mircea2003
@hateretards
cat iei pe un post? ca sfat, incearca sa nu fii mai subtil sa nu-si dea seama lumea ca esti postac de serviciu iar pentru limbi poti sa treci prin primarie sau seara la ciuperca, nu e nevoie de astfel de postari pentru ca unora limbile date in public ne provoaca greatza.
Postat 25 Februarie 2016, 08:47 de Florin25
te umfli degeaba in pene
@TDS: Degeaba te umfli in pene ca si cel care a scris articolul e un frustrat ca tine. Daca asa are impresia un jurnalist ca se fac articole, copiind ce spun toti frustratii pe internet, poate sa se lase de meserie. Acest articol pare a fi propaganda psd-ista si nimic mai mult. E usor sa critici ce fac altii in timp ce tu stai cu mainile in san si dai toata ziua din taste in fata monitorului. Lucrul cel mai ilar este faptul ca vin persoane din alte orase si sunt impresionate de cum arata Piata Unirii si Ciuperca si ratatii din Oradea vin cu tot felul de comentarii imbecile pentru ca nu sunt in stare de mai mult. Iti recomand sa ramai in spitale si sa nu mai iesi in graba ;)
Postat 25 Februarie 2016, 07:23 de hateretards
PAM PAM
@ADINA: Adica ce vrei sa spui ? Ca am o satisfactie ca insusi autorul articolului imi da in sfarsit dreptate ? Ca el insusi recunoaste " spanzuratorile " ? Ca el insusi recunoaste " capela mortuara " ? ( parca eu am lansat conceptul...cred...sper !!! ). Mircea Chirila este inteligent , cunoaste jurnalism , la fel ca Florin Ciucas ! Daca parerile lor coincid sau nu cu ale noastre asta e ! Oricum eu sunt paranoic , iau mediamente , merg prin spitale , deci...NO COMMENT !
Postat 24 Februarie 2016, 19:20 de TDS
TDS ESTI MULTUMIT?
AI APĂ LA MOARA TA STRICATĂ!
Postat 24 Februarie 2016, 16:22 de ADINA
Sa ne dam cu parerea
Eu personal consider piata luminata suficient. Eu sincer as dori cladirile din jur luminate corespuzator adica cel putin la nivelul cladirii Rcs-Rds. Apoi as putea sa vad care sunt zonele mai slab luminate ptr a fi ajustate. Contrastul cladiri-piata trebuie bine calibrat. In ceea ce priveste statia de tramvai absolut de acord cu articolul. Ceea ce este deja trebuie adus la valoarea si ambientul din jur.
Postat 24 Februarie 2016, 14:59 de Klaus_Sebastian
WinDos-
Ce senator sau deputat ar avea curajul sa dea un proiect de lege pentru recuperarea reala, concreta a contra"valorii" incompetentei administrative prin ANAF.Si apoi...ce parlament ar vota acest lucru????Ehhee...mai treaca anii si pulberea peste noi pana sa gandim concret si corect la nevoia omului din strada si nu a unei investitii electorale conceputa "pe genunchi"...
Postat 24 Februarie 2016, 14:29 de ADH
just
Piata a iesit bine, dar degeaba, daca iluminatul o lasa in semiobscuritate. Trebuie remediat cit mai repede.
Postat 24 Februarie 2016, 14:18 de poli
capela ...e ok :)
e perfecta pentru inmormantari, pacat ca nu au pus-o mai in centru ca sa nu mascheze toata piata cand esti pe pod.
Postat 24 Februarie 2016, 12:42 de Florin25
Din greseala in greseala pana la victoria finala.
"Conducătorii cu adevărat valoroşi îşi asumă, însă, greşelile şi trec degrabă la remedierea lor", incearca sa ne induca, in mod extrem de nociv, un jurnalist care s-a pus in slujba amatorismului local. Orice greseala care, din rea-vointa sau din nepasare ori din nestiinta, merge direct in buzunarul contribuabilului ... asa ca orice greseala se plateste, de cand e lumea asta, de catre cei care o fac !!!
Postat 24 Februarie 2016, 11:06 de WinDos
corect
imi place comentariu,e prea bezna in piata
Postat 24 Februarie 2016, 10:32 de suporter_oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON