URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2019, 12:20

Raul Sînza, printre protagoniştii Crater Bike Fest de anul acesta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciclistul orădean Raul Sînza s-a numărat printre protagoniştii întrecerilor evenimentului Crater Bike Fest, două competiţii de ciclism montan înscrise în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, care au contat şi pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cu startul de la Betfia, concursurile au reunit la start 265 de rutieri din opt ţări. Într-una dintre competiţii orădeanul a ieşit pe locul 1, iar în cealaltă pe 4.

În perioada 6-7 iulie a avut loc evenimentul Crater Bike Fest, două competiţii de ciclism montan înscrise în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, care au contat şi pentru calificarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020.

Sâmbătă, 6 iulie, a avut loc Cupa Crater XCO UCI C2, cu startul de lângă cariera de piatră de la Betfia, concurs aflat la a şaptea ediţie. Apoi, duminică s-a desfăşurat Crater Maraton UCI C3, concurs ce a avut startul de la centrul Caii din Vale din Betfia, o competiţie aflată la ediţia cu numărul 6. De menţionat că întrecerile Cupei Crater XCO UCI C2 au reprezentat şi cea de-a doua etapă din Cupa Naţională de Mountain Bike Cross Country.

Întrecerile au fost supervizate de un arbitru italian, special delegat al Uniunii Cicliste Internaţionale pentru acest eveniment. Potrivit organizatorilor, acesta a sosit la faţa locului încă de vineri, când a efectuat inspecţia traseului, constatând că "atât marcajele cât şi dificultăţile tehnice incluse în traseu au respectat toate regulamentele impuse de Uniunea Ciclistă referitoare la organizarea competiţiilor internaţionale de ciclism montan".

Întrecerile au reunit 265 de concurenţi veniţi din opt ţări: Austria, Ucraina, Ungaria, România, Rusia, Slovacia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

Sâmbătă, concurenţii au avut de parcurs un traseu de 4 km, cu 250 metri diferenţă de nivel şi cu foarte multe dificultăţi tehnice. A fost vorba despre un traseu foarte dificil, dar şi foarte spectaculos. În funcţie de vârstă şi nivelul de pregătire, traseul a fost parcurs între 3 şi 7 ori.

Apoi, pentru duminică, organizatorii au pregătit un traseu de 27 km cu 550 metri diferenţă de nivel fără dificultăţi tehnice, accesibil tuturor participanţilor. În funcţie de vârstă şi de nivelul de pregătire traseul a trebuit parcurs o dată, de două sau de trei ori. Din cauza precipitaţiilor, însă, la indicaţia arbitrului italian, traseul a trebuit scurtat până la 23 km.

În ambele zile au fost organizate şi concursuri rezervate copiilor şi familiilor pe trasee speciale doar celor mici. "Concurenţii au avut mai multe beneficii în pachetele de start, ca de exemplu: echipament complet de ciclism compus din tricou de ciclism şi pantaloni de ciclism, medalii de participare din acril, o gustare constând în paste cu sos după eveniment", au mai transmis organizatorii. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu peste 10.000 lei premii în bani, multe bonuri de cumpărături, produse şi accesorii specifice ciclismului, cupe şi medalii.


La competiţia Cupa Crater XCO UCI C2 primii 10 concurenţi profesionişti au acumulat puncte internaţionale, puncte pe baza cărora se pot califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020. Primii 10 au fost:

1. Zsombor Palumby - Ungaria

2. Matej Ulík - Slovacia

3. Moritz Bscherer - Austria

4. Raul Sinza - Romania

5. Benedek Borsos - Ungaria

6. Evgenii Evgrafov - Romania

7. Ondrej Glajza - Slovacia

8. Philipp Wetzelberger - Austria

9. David Cristea - Romania

10. Attila Malnasi - Romania

La competiţia Crater Maraton UCI C3 primii 5 concurenţi profesionişti ar fi acumulat puncte internaţionale însă doar 3 au reuşit să termine cursa:

1. Raul Sinza - Romania

2. Attila Malnasi - Romania

3. Cristea David - Romania

Evenimentele au fost organizate de CS Velo Sport Oradea, în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor, Asociaţia de Promovare a Turismului în Staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON