URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2019, 15:29

Orădeanul Alex George Creț a cucerit aurul la Cupa Europeană de judo pentru cadeți de la Zagreb

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 9-10 martie, la Zagreb s-au desfășurat întrecerile Cupei Europene de Cadeți la judo, competiție de mare anvergură, cu o participare numeroasă și destul de valoroasă.

La ediția din acest an au participat 723 de sportivi din 34 de țări, printre ei și un număr important de sportivi români, reprezentând lotul național.

Din lotul național al României au fost prezenţi la startul competiţiei de la Zagreb și patru judoka orădeni, și anume: Sarlota Lungu, la 70 kg (pregătită de prof. Olimpia Ianc), Robert Boldiș la 66 kg, David Fodor la 73 kg și Alex George Creț la 90 kg (sportivi  pregătiți de prof. Emil Morar).

Sportivii români au avut o comportare destul de bună, cinci dintre ei reușind să urce pe podium și să cucerească 5 medalii (dintrte care 2 de aur, 1 de argint și 2 de bronz), patru medalii fiind obținute la feminin și doar una la masculin, prin orădeanul Alex George Creț, în limitele categoriei 90 kg.

Aflat la prima sa evoluție în această categorie, de 90 kg, Alex George Creț, a avut o evoluție foarte sigură, reușind un parcurs fară greșeală și cinci victorii categorice, astfel: în turul 1 a avut liber, în turul 2, victorie la wazari în fața bulgarului Stefanov, în turul 3, victorie la ippon în fața sârbului  Stojkov, în turul 4, victorie la wazari în fața ungurului Turanszki. Apoi, în semifinale, Alex a obținut victoria la ippon în fața francezului Liveze, iar în final, s-a impus la wazari în fața austriacului  Papoyan Aslan.

„A fost un rezultat foarte bun obținut de Alex în noua categorie, el concurând anul trecut când a obținut și medalia de bronz la Campionatele Europene de Cadeți de la Sarajevo, în limitele categoriei 81 kg. Datorită rezultatelor bune înregistrate de el anul trecut, a figurat pe prima poziție a WRL-istului la începutul lui 2019, dar pornind de la 0 în categoria 90 kg”, a declarat antrenorul Emil Morar.

Din păcate, ceilalți orădeni nu au reușit să treacă de primele tururi, neizbutind să se apropie de podium. Astfel, Robert Boldiș, la 66 kg, a beneficiat și el de primul tur liber, apoi a obținut două victorii în tururile II și III, în fața belorusului Shydlouski și a ungurului Sztanko, pierzând ulterior în turul IV în fața ucrainianului Nebotov, într-o categorie cu 80 de sportivi la start. David Fodor la 73 kg a beneficiat și el de primul tur liber, apoi a câștigat în turul II în fața slovenului Rudolf, dar a pierdut în turul III, în fața croatului Rozic, părăsind din păcate competiția.

La rândul ei, Sarolta Lungu a avut primul tur liber, s-a impus apoi la ippon în turul II în fața grecoaicei Dimou, după care a cedat în turul III în faţa croatei Vuko, în limitele categoriei 70 kg.

După competiție, lotul României a rămas în capitala Croației, unde participă până în 13 martie la un stagiu internațional de pregătire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari!
bravo, Alex! felicitari si lui si familiei care l-a dirijat spre sport! acest tip de elevi ar trebui promovati si laudati, adusi ca pilde in scoli.
Postat 12 Martie 2019, 15:59 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON