URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 14:40

Într-o lume a bărbaţilor, orădeanca Adina Popa a convins deja. Arbitrul se gândeşte la delegările internaţionale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansată de un an în lumea arbitajului românesc, orădeanca Adina Claudia Popa nu s-a sfiit şi a făcut tot mai multe progrese în activitatea de supervizare şi împărţire a dreptăţii pe terenul de fotbal, chiar dacă a intrat într-o lume predominant a bărbaţilor.

Meticuloasă şi perseverentă, tânăra arbitră orădeană a urcat câteva trepte în carieră şi, încurajată şi de prestaţiile avute, se gândeşte acum la delegările internaţionale.

50 de meciuri arbitrate

Studentă la Facultatea de Geografie, Turism și Sport a Universităţii din Oradea, Adina Popa a debutat la nivelul Ligii a III-a masculine pe data de 30 septembrie 2017, când avea doar 21 de ani, la un meci ce s-a desfăşurat pe Stadionul Municipal din Dej şi care a opus echipele FC Unirea din localitate şi CS Iernut.

Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor cu scorul de 4-1, iar tânăra arbitră orădeană a fost observată de către Szekely Zoltan, trimis din partea Federaţiei Române de Fobal.

Având o prestaţie bună, Adina a mai primit o delegare la nivelul Ligii a III-a masculine, la meciul de pe Stadionul Cetate din Deva, joc ce a opus echipele CNS Cetate Deva şi CNP Timişoara. Acest meci s-a încheiat cu scorul de 5-0 pentru gazde, iar de această dată orădeanca a fost observată de Laszlo Sajtos, trimis de Comisia Centrală a Arbitrilor, din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

Ascensiunea Adinei Popa a continuat şi în acest an. În urma finalizarii „Programului de dezvoltare’’, care a inclus prestaţiile de pe teren şi rezultatele de la testările fizice, teoretice şi video, desfăşurate timp de 18 luni, tânăra orădeancă a primit decizia de a face parte din lotul Ligii a III-a de la începutul acestui an competiţional.

Primul meci ca arbitru divizionar pentru ea a fost în cadrul Cupei României, pe 28 august, pe Stadionul Emilian Pavel din localitatea timişeană Ghiroda, la jocul dintre echipele CSC Ghiroda şi Giarmata Vii şi CSM Lugoj. Meciul s-a decis la loviturile de departajare, rezultatul final fiind 3-4.

Până în prezent, Adina Popa a strâns deja 8 meciuri arbitrate la nivelul Ligii a III-a, unul la nivelul Cupei României, 4 la nivelul Ligii I feminine, 3 la nivelul Ligii a II-a feminine, un meci la nivelul Ligii a III-a feminine şi două partide arbitrate la nivelul Cupei României la fotbal feminin. Astfel, orădeanca are un total de 50 al meciurilor arbitrate la nivelul de juniori republicani, fotbal feminin şi Liga a III-a.

În direct cu vedetele

Meciul de referinţă pentru Adina Popa a fost la evenimentul caritabil „Uniţi pentru Mihai Neşu’’, care a avut loc pe data de 26 mai, pe Stadionul Iuliu Bodola. Peste 10.000 de spectatori au vibrat atunci şi au aplaudat, pe toată perioada evenimentului. Nume celebre din fotbalul românesc au făcut acest eveniment deosebit.

„Am fost foarte bucuroasă să fac parte din brigada de arbitri şi chiar să arbitrez acel meci. Pentru mine, a fost primul meci transmis în direct pe Digi Sport 1 şi Digi Sport 2. Greu de descris în cuvinte emoţiile şi totodată bucuria de a lua parte la un astfel de eveniment caritabil, unde marii fotbalişti ai României şi-au dat întalnire pentru a fi alături de Mihai Neşu şi a-l sprijini atât pe el cât şi Fundaţia care îi poartă numele”, a declarat Adina, pentru BIHOREANUL.

Aflată în plină ascensiune în activitatea de arbitru, orădeanca ţinteşte şi mai sus şi chiar se gândeşte la jocurile internaţionale.

"Unul dintre obiectivele mele este să fiu inclusă pe lista FIFA. Pentru mine, ca arbitru este important să fiu pregătită din toate punctele de vedere, atât pe teren cât şi în afara lui. Îmi propun ca la fiecare meci la care sunt delegată să am o prestaţie bună, care să certifice atât pasiunea, cât şi munca continuă", a mai precizat Adina, cea care din acestă toamnă este şi studentă evaluatoare ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învaţămantul Superior), în urma delegării primite din partea Asociaţiei Geografica ,,Simion Mehedinţi’’ la sesiunea de formare studenţi evaluatori ARACIS - ANOSR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON