URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2016, 11:39

Handbalistele de la CSU CSM Oradea au cedat cu 11-31, primul joc oficial din noul an, disputat acasă în faţa liderului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa orădeană de handbal feminin CSU CSM a pierdut clar primul joc oficial din nou an.

Disputat sâmbătă, pe teren propriu, meciul cu liderul seriei de vest a campionatului Diviziei A, CSM Bistriţa, a fost pierdut de orădence la o diferenţă de 20 de goluri, cu scorul de 11-31.

Deşi nu s-a întrebuinţat prea tare, formaţia oaspete a reuşit să se impună clar, bistriţencele au evoluat chiar cu zâmbetul pe buze în această partidă ce a contat pentru etapa a XII-a, prima a returului.

A fost practic un duel între David şi Goliat, care de această dată nu s-a încheiat precum în mitul biblic. Forţele au fost total disproporţionate, lotul oaspetelor fiind alcătuit din multe handbaliste care au evoluat la nivelul Ligii Naţionale şi chiar mai sus. Acesta este şi cazul jucătoarelor Laura Oltean şi Magda Paraschiv, ambele sosite în această pauză competiţională la formaţia bistriţeană. Şi pentru că întreg lotul oaspetelor este unul extrem de valoros, tehnicianul acestora şi-a permis să facă mai multe modificări, odihnindu-le pe cele două, jumătate din fiecare repriză. Chiar şi în aceste condiţii, Paraschiv a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 5 goluri înscrise.

De partea cealaltă, în echipa Doinei Ardelean şi-a făcut debutul Alina Bota, o handbalistă de 21 de ani care a evoluat bine la prima apariţie. Deşi s-au străduit, diferenţa de valoare şi-a spus cuvântul astfel că CSM Bistriţa şi-a adjudecat la pas un meci în care câştigătoarea era anticipată.

De precizat că valoarea lotului echipei vizitatoare este direct proporţională cu dimensiunea bugetului de care dispune. Astfel, autorităţile oraşului Bistriţa, cele care asigură finanţarea echipei, nu concep să nu obţină promovarea în Liga Naţională la finele acestui sezon.

În ce le priveşte pe orădence, acestea au fost copleşite de numele adversarului pe parcursul primei părţi, în care au izbutit să marcheze doar trei goluri. Rezultatul la pauză a fost de-a dreptul ruşinos, CSM Bistriţa conducând cu 17-3.

În partea a doua lucrurile au stat mai bine însă, antrenoarea Doina Ardelean preferând să conteze mai mult pe acele jucătoare care au demonstrat că nu au prea multe complexe în faţa adversarelor. În acest sens, o mutare inspirată a fost şi cea a înlocuirii portarilor, Somogyi Edina schimbând-o pe Georgiana Horincar, cea care nu prea a reuşit să intercepteze mingile de contraatac ale echipei adverse. Convocată la lotul naţional de tineret, Ligia Puţ nu a fost în cea mai bună zi a sa, încercările ei de a sparge defensiva adversă fiind mai mereu sortite eşecului. Pentru a observa diferenţa dintre cele două reprize, rezultatul ultimelor 30 de minute a fost 8-14, mult mai strâns decât în prima parte. Ecartul putea fi şi mai mic însă, dacă orădencele n-ar fi irosit două aruncări de la 7 metri.


CSU CSM Oradea – CSM Bistriţa 11-31 (3-17)

CSU CSM Oradea: Georgiana Horincar, Somogyi Edina – portari; Bianca Mîrcă 1 gol, Daniela Bala 2, Cornelia Vrabie 2, Nicoleta Novak, Mădălina Pantea 1, Dana Verzea 1, Ligia Puţ 2, Ioana Almăşan, Alina Bota 1, Denisa Farcaş 1. Antrenoare: Doina Ardelean.

În alte partide din etapa a XII-a din Seria B a campionatului Diviziei A la handbal feminin s-au consemnat rezultatele: Avram Iancu Arad – CSU de Vest Timişoara 19-33, SCM Piteşti – Sepsi Sfântu Gheorghe 35-34, Mureşul Târgu Mureş – CSU Reşiţa 28-31 şi Naţional Braşov – Cetate Devatrans 22-37.


Clasament:

  1. CSM Bistriţa                          33 p
  2. Cetate Devatrans                   30 p
  3. CSM Slatina                           24 p
  4. SCM Piteşti                           24 p
  5. CSU Reşiţa                             21 p
  6. CSU de Vest Timişoara         15 p
  7. Sepsi Sf. Gheorgh                  12 p
  8. Naţional Braşov                     9 p
  9. Mureşul Tg. Mureş                 8 p
  10.  CSU Oradea                         3 p
  11.  Avram Iancu Arad                -2 p
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON