URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2018, 16:22

Bihorul pe două roţi! O nouă ediţie a Turului Ciclist aduce întreceri inclusiv pentru amatori şi copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 1 şi 3 iunie, Bihorul va fi capitala ciclismului european. Cea de-a treia ediţie a Turului Ciclist al Bihorului va reuni la start 22 de echipe din România şi numeroase ţări străine, inclusiv din îndepărtata Americă, care vor pedala pe drumurile naţionale şi judeţene, în cele două etape şi două semietape care compun întrecerea.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, organizatorii au prezentat detaliile concursului care, alături de "Oradea City Running Day", este cel mai important eveniment sportiv din Bihor, după cum a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, Drăgan Petruţ.

Doi orădeni în cursă

Potrivit directorului tehnic al Turului Ciclist, Sabin Andoniu, 22 de echipe s-au înscris la startul cursei "tot mai râvnite pe continentul european". Printre acestea, se numără şi două echipe naţionale, ale Serbiei şi ale Republicii Moldova, patru echipe din România (CSA Steaua, UVT Devron, Team Novak şi MsTina) şi o echipă din SUA compusă din sportivi bolnavi de diabet. Printre ciclişti vor fi şi doi orădeni: Raul Sînza în echipa MsTina şi Rolnad Horvath la CSA Steaua.

De asemenea, vor fi prezenţi la Oradea sportivi din Italia, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Austria, Germania, Slvoacia, Malaezia, Ungaria şi Cehia. Prezentarea tuturor echipelor se va face pe 31 mai, de la ora 18, în Piaţa Unirii. Sportivii vor lupta pentru titlul de cea mai bună echipă, dar şi pentru obţinerea unui tricou distinctiv din cele cinci: galben pentru cel mai bun ciclist, alb pentru liderul în clasamentul general pe puncte, verde pentru liderul în clasamentul căţărătorilor, roşu pentru liderul în clasamentul sprinterilor şi portocaliu pentru liderul în clasamentul U23.

Traseele pe care sportivii le vor parcurge pornesc din Oradea. În etapa 1, programată pentru 1 iunie, sportivii vor pedala 180 km din municipiul reşedinţă de judeţ până la Bratca, apoi trecând prin munţi spre Beiuş şi se vor reîntoarce la Oradea, în etapa 2A (2 iunie) vor merge de la Oradea la Stâna de Vale (86 km), în etapa 2B (2 iunie) se vor întrece în proba contratimp individual în Oradea, pe un traseu de 1,9 km, iar în ultima etapă (3 iunie) vor parcurge traseul Oradea – Pădurea Neagră şi retur, lung de 171 km.

Evitaţi sau răbdaţi!

Aşadar, este evident că traficul rutier din Bihor va fi perturbat de evenimentul sportiv, cicliştii urmând să meargă pe secţiuni mari din DN 1, DN 76 şi DN 19, dar şi pe drumuri judeţene. Echipaje ale Poliţiei Rutiere Bihor vor însoţi coloana de sportivi, alături de 30 de motociclişti voluntari, care vor sprijini evenimentul.

"Vorbim de aproximativ 150 de sportivi şi 100 de persoane în staff-ul acestora. (...) Îi rugăm pe conducătorii auto să manifeste răbdare şi atenţie la trecerea coloanei de ciclişti", a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă, Sorin Indrieş, din cadrul Poliţiei Rutiere Bihor. Este posibil ca această coloană să se întindă pe distanţe chiar şi de 7 kilometri, aşa că şoferii ar putea să-şi caute rute alternative, pentru a nu-şi pune nervii la încercare.

Blocaje vor fi şi în Oradea. Pe lângă că fiecare traseu va porni de aici, unul (etapa 2B) se va desfăşura exclusiv în municipiu, pe străzile din jurul Parcului Brătianu. "Vom anunţa prin flyere riveranii străzilor unde va fi deviat traficul", a declarat Alin Gherman, şeful Biroului Rutier Oradea.

Simultan, pe 2 iunie, în Oradea se va desfăşura şi ultima probă a triatlonului internaţional X-Man, cea de alergare, din cauza căreia alte străzi vor fi închise. "Va fi o nebunie, dar o nebunie controlată", a spus Mariana Macovei, responsabila de marketing a Turului Ciclist al Bihorului.

Pentru toată lumea

Ediţia a treia a concursului aduce şi noutăţi: vor avea loc cursuri şi concursuri dedicate exclusiv amatorilor şi copiilor. De Ziua Copilului (1 iunie), în Piaţa Unirii se va ţine "Micul Velo Rutier", o lecţie de educaţie rutieră pe bicicletă. Practic, copiii vor parcurge un traseu anume amenajat, după ce poliţiştii le vor explica regulile de circulaţie.

Apoi, pe 3 iunie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Bicicletei, cicliştii amatori sunt invitaţi la o etapă de 100 km desfăşurată parţial pe traseul cicliştilor profesionişti. Road Grand Tour va debuta la ora 10, iar bicicliştii vor merge de la Oradea la Chişlaz. În aceeaşi zi, de la ora 15.30, în Piaţa Unirii, copii sunt invitaţi la un concurs, "Carcover Racing Kids". Înscrierile pentru aceste competiţii se fac pe site-ul Turului Ciclist al Bihorului.

Tot o noutate va fi şi faptul că această a treia ediţie a turului va fi transmisă live pe conturile evenimentului de pe Facebook şi YouTube. În plus, toţi copiii care vor merge în Piaţa Unirii, indiferent că vor participa sau nu la concursuri, se vor putea înscrie într-o tombolă şi vor putea câştiga cele două biciclete puse la bătaie de organizatori.

Desigur, evenimentul înseamnă şi o promovare, din punct de vedere turistic, pentru Oradea, lucru admis şi de şefii celor două asociaţii de profil, Mihai Jurca (APTOR) şi Banto Norbert (AMD Bihor). "Sperăm ca acest eveniment să devină o ancoră care să atragă turişti", a spus Jurca.

Iubitorii sportului mai trebuie să ştie că se estimează finalul cursei pentru data de 3 iunie, la ora 19, în Piaţa Unirii. Aşadar, doritorii vor putea să-i întâmpine cu aplauze pe învingătorii care vor cuceri Bihorul pe două roţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON