URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2019, 16:00

Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi Comisia Arbitrilor, la ora bilanţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi Comisia Judeţeană a Arbitrilor Bihor şi-au prezentat bilanţul pe anul 2018, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la noul sediu al CJA Bihor, de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Fără plată la juniori

Preşedintele AJF, Radu Bitea, alături de vicepreşedintele CJA, Alexandru Herman, au prezentat atât realizările, cât şi nereuşitele din anul recent încheiat. Ultimul, care a susţinut de mai mult timp ideea ca arbitrii să aibă o casă a lor, l-a suplinit pe preşedintele CJA, Ştefan Gallovits, aflat la tratament în Spania.

"Cel mai important lucru în 2018 a fost degrevarea echipelor de juniori C, D şi E de plata baremelor, lucru posibil cu sprijinul lui Sandu Herman care, pe lângă arbitraj, susţine şi fotbalul bihorean, şi îi mulţumim pentru asta", a spus, în deschidere, Radu Bitea, adresându-se arbitrilor şi jurnaliştilor.

La capitolul realizări, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor s-a referit la creşterea numărului de cluburi afiliate, selecţionarea juniorilor Gânţe şi Ardelean la naţionale, cooptarea preşedintelui AJF în Comisia FRF pentru fotbalul amator, câştigarea a trei proiecte, filmarea meciurilor din Liga a IV-a, informatizarea, participarea la Turneul Speranţelor, înfiinţarea selecţionatei judeţene feminine, demararea Turneului regional Nord-Vest la juniori U16, organizarea Galei fotbalului bihorean sau demararea cursului pentru obţinerea Licenţei C UEFA pentru antrenori.

Lot tânăr

Aspectele mai puţin plăcute în 2018 au cuprins retragerea din campionat a echipei Dacia Gepiu, "unele derapaje, ameninţări, jigniri apărute în spaţiul virtual, dar şi izolat la unele meciuri de copii, continuarea denunţurilor la Poliţie din partea fostului preşedinte al CJA, Octavian Şovre", după cum a precizat Radu Bitea.

Este ştiut faptul că fostul preşedinte al CJA, Octavian Şovre, şi şeful AJF Bihor, Radu Bitea, au purtat în trecut lupte în declaraţii şi s-au acuzat reciproc de diverse neregularităţi.

În ceea ce priveşte activitatea arbitrilor, la un an de la preluarea conducerii CJA-ului, alături de Ştefan Gallovits, Alexandru Herman a precizat că "avem un lot tânăr şi de perspectivă, din care vreo 30 de arbitri sunt sub 19 ani şi circa 30 sub 24 de ani". Acesta susţine că este o şansă foarte mare pentru ei să se afirme, deşi "a fost greu în special la delegări, după ce am pornit la drum cu un lot redus numeric, dar până la urmă ne-am descurcat".

Arbitri în formare

În prezent, Comisia Judeţeană a Arbitrilor Bihor are 109 arbitri, dintre care 20 vor absolvi cursul în perioada următoare. "Anul trecut, am achiziţionat şi un sistem de măsurare a timpilor la testele fizice, întrucât vechea conducere a refuzat să ni-l împrumute", a mai afirmat vicepreşedintele CJA Bihor.

În noul an, 35 de arbitri bihoreni se vor afla, în perioada 22-24 februarie, într-un stagiu centralizat de pregătire la Vadu Crişului. Până atunci, arbitrii din cadrul CJA Bihor se pregătesc la Complexul Perla din Băile 1 Mai, iar în martie va fi organizat un examen pentru categoriile I şi II.

În ceea ce priveşte obiectivele pentru noul an ale AJF-ului, Radu Bitea a declarat că "dacă în 2018 au primit mingi echipele de copii şi juniori şi cele din Liga 5, în acest an vine rândul formaţiilor care activează în eşalonul IV".

De asemenea, pentru sezonul 2019-2020, echipele vor primi câte 6 carduri (ID) pentru persoanele oficiale care vor lua loc pe banca de rezerve, dar în plan mai sunt şi accesarea a cel puţin trei proiecte pe fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea fotbalului judeţean. Preşedintele AJF a afirmat că în acest an se aşteaptă ca şi proiectul privind amenajarea unui teren sintetic, finanţat de Federaţie, să prindă contur, terenul Motorul din Oradea fiind vizat pentru aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON