URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2012, 00:10

Final magic: Orădenii au învins Craiova şi sunt liderii autoritari ai Ligii Naţionale la baschet masculin (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa unei săli arhipline - publicul orădean venind în număr mare să vadă ultimul joc din turul de campionat al favoriţilor - formaţia CSM Oradea a obţinut o nouă victorie magică în cadrul campionatului Ligii Naţionale de baschet masculin. De această dată a fost a 14-a, din 15 posibile, repurtată în compania unui adversar incomod, SCM Universitatea Craiova, mult schimbat în bine faţă de sezonul precedent şi care venea la Oradea după două succese remarcabile obţinute în faţa unor echipe importante, precum Gaz Metan Mediaş şi U Mobitelco Cluj.

Partida se anunţa interesantă, nu numai prin prisma faptului că se întâlneau două dintre cele mai în formă echipe ale momentului, dacă nu cumva chiar cele mai în formă, ci şi prin duelul  antrenorilor, Cristian Achim avându-l ca adversar pe cel pe care l-a avut jucător la CSM, sârbul Andelko Mandic. De altfel, la prezentarea echipelor, Mandic a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul orădean, care nu l-a uitat.

Jocul a început în avantajul uşor al oaspeţilor, cărora le-a intrat aproape totul. Totuşi, primul sfert s-a încheiat cu două puncte în favoarea orădenilor, 24-22, care au recuperat pe final. Sfertul al doilea a fost şi mai echilibrat, cu un uşor avans al craiovenilor, care au fost eficienţi în acţiunile ofensive, câştigând acest interval cu 23-20.

În faţa unui public admirabil, care a făcut din nou o atmosferă superbă, după pauza mare, elevii antrenorului Cristian Achim au început cursa de urmărire, au revenit, au egalat situaţia pe tabelă şi chiar au luat conducerea, după ce au înscris 21 de puncte şi au primit numai 13 în aceste 10 minute.

Trebuie specificat însă faptul că echipa olteană a evoluat doar cu 7 jucători în acest meci, dintre care trei dintre ei pe toată durata confruntării, în toate cele 40 de minute, fapt care s-a văzut şi din prestaţia din ultima parte a jocului, când nu mai erau la fel de proaspeţi.

Cu avantajul de 65-58, orădenii au intrat în pauza dintre sfertul III şi cel de-al IV-lea.

În ultimele 10 minute era de aşteptat o încercare de forţare şi revenire a craiovenilor dar, experimentaţi şi bine coordonaţi de tehnicianul Cristian Achim, orădenii au gestionat bine finalul de joc, au reuşit să puncteze mai mult decât adversarii şi astfel şi-au adjudecat meciul cu scorul de 83-74, lucru ce a produs ropote de aplauze şi îndelungi scandări ale publicului.

Este de remarcat evoluţia din acest joc a lui Silviu Lupusavei, care a înscris din nou de la distanţă, de trei puncte, în momente cheie ale jocului. În total, Silviu a reuşit 5 aruncări de trei puncte.

"Am încheiat turul cu nişte rezultate incredibile, cum nici cel mai înfocat suporter al nostru nu credea. Se pare că am fost cea mai constantă echipă din acest campionat. Am pierdut doar un singur meci, dar şi acel eşec cu Timişoara a survenit în urma unui joc bun. Azi am întâlnit Craiova, o echipă care venea de pe locul II. Este a cincea oară în acest tur când am disputat un astfel de derby, noi de pe locul I, iar adversarii de pe poziţia secundă. Aşa s-a întâmplat şi cu Timişoara, şi cu Mediaşul, Mureşul şi CSM Bucureşti. Cu atât mai mare este însă realizarea noastră", a declarat la final, antrenorul Cristian Achim.

Astfel, CSM Oradea a încheiat turul ediţiei 2012-2013 din Liga Naţională de departe pe primul loc al ierarhiei, cu 29 de puncte din 30 posibile.

Înaintea jocului, după imnul de stat, care a fost intonat de această dată de un Moş, a avut loc şi acţiunea caritabilă organizată de conducerea CSM, în colaborare cu Coca-Cola. Astfel, suprafaţa de joc a fost invadată cu mii de jucării de pluş aduse de suporteri, care le-au aruncat pe teren. Acestea au fost colectate apoi de organizatori, urmând să fie donate copiilor instituţionalizaţi din Bihor.


CSM Oradea - SCM U Craiova 83-74 (24-22, 20-23, 21-13, 13-11)

Sala: Arena Antonio Alexe
Spectatori: 1800
Arbitri: Doru Vinaşi, Bogdan Podar, Alexandru Anica
Comisar: Ion Olaru
Marcatori CSM Oradea: Silviu Lupusavei 18 puncte, Sasha Topchov 17, Wiliam Edward Franklin 14, Daniel James Dillon 9, Nemanja Maric 8, Bogdan Ţîbîrnă 2 şi Ivan Stefanovic 1 punct.
Principali marcatori SCM Univ. Craiova: Travis Lee Bureau 24 puncte, Darko Habus 13, Ionuţ Florian Drăguşin 13 şi Le Var Seals Cortez 13 puncte.


Etapa a XV-a (ultima a turului) din Liga Naţională de baschet masculin:

Vineri
CS Gaz Metan Mediaş - BC Timba Timişoara 72-51
Sâmbătă
CS Dinamo Bucureşti - CS Energia Rovinari 63-86
BC Timişoara - CS BC Farul Constanţa 97-79
BCM U Piteşti - U-Mobitelco BT 72-77
CSU Atlassib Sibiu - CS Municipal Bucureşti 74-87
BC PH Csikszereda M. Ciuc - BC Mureş Tg. Mureş 69-82
CSU Ploieşti - CSS Giurgiu 91-84
CS Municipal Oradea - SCM Universitatea Craiova 83-74


Clasament:

1. CS Municipal Oradea 14/1 29
2. BC Mureş Tg. Mureş 11/4 26
3. CS Municipal Bucureşti 10/5 25
4. SCM Universitatea Craiova 10/5 25
5. CSU Ploieşti 11/3 25
6. BC Timişoara 11/3 25
7. U-Mobitelco BT 9/6 24
8. CS Gaz Metan Mediaş 8/7 23
9. CS Energia Rovinari 8/7 23
10. CSU Atlassib Sibiu 7/8 22
11. BCM U Piteşti 7/8 22
12. CSS Giurgiu 5/10 20
13. BC Timba Timişoara 4/11 19
14. BC PH Csikszereda M. Ciuc 3/12 18
15. CS BC Farul Constanţa 1/14 16
16. CS Dinamo Bucureşti 0/15 15

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
HU
*giuri ... go west and never return !
Postat 27 Decembrie 2012, 09:29 de oradean
aloooooooooo
.Toate mingile care ajungeau afara din noi,erau tot pt...noi...chiar nu aveam nevoie de asa ceva..!Craiova inscrie 3 cosuri intr-un minut...despre ce vorbim acum???????????E mult pina departe...cu palinca deschizi toate usile....nem?????????
Postat 24 Decembrie 2012, 17:39 de ghiuri
Tot asa.....
Tot asa sa fie..... FELICITARI !!!!!!!! de mult nu am avut un sport cu asa performante in Oradea. Daca se continua asa sala va fi plina la fiecare meci.
Postat 23 Decembrie 2012, 20:37 de AAAA
Fortza CSM Oradea!
Multumim jucatorilor CSM-ului si antrenorului Cristi Achim ca ne-au facut acest cadou de Craciun-o noua victorie! si sa nu uitam pe fanii infocati Leii Rosii care dadeau mereu tonul publicului din Arena Antonia Alexe.
Postat 23 Decembrie 2012, 12:28 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON