URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 15:28

Orădeanul Alexandru Bondar și câinele său, Dilara, medaliați la Campionatul Mondial de Mondioring din Germania (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Alexandru Bondar a realizat cea mai mare performanță a unui dresor român de până acum. Împreună cu câinele său favorit, Dilara, el a participat cu succes la principalul eveniment internațional în cea ce privește dresajul canin, Mondioring.

Premieră pentru România

După o serie de alte concursuri la care a participat și concurat cu succes în ultimii ani, Alex a luat parte anul acesta, pe data de 30 aprilie, în Germania, la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB, eveniment la care au participat cei mai buni conductori şi câini din lume. Evoluția lui Alex Bondar și a Dilarei au impresionat pe toată lumea, iar la final cei doi s-au situat pe podium, ocupând un onorant loc III, fapt care l-a emoționat până și pe concurentul orădean, care și acum, când este întrebat despre ce înseamnă acest rezultat pentru el, îi dă lacrimile.

Rezultatul din Germania de la Halle an der Saale reprezintă cea mai mare performanţă și cea mai valoroasă medalie din domeniul canin românesc din toate timpurile, reprezentând o premieră pentru Oradea și pentru România.

Parcurs de excepţie

De menționat faptul că în primele patru luni ale lui 2017 Alex Bondar şi-a trecut în palmares și alte rezultate de referinţă. Astfel, în ianuarie, în Corint (Grecia) a câştigat Campionatul Greciei pentru Ciobăneşti Belgieni, apoi, la București, la selecţia echipei naţionale, a câştigat cu Camil la Mondioring, categoria I, cu un rezultat excepţional - maximul de punctaj. Ulterior, în Grecia, la Salonic, Alex a urcat pe podium tot la categoria a III-a cu Dilara, unde a obţinut premiul I.

În fine, la exact doi ani de la victoria lui Alex şi a campioanei mondiale, Dilara, la Mondioring, categoria a II-a, în 2015, în cadrul Campionatului Mondial de Ciobăneşti Belgieni FMBB 2015, din Cehia, în localitatea Pisek, când au câştigat premiul I, şansa le-a surâs din nou. La finele lunii trecute, cei doi au urcat pe podiumul mondial la categoria III (cea mai complexă) la Campionatul Mondial al Ciobăneştilor Belgieni, desfăşurat în Halle (Germania). Alex Bondar şi Dilara au câștigat premiul III.

„Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB întruneşte cele mai populare sporturi canine: agility, obedience, bikejoring, IPO (unde a participat şi România), Canicross, Mondioring (doar la Mondioring fiind 97 de participanţi la toate cele trei categorii), respectiv Frumuseţe. În total, la toate disciplinele au fost înscrişi peste 700 de câini din toate colţurile lumii. Acest campionat mondial este, de departe, cea mai mare întâlnire sportivă chinologică”, a declarat Alex Bondar.

Evoluție impecabilă

În Germania, Alex şi Dilara au concurat cu nr. 7 în concurs, în prima zi. „După noi au mai fost încă două zile de competiţii. Vă daţi seama, nu se puteau face predicţii la podiumul mondial după prima zi. Toată tensiunea, emoţiile inerente unei astfel de competiții s-au menţinut pentru toţi concurenţii încă două zile”, retrăieşte orădeanul acele momente din concurs, până la aflarea rezultatului.

În ceea ce priveşte antrenamentele, Alex spune: „Au fost perioade când nu a fost uşor să mă antrenez, însă mi-am găsit motivaţia de a răzbi în acest domeniu încă nu foarte cunoscut în România. Fac acest sport cu pasiune şi determinare, cred în ceea ce fac, de aceea şi rezultatele apar. Am deja peste 20 de ani de când mă ocup de creşterea şi disciplina canină”.

Alex şi Dilara au fost de neoprit pe terenul de concurs. După 45 de minute de muncă asiduă, fericirea lui Alex s-a transformat în euforie. „Dilara, care a fost supusă la exerciţii pe care nu le parcursese vreodată până în acel moment, a fost impecabilă. Practic, câinele, intuitiv şi instinctual, şi-a urmat stăpânul cu încredere, executând toate exerciţiile, în aplauzele şi uralele spectatorilor şi ale profesioniştilor din toată lumea”.

„Cel mai fericit dintre pământeni”

În astfel de competiţii sunt o multitudine de factori stresanţi şi neașteptați, care nu pot fi luaţi în calcul în timpul antrenamentelor. Terenul este diferit în fiecare competiţie, chiar dacă se organizează în aceeaşi localitate, pentru câine fiind total necunoscut. Spre exemplu, la concursul din Germania, traseul a fost cu deschidere la un bulevard circulat. Astfel, muzica tare din difuzoare, lumea şi mulţi alţi câini de pe margine pot să disturbe câinele de pe teren.

„Îmi tot repetam cât de mulţumit sunt de prestaţia câinelui meu, am simţit evoluţia încă după primele exerciţii. Dilara a fost într-o formă excelentă, mi-a ascultat comenzile cu sfinţenie, a fost la înălţimea aşteptărilor mele. La paza de obiect, lumea era extaziată. M-au felicitat oameni care sunt experţi în acest domeniu şi modele de urmat. Am simţit că sunt cel mai fericit de pe pământ”, își amintește Alex momentele din timpul concursului.

Ce este Mondioringul?

Mondioringul a fost elaborat de experţi mondiali, în ideea utilizării a diferite părţi din sporturile canine naţionale Ring Francez, Ring Belgian etc., deja existente, şi de a permite o asociere mai cuprinzătoare a tuturor pasionaţilor de câini de lucru, începători sau avansaţi. El reprezintă o formă de divertisment pentru spectatori, un joc de dificultate crescândă pentru participanţi şi o activitate sportivă competiţională pentru pasionaţii de dresaj canin.

Scopul Mondioringului este de a evidenţia aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea genetică a acestuia. În esenţă, este vorba de trei grupe de exerciţii: exerciţii de subordonare, exerciţii de săritură, exerciţii de muşcătură. Pentru fiecare grupă, ordinea exerciţiilor se stabileşte la începutul fiecărei competiţii prin tragere la sorţi şi va fi aceeaşi pentru toţi concurenţii. Pentru a fi accesibil unei game cât mai mari de pasionaţi, Mondioringul are trei niveluri de dificultate.

În ceea ce-l privește pe Alex Bondar, acesta poate fi găsit pe www.clubdresaj.ro și pe pagina de Facebook: Malinois Braveheart Oradinum. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON