URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2019, 20:13

Bravo, CSM! Oradea e în finala Ligii Naţionale la baschet! (FOTO / VIDEO)

CSM CSU Oradea a câştigat luni seară şi meciul al patrulea din seria disputată împotriva echipei U BT Cluj-Napoca cu scorul de 91-86, calificându-se astfel în finala Ligii Naţionale de baschet. După cum era de aşteptat, meciul a fost unul intens disputat. Mai mult, au existat şi momente extrem de tensionate, huiduieli din tribune şi îmbânceli pe teren.

Baschetbaliștii orădeni s-au aflat aproape tot timpul la cârma partidei, conducând și la pauza mare cu 48-43. La fel ca în meciul al treilea, elevii lui Cristian Achim au fost încurajați din tribune de circa 2.000 de suporteri, mulți dintre ei îmbrăcați în tricouri ale echipei. În tribune s-au aflat și de această dată fiica și soția lui Toni Alexe, fost jucător de baschet care dă numele sălii din Oradea.

Antrenorul Cristian Achim a început partida cu Watson, Richard, Nicolescu, Zekovic și Valeika. Oaspeții au pornit de această dată mai bine, au marcat ei primii, conducând cu 5-0, dar reacţia „roş-albaştrilor” a venit imediat cu un parţial de 10-0. Orădenii au continuat apoi evoluţia bună, intrând în prima pauză cu un avantaj de zece puncte, scor 24-14.

La începutul sferului II clujenii au fost ceva mai eficienţi, s-au apropiat la patru puncte, dar două coşuri de trei puncte ale gazdelor, reuşite de Pasalic şi Fometescu au contat foarte mult, bihorenii rămânând la timona jocului. În pauza mare s-a intrat cu un avantaj de cinci puncte pentru bihoreni, scor 48-43.

Aşa cum era de aşteptat, partea a secundă a jocului a foarte disputată şi tensionată, deopotrivă. Ambele echipe au avut momente foarte bune de joc, cuprinzând realizări colective și individuale la ambele panouri și în ambele faze ale jocului.

La jumătatea sfertului 3, CSM CSU s-a desprins la zece puncte, dar apoi clujenii au reacţionat şi au marcat nouă puncte consecutiv, apropiindu-se la un singur punct, cu un minut şi jumătate înainte de ultima pauză. După ce Kris Richard a înscris de două ori pentru orădeni, respectiv Rasic, secvenţa a treia s-a încheiat cu scorul de pe tabelă 67-63 în favoarea „leilor roşii”.

Foarte disputat, dar şi extrem de spectaculos, sfertul 4 a adus şi emoţii, dar şi speranţe pentru ambele echipe. Cu şapte minute înainte de final, clujenii au egalat la 72. S-a mers apoi cap la cap, dar oaspeţii nu au reuşit să mai treacă la conducere. Dând dovadă de o ambiţie deosebită, dar şi încurajaţi frenetic de suporteri, elevii antrenorului Cristian Achim au gestionat bine finalul de joc, s-au desprins la 87-82, iar în cele din urmă au câştigat cu 91-86, după ce Sean Barnette a marcat ultimul coș din acțiune al bihorenilor.

În acest fel, raportul întâlnirilor directe a devenit 3-1 pentru CSM CSU Oradea, care s-a calificat din nou în ultimul act al competiţiei, marea finală, unde va da peste BC CSU Sibiu, echipă care a eliminat, tot cu 3-1 la general, pe SCM U Craiova.

„A fost un meci cu o încărcătură teribilă, o încleștare ieșită din comun din toate punctele de vedere – fizic, mental, tactic şi tehnic. O adevărată întrecere, atât prin prisma băncilor tehnice, cât și a jucătorulor. Eu cred că a fost o serie extrem de frumoasă și aș aprecia că am meritat să ne calificăm. Consider că am fost cu adevărat echipa mai bună. Dacă ne gândim că, totuși, din ultimele șase meciuri directe am pierdut unul singur, ascultați-mă cu atenție: acest lucru să-l faci împotriva Clujului este ceva ieșit din comun. Nu veți mai vedea așa ceva, ‘mark my words’. Este ceva ieșit din comun ce am reușit”, a declarat, la conferinţa de presă după joc, antrenorul Cristian Achim.

Tehnicianul a ţinut să-şi felicite elevii: „Au fost cu adevărat fantastici. Vreau să-i felicit pentru felul în care au reacționat în prelungirile din Meciul 1. A fost un meci pe care noi l-am controlat, dar Clujul a trimis jocul în prelungiri pe revenire. Am arătat caracter și am câștigat. Vreau să mulțumesc, din suflet, şi fanilor noștri. Am experiență și știu ce vorbesc, realmente este ceva ce te poartă spre viitor. Este ceva fantastic ce ne oferă acest public. Această victorie este și a lor, în egală măsură”, a spus Achim.

În partida de luni seara de la Arena Antonio Alexem Nikola Markovic a reuşit 17  puncte pentru CSM CSU, Giordan Watson 16 puncte, Kris Richard 15 puncte, Muhamed Pasalic a bifat 13 puncte, iar Sean Barnette a încheiat cu 10 puncte. De la U BT Cluj, din nou, Kyndall Dykes a fost cel mai eficace, cu 22 puncte. L-a urmat Darrin Dorsey cu 13 puncte şi ex-orădeanul Rolland Torok, cu 10 puncte.

După cum se estimeză, finala cu BC CSU Sibiu va debuta peste exact o săptămână, luni, 27 mai, dar încă se aşteaptă stabilirea cu exactitate a datelor de disputare a confruntărilor care va decide campioana ediţiei 2018-2019 din baschetul masculin românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu-i bai
Sa desfășurat la sala Sporturilor cea noua? Nu de alta, dar mai sânt câteva zile. ::::::))))
Postat 21 Mai 2019, 00:19 de Sandu1206
ajunge cu metodele perverse
Singurul neajuns pentru spectatorii la meciurile de acasa este controlul prin pipaire la buci, oua, piept, subsiori, picioare, spate, fata, etc. Azi imi erau chilotii intrati in c... dar gardianul de la intrare mi i-a scos cu doua maini! Multumesc, dar nu mai vreau, gasiti alta modalitate sa asigurati buna desfasurare la fel ca in lumea civilizata fara sa molestati platitorii de bilete.
Postat 20 Mai 2019, 20:48 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON