URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2019, 15:08

"Ştiinţescu" finanţează cu peste 130.000 lei proiecte pentru copii şi adolescenţi din Bihor

'Ştiinţescu' finanţează cu peste 130.000 lei proiecte pentru copii şi adolescenţi din Bihor "Thunder generation". La Gojdu, elevii vor învăţa mai multe despre vreme, precipitaţii şi inundaţii într-un club de meteorologie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Comunitară Oradea a anunţat cine sunt beneficiarii finanţărilor în valoare totală de 132.635 lei, oferite în acest an în cadrul programului Fondul Ştiinţescu, prin care se doreşte atragerea copiilor şi adolescenţilor (6-18 ani) spre domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică).

Proiectele câştigătoare în ediţia a III-a a Fondului Ştiinţescu, în număr de 23, au fost alese de un juriu independent şi includ activităţi diverse, de la robotică la fotografie.

Spre exemplu, la Tinca, directoarea Şcolii Primare Creştine ProRoma, Daniela Tütős, vrea să îi înveţe pe elevi cum se îmbină tehnologia cu arta, în timp ce o bibliotecară din Oradea a simţit "nevoia de o schimbare în cadrul programului de vară de la Secţia pentru copii şi tineret" şi va organiza ateliere de fabricare a hârtiei, de conservare şi restaurare a cărţilor.

La Suplacu de Barcău, un profesor inginer vrea să facă un braţ robotic pe şase axe cu elevii lui, iar o gaşcă de liceeni de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" vrea să crească interesul tinerilor orădeni pentru ştiinţele aplicate făcându-şi propriul laborator de meteorologie.

Descrierile tuturor proiectelor câştigătoare ale unor granturi sunt descrise, pe site-ul Fondului Ştiinţescu.

Activităţile se vor desfăşura în acest an, până în iulie, în mai multe oraşe şi comune din Bihor, toate având ca scop să facă ştiinţa mai atractivă pentru copii.

"Doar la această ediţie a programului, peste 1.300 de tineri bihoreni vor afla că ştiinţele pot avea aplicabilitate imediată la orice vârstă, reprezentând o lume fascinantă care merită descoperită, ducând la înţelegerea unor fenomene simple şi la dezvoltarea unor noi abilităţi", au transmis organizatorii.

Finanţarea este asigurată prin Fondul Ştiinţescu, un program al Fundaţiei Comunitare Oradea, pentru care au oferit sponsorizări companii locale şi multinaţionale. Suma strânsă pe plan local a fost dublată prin contribuţia Romanian-American Foundation, care îşi doreşte să stimuleze astfel iniţiativele locale care sprijină educaţia ştiinţifică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON