URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2019, 14:31

„Spărgătorul de nuci” caritabil, la Oradea: Casa de Cultură a Sindicatelor a fost „colorată” de balerini drăgălași (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost plină de orădeni, sâmbătă seară, în special de părinţi şi bunici dornici să-şi vadă copiii şi nepoţii dansând pe scenă în spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci".

Talent şi multă muncă

Evenimentul, organizat de Anette Classic Studio, a fost unul caritabil, o parte din banii strânşi din vânzarea biletelor fiind donaţi asociaţiilor Lumea lui Ianis (ALI) şi Consiliaris, care sprijină copiii cu boli oncologice. De asemenea, pe tot parcursul spectacolului, pe culoarele din sală au fost amplasate cutii inscripţionate cu numele asociaţiilor, iar sumele astfel strânse au fost donate integral ONG-urilor.

"Înainte de spectacol am reușit să strângem în jur de 20.000 de lei din vânzarea biletelor. În sală mai sunt doar câteva locuri libere, ceea ce mă bucură", a spus, la eveniment, organizatoarea Ana Maria Toth. Preţul unui bilet a fost între 35 şi 65 de lei, în funcţie de locul dorit. 

Chiar dacă piesa originală are doar două personaje principale, un băiat şi o fată, pe scena din Oradea fiecare copil a avut momentul său de strălucire, dansând în faţa unor grupuri sau singuri pe scenă. În total, la spectacol au participat 36 de persoane, dintre care 28 copii, majoritatea fetiţe.

"Au muncit foarte mult şi se vede. Sunt foarte talentaţi micuţii", a apeciat o mămică din rândul întâi. 

Dansatorii au apărut în fața publicului în ţinute de balerini, dar şi în costume tematice, de şobolani, prinţi şi prinţese şi soldaţi. Aceştia i-au vrăjit repede pe spectatori, care i-au filmat pe tot parcursul evenimentului.

Problemele asociaţiilor

În timpul pauzelor dintre acte, organizatorii au pregătit şi o tombolă cu premii, iar reprezentanţii celor două ONG-uri beneficiare au urcat pe scenă pentru a-şi prezenta proiectele.

"Casa lui Ianis este un proiect de suflet, prin care am vrut să-i ajut pe copiii bolnavi de cancer. În ultimul timp, însă, am fost nevoită să refuz unele familii care aveau nevoie de o locuinţă în perioada în care copilul lor făcea tratament la spital, pentru că noi avem la diispoziţie doar un apartament cu trei camere, care este plin. Am făcut demersuri la Primărie pentru a primi un teren de casă, unde ar avea mai multe familii loc, dar încă nu mi s-a răspuns”, a explicat Mădălina Maiorescu, iniţiatoarea proiectului.

Asociaţia Consiliaris, pe de altă parte, ar avea nevoie de un microbuz, care să-i ducă pe copii bolnavi la activităţile şi şedinţele de psihoterapie de la centrul lor.

"Spărgătorul de nuci" s-a încheiat cu un dans al mai multor balerine îmbrăcate în alb, cu flori, dar şi cu multe îmbrăţişări.

"Familiile au fost atât de încântate de rezultat, încât mi-au spus că ar dori încă un spectacol caritabil. Ne gândim să-l organizăm chiar luna viitoare", a mărturisit BIHOREANULUI organizatoarea Ana Maria Toth.

"Spărgătorul de nuci" este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski, iar libretul este compus de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului "Spărgătorul de nuci şi Regele Şoarecilor" a lui Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Spectacolul desfășurat sâmbătă seară la Oradea a fost regizat de Ana Maria Toth.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON