URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 17:55

Doi antreprenori orădeni produc viziere reutilizabile, cu sprijinul Sapient Group (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în vedere dificultăţile legate de procurarea de echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus, orice sprijin al comunităţii medicale este mai mult decât binevenit. Un aspect esenţial în acest sens constă în colaborarea strânsă cu cadrele medicale, în măsură să avizeze necesitatea şi eficienţa diverselor soluţii propuse. Tocmai acesta a fost punctul de pornire pentru doi antreprenori orădeni, dornici să vină în sprijinul eroilor din prima linie. 

Răzvan Horga şi Ioan Tirla activează amândoi în domeniul IT. Răzvan dezvoltă un software pentru industria de aviaţie, în timp ce Ioan, pe lângă serviciile de IT oferite, investeşte şi dezvoltă proiecte în agricultură. Dorind să vină în ajutorul medicilor în contextul Covid-19, cei doi tineri au început să cerceteze posibile aspecte la care ar putea contribui prin cunoştinţele şi abilităţile lor. Aşa au ajuns să producă un model inovator de viziere reutilizabile, de un real folos atât în spitale, cât şi pe teren.

"Când epidemia de Covid-19 a ajuns în România, a început automat şi o criză a echipamentelor de protecţie. Numeroşi medici se plângeau de cantitatea redusă sau chiar lipsa acestora, moment în care am decis să încercăm să contribuim şi noi cum putem mai bine. Am accesat diverse grupuri de profil, atât pe Facebook, cât şi pe WhatsApp, putând lua astfel legătura atât cu cadre medicale, cât şi cu diverse persoane-cheie din comunităţile locale. Aşa am luat decizia să demarăm producţia de viziere cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, o modalitate rapidă, eficientă şi sigură prin care ne-am propus să obţinem peste 600 de echipamente de protecţie. Unul dintre pionii principali ai iniţiativei noastre este domnul Alexandru Pop, CEO Sapient Group, care s-a oferit de la început să ne susţină necondiţionat", a declarat Răzvan Horga, care coordonează iniţiativa împreună cu colegul său, Ioan Tirla. 

Posibilitatea de reutilizare a echipamentelor este un aspect extrem de util atât pentru personalul din spitale, cât şi pentru echipajele de pe ambulanţe şi pompieri. În primul rând, structura vizierelor este una solidă, durabilă, care face faţă şi "pe teren", unde există o predispoziţie către accidentări, lovituri ş.a.m.d. Pe de altă parte, în urma unui proces de dezinfectare, vizierele pot fi refolosite în repetate rânduri, iar astfel se prelungeşte semnificativ durata de viaţă a produselor, fapt crucial în contextul actual. 

Vizierele propuse de Răzvan şi Ioan se bazează pe un model dezvoltat de compania Prusa 3D, lider mondial în domeniul imprimantelor tridimensionale. La nivel naţional, au mai existat iniţiative similare, centralizate în cadrul platformei viziere.ro. Însă tinerii orădeni au creat un prototip inedit, pornind de la schiţa oficială pusă la dispoziţie şi adaptând-o în funcţie de feedback-ul primit de la cadrele medicale din judeţul Bihor. Important de menţionat este şi faptul că viziera a fost testată şi acceptată de Ministerul Sănătăţii din Cehia şi nu necesită omologare. Varianta creată are trei componente detaşabile, care se pot dezinfecta fiecare printr-un proces standard extrem de simplu.  

Producţia vizierelor, care a început vineri, 27 martie, este susţinută de compania Sapient Group. De asemenea, sunt implicate în proiect şi firmele RXP Advertising (www.rxp.ro), Decitex, Octaser, respectiv kickstarterul You4Edu

Până în momentul de faţă au fost livrate viziere către următoarele instituţii: Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Orăşenesc Aleşd, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita, Spitalul Municipal Episcop N. Popovici Beiuş, Spitalul Orăşenesc Ştei, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, precum şi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Au primit echipamente de protecţie şi direct cadre medicale (inclusiv medici de familie), iar în zilele ce urmează se vor face livrări şi către SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bihor.  

Dincolo de implicarea propriu-zisă prin producţia de viziere, toţi membrii proiectului ne îndeamnă călduros să #stămacasă în continuare şi să respectăm cu sfinţenie toate normele de siguranţă şi igienă. Totodată, orădenii sunt îndemnaţi să fie proactivi şi, în funcţie de posibilităţi, să facă voluntariat sau să doneze pentru campaniile de dotare a personalului din prima linie. Un astfel de proiect este şi cel iniţiat de www.you4edu.ro. Nu uitaţi că de munca şi dedicarea medicilor ar putea depinde siguranţa noastră şi a celor dragi!

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON