URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2019, 12:54

"Copilărie pe asfalt": O mămică pictează desene educative pe aleile din parcurile Oradiei (FOTO / VIDEO)

'Copilărie pe asfalt': O mămică pictează desene educative pe aleile din parcurile Oradiei (FOTO / VIDEO) Alina Ierugan (foto stânga) este uneori ajutată şi de cumnata ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii din Oradea vor putea învăţa alfabetul ori tabla înmulţirii în timp ce se joacă în parc! Alina Ierugan, mămica unei fetiţe de 6 ani şi, totodată, absolventă a Facultăţii de Arte, pictează desene viu colorate, cu teme educative, pe aleile din trei parcuri ale municipiului.

Stele strălucitoare, un şotron multicolor, o omidă lungă al cărei corp este compus din literele alfabetului şi alte omizi vesele care reproduc tabla înmulţirii sunt desenele pe care Alina le-a lăsat deja în urma ei, pe aleile Parcului Olosig. Tânăra de 35 de ani a muncit la picturi trei zile.

Inspirată din grădiniţă

"Ideea mi-a venit mergând cu fetiţa mea la grădiniţă, unde era o omidă colorată pe jos, cu literele alfabetului. Mi-am zis că eu aş putea face acest desen şi în parcuri", a declarat artista, pentru BIHOREANUL.

Şi-a denumit iniţiativa "Copilărie pe asfalt" şi, dornică să facă treburile ca la carte, a cerut voie Primăriei şi a primit autorizaţie pentru a picta aleile din trei parcuri: Olosig, Ghioceilor şi Seleuş.

Tânăra a sperat că municipalitatea îi va da şi banii necesari pentru vopselele de asfalt, care sunt anume concepute astfel încât să reziste cel puţin doi ani, dar Primăria i-a transmis că n-are cum să îi asigure cheltuielile, care nu sunt defel simbolice. Un set de 12 vopsele pentru asfalt costă 780 de lei, iar numai pentru aleile colorate din Parcul Olosig Alina a avut nevoie de trei seturi.

Parcul Olosig, desene pe asfalt

Ajutată de alţi părinţi

Ca să strângă banii necesari, artista a recurs la un artificiu care s-a dovedit de succes: a început să deseneze aleile cu cretă colorată, sperând că părinţii care vor vedea ce ştie să facă o vor sprijini.

"Le-am spus că dacă vor să mă ajute să fac desenele cu vopsea care să reziste, pot dona cât vor, un leu, doi, trei. Foarte mulţi au donat, entuziaşti. În plus, am avut un coşuleţ cu mine, iar copiii l-au luat şi au mers cu el prin parc, zicându-le adulţilor să dea bani ca ei să aibă desene", povesteşte Alina.

În plus, tânăra de 35 de ani a primit sprijin şi din partea profesioniştilor: arhitectul Zsolt Demian nu doar i-a donat bani, ci a pus-o în legătură cu firma Martechim, care produce vopsele de asfalt, iar reprezentanţii societăţii i-au făcut la rândul lor reduceri semnificative, ba chiar i-au oferit gratuit unele dintre vopsele. De asemenea, urne pentru donaţii sunt şi la locurile de joacă Kokolosh. "Am întâlnit numai oameni buni. Când Dumnezeu îţi dă o idee, îţi dă şi resurse", mai spune orădeanca.

Alina estimează că miercuri va finaliza picturile din Parcul Olosig, urmând să se mute apoi în altul. Ea are şi alte planuri colorate pentru oraş. De pildă, ar vrea să pună în parcuri animăluţe confecţionate din cauciucuri vechi vopsite, dar şi să amenajeze o zonă în care copiii să înveţe indicatoarele rutiere, astfel încât să ştie să circule în siguranţă pe biciclete, pe străzile Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON