URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2010, 09:17

Nu-i ruşine să munceşti!

Nu-i ruşine să munceşti! AJUTOR ÎN FAMILIE. Toată ziua, Nicoleta Gyori mătură zona centrală a oraşului, de la Pasajul Vulturul Negru până la magazinul Crişul. Ca să termine mai repede, Ştefan o ajută până când intră şi el în tura de noapte, când îi vine rândul să măture şi să spele pasajele subterane din oraş
Nu-i ruşine să munceşti! PENTRU FAMILIE. În weekend-uri, soţii Gyori îşi petrec timpul cu copiii. "Tot ce fac pentru ei fac", spune Ştefan, un fost puşcăriaş mândru că i-a venit mintea de pe urmă şi s-a făcut om de casă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora 6 dimineaţa. Ştefan intră pe uşa locuinţei, care abia are câţiva metri pătraţi. Soţia sa, Nicoleta, e deja trează, pregăteşte pachetele cu hrană. Imediat ce termină, femeia iese pe uşă, încet, să nu trezească copiii.

La ora când vor trebui să meargă spre şcoală, Ştefan îi va lua pe fiecare şi va avea grijă să se echipeze şi să-şi ia "senvişurile". După-masă, tot el îi va lua de la şcoală, căci soţia va fi încă la muncă. Va termina abia seara, taman când el va porni din nou la lucru.

Nici unul nu se plânge de nimic, ci se bucură că sunt împreună şi că pot munci, să se ţină unul pe altul şi împreună să facă aşa încât copiilor lor să nu le lipsească prea multe în comparaţie cu alţii, născuţi sub zodii ceva mai norocoase...

Alt om

Stefan Gyori.jpgViaţa Nicoletei şi a lui Ştefan Gyori n-a fost nicicând uşoară şi, mai mult ca sigur, nu va fi niciodată. "Când eram mai tânăr, eram băiat de cartier, cu bătăi şi şmecherii", îşi aduce aminte bărbatul, acum în vârstă de 34 de ani. A lăsat deoparte viaţa aia, dar n-a uitat-o. N-are cum, căci a lăsat urme adânci asupra lui. Ştefan a fost închis de patru ori, de fiecare dată pentru furt. "Ei nu i-a fost uşor cât am fost înăuntru, două locuri de muncă avea", zice Ştefan (foto), uitându-se cu recunoştinţă la nevastă. Regretă, însă, că nu poate schimba nimic din trecut, numai din prezent şi viitor.

Când a ieşit a patra oară de la închisoare, şi-a zis că vrea să se facă om cinstit. Pe bună dreptate, aproape nimeni nu l-a crezut. "M-am angajat la o turnătorie. Nu le-am zis că am cazier, dar m-au dat rapid afară, acuzându-mă că am stricat o piesă. Probabil au aflat cine sunt", povesteşte el. Disperat, răsfoia zilnic ziarele căutând un loc de muncă. A aflat că la RER se fac angajări pentru măturători. N-a stat o clipă pe gânduri: "Voiam numai să lucrez, să pot aduce şi eu un ban în casă, cinstit".

Măturător exemplar

De data aceasta, la interviul de angajare Ştefan a fost sincer şi a recunoscut din prima că a făcut pârnaie. "Le-am zis că am cazier gros pentru complicitate la furt. M-au primit destul de greu, mai ales că, ştiţi cum e, aici se oferă mai mult din ăştia mai închişi la culoare! Dar le-am zis că eu muncesc orice, şi m-au angajat", spune bărbatul. Era decis să rămână cuminte şi să demonstreze că merită o şansă.

Acum, are peste doi ani de când lucrează ca măturător. Mai exact, 25 de luni de când, seară de seară, mai puţin sâmbăta, mătură şi spală fiecare pasaj subteran din Oradea. Cum face? "După ce am măturat, dau cu apă în pasaj până e aşa, de vreo patru centimetri, apoi pun o soluţie de curăţat şi apoi frec până ies petele. La urmă, mai dau un jet, să limpezesc". Iarna are şi alte sarcini: curăţă zăpada, sparge gheaţa, dă cu sare pe trotuare şi pe carosabil.

"Dacă mă văd colegele?"

Nicoleta Gyori.jpgŞtefan lucra de câteva luni la RER când soţia, pe atunci maistră la o firmă de mase plastice, a aflat că va fi concediată. "A dat firma faliment", precizează Nicoleta (foto), acum în vârstă de 36 de ani. Disperată, nu ştia ce să facă. Cei trei copii creşteau şi, odată cu ei, şi nevoile familiei. Plus că-şi făcuseră nişte rate ca să-şi ia un frigider şi mobilă pentru micuţul apartament cu o cameră şi un hol pe care l-au primit cu chirie de la Primărie în pasajul Vulturul Negru.

Ştefan i-a zis că la RER se fac angajări pentru măturătoare. "La început mă gândeam cu groază cum să mă duc să mătur străzile? Dacă mă văd colegele, fostele subalterne?", povesteşte femeia.

Şi-a lăsat însă ruşinea la o parte şi s-a angajat. De atunci, în fiecare zi de luni până vineri, ea e cea care mătură şi spală pasajul Vulturul Negru, apoi parcarea din strada Independenţei, Piaţa Unirii, Corso-ul şi platoul din faţa magazinului Crişul.

Capul sus, privirea înainte!

Uneori, înainte să "intre în şut", Ştefan îşi ajută soţia la serviciu, ca să termine mai repede şi să meargă acasă pentru a face de mâncare copiilor. Şeful serviciului salubrizare stradală de la RER i-a pus intenţionat în ture diferite, adică unul de zi, altul de noapte, pentru ca unul din ei să fie în permanenţă acasă cu cei mici.

Pentru copii, Nicoleta şi Ştefan au trecut peste ruşinea pe care o simţeau la început făcând munca pe care mulţi oameni o consideră încă - de ce oare? - josnică. "Mă întâlneam cu tovarăşi de-ai mei care râdeau c-am ajuns măturător, dar şi cu oameni care s-au bucurat pentru mine, că m-am lăsat de prostii. Am învăţat că nu-i ruşine să pui mâna pe mătură, ci ruşine îi să furi", zice Ştefan cu experienţa celui care le-a făcut pe toate. Dar care, chiar dacă e de măturător, preferă de o mie de ori viaţa în libertate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu-i rusine sa muncesti,
rusine e sa furi !
Postat 24 Septembrie 2010, 22:50 de asta e
angajari
el, la cazierul pe care il are, s-a bucurat ca l-a primit si aici.
Postat 24 Septembrie 2010, 22:41 de do it
@unu
bah, unu, esti prost de behai ! "meseria, bratara de aur", e un proverb romanesc ! tu, esti prostul site-ului... esti un * frustrat !
Postat 24 Septembrie 2010, 22:24 de dp
Bravo
Bravo, sa muncesti nu e rusine numai la noi in tara.Dincolo aceste munci "de jos" le presteaza si studentii si elevii in vacante, la noi insa "e rusinos".
Postat 24 Septembrie 2010, 10:25 de unu
felicitari
Felicitari! In primul rand lor! Dar si vou pt. ideea articolului! Sa-i tina Dumnezeu sanatosi. Ca pana sa ne dezvatam noi sa mai aruncam toate prostiile pe jos, ies ei la pensie.
Postat 24 Septembrie 2010, 09:49 de lalas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON