URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 09:12

Petroniu cel rău

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruperea în două a Episcopiei Ortodoxe a Bihorului şi Sălajului a avut loc nu doar la nivel teritorial, ci şi sentimental. Supărat că nu a fost sprijinit de preoţii bihoreni să devină episcop de Oradea, fostul arhiereu vicar Petroniu Florea Sălăjanul - ajuns ulterior şef peste judeţul vecin cu sprijinul PS Sofronie, care voia să-l vadă plecat - nu îşi suportă de nicio culoare foştii slujitori.

Relaţiile între cele două episcopii sunt aşa de tensionate încât Petroniu refuză să le dea tinerilor sălăjeni binecuvântarea să urmeze Facultatea de Teologie din Oradea şi pedepseşte orice intervenţie a unui preot bihorean în eparhia sa.

Ultimul scandal a izbucnit în prima duminică din februarie, când credincioşii din Zalău s-au revoltat împotriva episcopului care dorea să-l sancţioneze cu mutarea la ţară pe preotul Ioan Coste pentru încălcarea disciplinei clericale.

Parohul Bisericii Sfântul Ştefan era vinovat fiindcă îl acceptase printre zecile de preoţi care au slujit la îmormântarea mamei sale şi pe fostul vicar de la Oradea, Vasile Bota, fost coleg de facultate, care venise să-şi prezinte condoleanţele.

Or, după plecarea din Oradea, PS Petroniu îl duşmăneşte atât de rău pe fostul vicar încât nici nu a stat să se gândească la faptul că pedepseşte un om şi aşa îndurerat de decesul mamei sale. Preotul sălăjan a fost salvat de la exil numai de răscoala credincioşilor. Mai miloşi decât înaltele feţe bisericeşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sălăjan ardudean SĂTMĂREAN
Foarte bine că nu acceptă în eparhia sa absolvenți de oradea care sunt plini de PCR (PILE CUNOȘTINȚE RELAȚII), dar pe lângă TEOLOGIE. ,,Proști, dar mulți''. Ocupă parohii numai prin PCR (PILE CUNOȘTINȚE ȘI RELAȚII). Eu îl cunosc bine (nu mă laud că foarte bine) pe P.S. PETRONIU, dar ca pregătire teologică e DOXĂ de carte. Ca student la Politehnica din Cluj, l-am ascultat la o conferință unde am rămas afiș și nu era decât student în anul 4 de facultate. Eu îi transmit: ,,Întru mulți ani stăpâne!'' Nu vă uitați la calomnii. Dacă ați făcut greșeli, reparați-le și țineți mai departe ORTODOXIA, că acum, ca niciodată avem nevoie de IERARHI VALOROȘI! DOAMNE AJUTĂ! și VĂ SĂRUT SFINȚITA DREAPTĂ!
Postat 13 August 2013, 20:46 de gheorghe
Arhanghelul
Degeaba săriți la Ps-ul Petroniu! Problema e că nu-l cunoașteți pe popa Bota Vasile și ”lucrările” lui... Pramatie ca ăsta mai rar; doar a crescut la ”școala de vedete” a lui Iustin Hodea episcopul vicar de Maramureș și Sătmar, fost stareț al Mănăstirii Rohia, cunoscut în Seminarul Teologic din Cluj, ca ”Domnul Milion” (după mulțimea banilor ce-i fura la hramul mănăstirii și-i cheltuia-n Cluj cu desfrânatele), cu înclinații sexuale dubioase; în orice caz foarte buni prieteni. Bota a ajuns diacon la Oradea și-n scurt timp, posedând incontestabile calități de lingușitor și uzurpator, preia funcția de Vicar al Episcopiei din Oradea prin înlăturarea Părintelui Lucian Augustin. Încă din vremea studenției s-a gudurat pe lângă răposatul episcop Ioan care l-a acceptat în preajma sa fără a reuși să-i știe planurile, vicleniile. În toate lucrările a fost susținut de Iustin Hodea. Pe vremea când era vicar la Oradea, episcopul Ioan ajunsese o marionetă a popii Bota. Ps-ul Petroniu l-a-ndepărtat cunoscându-i prea bine vicleniile. Așa s-a născut conflictul dintre cei doi. Bine ar fi ca popa Bota să-și vadă de treaba lui. Îi ajung treizeci de ani de viclenii, minciuni, lingușeli și alte păcate..
Postat 05 Martie 2013, 15:36 de Mihail
Vopsitu
Parca in pozele actualizate este mai șaten aici e prea cărunt. Se vopsește ?
Postat 16 Februarie 2013, 13:54 de Pierr
Preotul nu popa
Petrica: Ai fost vreodată la Biserica Sfântul Apostol Andrei pe care a construit-o și la care slujește :"popa Bota"
Postat 16 Februarie 2013, 13:51 de Andrei
uluitor
E intradevar un gest plin de ura si razbunare,ce nu are nimic cu dragostea si iertarea crestina! Petroniu n-a fost regretat de bihoreni niciodata iar prin ce face la Salaj ... nici de acum inainte...
Postat 15 Februarie 2013, 23:30 de teodor florescu
petru
Da voi credeti ca popa Bota e mai bun ?
Postat 14 Februarie 2013, 18:00 de petru
leul, persh-ul si PS dos
cica:) cica in zalau, peste drum de biserica asta de care e vorba si la care episcopul a numit 3 (TREI) popi la un cartier de blocuri, sta un cetatean care isi indeamna semenii la protest...cand a fi duminica la slujba, sa le puna leul in persh la aia sa nu dea oamenii nimic si sa zica numa „sa fie primit”:) ca, zice cetateanu, „din leul ala pe care il punem noi in pers isi ia episcopul scaun de buda cu senzor de încalzire a PS dos:))
Postat 14 Februarie 2013, 11:59 de cristina
mda
ioi, da' ce s-o ipulit ista de cand ii purta poalele trenei la fostul episcop de oradea.... soarta loazelor astora, s-o duca nesimtit de bine!
Postat 14 Februarie 2013, 11:55 de cristina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON