URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2012, 10:45

Csuzi încurcă limbile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorului OTL, Csuzi Istvan, fie i s-a cam făcut dor să revină la îndeletnicirea pe care o avea înainte să fie pus în această funcţie, fie i-au apărut duşmani din rândul propriei etnii care au contracte cu societatea de transport în comun şi care vor să-l discrediteze.

Ce altfel să creadă călătorii când, de pildă, în staţia de autobuz aflată vizavi de Universitate a fost amplasat un automat de bilete care îi orientează pe clienţii OTL să apese pe tasta 1 dacă vor să fie "ghidaţi" în limba maghiară, iar dacă vor instrucţiuni în limba română să acţioneze tasta 2?

În ritmul acesta, Bihorel se teme că în curând vor apărea şi bilete şi abonamente bilingve, pe care scrisul în română va fi dedesubt şi cu litere mai mici. Sau se va ajunge ca în bancul acela cu soneria: pentru limba maghiară sunaţi o dată, pentru limba română sunaţi altă dată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
TEZA
Bolojan e de vină Căci la pus director ptr interesele sale si a usl Votaţi români usl+udmr Dacă nu votaţi veţi ajunge : pentru limba maghiară sunaţi o dată, pentru limba română sunaţi altă dată.
Postat 07 Noiembrie 2012, 11:26 de SIMPLU ŞI CONCIS
Pace
bai deci serios rusine voa romanii! am citit mai multe comentarii si voi chiar nu cunoasteti limba voastra, faceti niste gafe elementare, in schimb comentariile scrise de ''hungurii'' sunt corecte( pot sa dai seama ca un roman sa un un maghiar a scris comentul respectiv ) apropo eu am foarte multi prieteni romani si ne intelegem foarte bine si ma gandesc ca majoritatea dintre voi va aflati in aceasi situatie mai ales daca sunteti din Oradea, indiferent de etnie trebuie sa respectam unu pe celalat si pace! A si referitor la istorie va recomand sa luati un abonament de la Biblioteca Judeteana si sa cititi cateva carti de istorie sa va iluminati mintile:*:*:*:*
Postat 06 Noiembrie 2012, 18:03 de cetatenulroman
ciuri.buri-debilul
ioooiiiiiiiiiiii te.........................
Postat 06 Noiembrie 2012, 08:11 de ce muian are...
ciuzii-suzii, loveste din nou !
loveste-l afara, bolovane ! tu l-ai adus pe nenorocitul asta la ciolan !
Postat 06 Noiembrie 2012, 08:01 de KO
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc!
huu...... jegosilor!
Postat 06 Noiembrie 2012, 06:16 de huu... imputitilor!
pt Anonim
bai ungur prost si ciudos, nu cumparam din ungaria nimic. produsele sunt mai scumpe la unguri. poate ungurii vin si cumpara de la noi. asta da. s-a mai intamplat. nu se gasea un loc de parcare in Oradea. duceau ungurii cu sacii de prin magazine !
Postat 06 Noiembrie 2012, 06:06 de afara cu ciuzi !!!!!
voturi
nu doar ciuzi este vinovat. asta vrea ungurimea.
Postat 06 Noiembrie 2012, 05:38 de afara cu ciuzi !!!!!
segregationism, separatism, etc
tiganii deocamdata nu cer rahaturi politice asa cum cer ungurii. autonomii teritoriale, separatism, segregationism, etc. dar astia sunteti, niste redusi mintal. daca nu va convine in Romania, plecati ! valea !
Postat 06 Noiembrie 2012, 02:05 de @anonim
Oameni prosti care nu au cu se se ocupa
Bah voi vedeti ce scrieti. majoritatea bozgolrilor cum le ziceti voi, au cetatenia ROMANA asa cum aveti si voi, doar ca sunt de etnie maghiara. la fel cum avem si rromi si slovaci si engezi o gramada, de aia de ce nu va legati. Sa mergeti la ei in tara si sa admirati curatenia si sa faceti cumparaturi la ei in malluri va place, sau sa mergeti la strand la ei. mai multi romani s-au stabilit in Ungaria decat is cei veniti la noi in tara, unde nu ai posibilitati :-j ce fraieri pot fi unii!!!!!
Postat 06 Noiembrie 2012, 00:33 de Anonim
Nesimtiti!
Cum sa scri o asemenea stire, banuiesc ca cel care l-o scris o fost invatat sa ureasca unguri ;). Auziti taranilor, tot in Romania traim si noi, doar ca stim o limba in plus :-j. Si eu am tot cetatenie roaman ca si majoritatea roamanilor. Cu ce esti mai bun daca iti bati joc de maghiari cand toata lumea merge in Debrecen ca asta ii la moda. Si in scoli toti copii care isi aud parinti acasa ca asa unguri si pe dincolo, in cazul in care are un coleg maghiar o sa inceapa sa isi bata joc de el. Am trait-o pe pielea mea. in clasele primare, la fel si in clasele 5-8, si la fel si in liceu. Nu cred ca este vreo diferenta intre mine sau oricare roman, inafara de faptul ca eu nu urasc romania, si stiu mai multe limbi...
Postat 06 Noiembrie 2012, 00:19 de Anonim
Foarte bine, Bihorel !
Luati atitudine, altfel se va ajunge ca si in bancul cu soneria :/pentru limba maghiară sunaţi o dată, pentru limba română sunaţi altă dată/. Dati puterea pe mana escrocilor, ca va aranjeaza ei.
Postat 06 Noiembrie 2012, 00:07 de gozbori nenorociti
udemeristi
tot cu ochii dupa furat ! huu.... javrelor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Noiembrie 2012, 00:01 de oradean
boloian sprancenogu
bolovane, sa te ia aghiutza legat de ei. tu i-ai instalat si i-ai pupat in kur pe toti si uite-i ce-ti fac acuma plus ce ti-au facut si in campanie.
Postat 05 Noiembrie 2012, 23:59 de nail
aahahahahaha....
poate ca ciurii-burii asta stie ca ungurii au o problema cu plata biletului si de aceea le arata unde si cum....
Postat 05 Noiembrie 2012, 23:49 de hehehehehe.....
Cand zboara acest cziuzi-suzi ?
AFARA CU NESIMTITUL ASTA ! CAND A FOST NUMIT, DE BOLOJAN, S-A FRECAT PE MAINI SI S-A LINS PE BOT ! ACUMA TOT BOLOJAN SA-L "ZBOARE". FOARTE BIHOREANUL !!!!!!!! PANA LA URMA TREBUIA SA LUATI SI VOI ATITUDINE IMPOTRIVA REPREZENTANTILOR ASTIA NESIMTITI AI UNGURIMII MINORITARE !!!!!!!!
Postat 05 Noiembrie 2012, 23:42 de roujii cu gasca
@ Man
În estul Ungariei și la Budapesta trăiesc mulți români. Dacă în Ungaria un director de instituție de origine română ar inscripționa ceva de pe domeniul public mai întîi în română și apoi în maghiară, ar fi la fel de revoltător. O probă de naționalism de prost gust. Nu zic că lui Csuzi ar trebui să i se dea un picior în dos pentru gestul mîrlănesc, dar obrazul i s-ar putea bate. Din păcate și ungurii din Ungaria sînt mai civilizați decît cei din România...
Postat 05 Noiembrie 2012, 14:32 de Ember
Ingrijorator
Da, chiar foarte ingrijorator ! va rog sa va bateti joc si de englezi, pentru ca limba lor e internationala !! cum isi permit ei sa vina in romania si sa vorbeasca pe engleza...si aparatul pt bilete are si meniu in limba lor. Sa mearga toti straini la ei in tara :)) ca asa is romanii, nu le place de nimeni si se simt intimidati daca nu ei is pe primul loc la ei in tara ... eu zic sa ii luam la bataie si pe cei de la Manchester United ca au batut CFR si pe Real Madrid ... ca si-au permis asa ceva:) Imi pare rau dar asa e scrisa legea...daca unguri is peste 25% au si ei dreptul la meniu in limba lor :) schimbati constitutia... strangeti niste voturi daca nu va convine
Postat 05 Noiembrie 2012, 14:07 de Man
:-)
"BASZATOK AZ ANYATOKAT BUDOS OLAHOK", un exemplu de cultura si civilizatie maghiara... Cam atat stiu ei. In alta ordine de idei, am auzit ca o sa scrie pe tramvaie "Villamos", pentru ca nestiind ce inseamna cuvantul tramvai, saracii circula pe jos, ca prostii, lol.
Postat 05 Noiembrie 2012, 13:46 de ioai istenem
HA HA HA
Am vazut in Oradea cateva magazine pe a caror vitrine scria numai ungureste sau ungureste si apoi romaneste si ce credeti ca s-a intamplat cu ele ??? AU DAT FALIMENT SI AU FOST INCHISE. Da nu renuntati, mai incercati ca noi ne distram de minune, HA HA HA HA.
Postat 05 Noiembrie 2012, 13:35 de Nicu
@celi de la 13,17
Mai bozgore de ce semnezi nelu, ti-e rusine de numele tau de *, ti-e rusine ca esti urmasul unor migratori asiatici, ti-e rusine de istoria voastra cea de *. Fii barbat si semneaza cu un nume bozgoresc. Produsele unguresti nu ma intereseaza de loc, apropoo va mai alimentati nasinile cu combustibil romanesc ?
Postat 05 Noiembrie 2012, 13:29 de Dan
@bubutan
Toti bozgorii inapoi in Mongolia sau China sau Turcia sau India sau tara tatarilor sau undeva de unde ati venit daca ati aflat cumva in sfarsit de unde ati venit migratori ratati si jegosi.
Postat 05 Noiembrie 2012, 13:21 de Roman verde
!
Dragi romani,cand treceti granita nu va deranjeaza limba asta (maghiara )imputita? Cnd mancati porc,cartofi si alte alimente din ungaria, nu sughitati?Tutunul unguresc nu va sufoca?E adevarat ar fi bine sa ne separe,sa va scoateti ochii intre voi,ca de puturosi ce sunteti ati muri in jeg si foame.
Postat 05 Noiembrie 2012, 13:17 de nelu
Sa-i ajutam sa munceasca doar la firme unguresti
Ce ne ramane de facut, daca vor ei hungurii sa se separe la crese,gradinite,licee, facultati...? Sa-i ajutam sa se separe si la locurile de munca dandu-le posibilitarea sa munceasca doar in firme hunguresti. Sa nu uitam ca in Oradea hungurii sunt doar vrei doazeci si ceva la suta.
Postat 05 Noiembrie 2012, 12:16 de Paul
@bozgorii de mai jos
Da, romanii, nu ungurii, sunt necivilizati! Romanii, nu ungurii, se comporta ca niste niste barbari; ei sunt cei sovini, agresivi, intoleranti, aroganti, revizionisti, cu nefondate idei de rasa superioara. Romanii, nu ungurii, sunt cei minoritari si vor drepturi mai multe decat majoritarii. Romanii sunt cei ce au invadat pe unguri si apoi le-au luat toate drepturile. Dar si cand ne vom "civiliza" si noi odata nu va ramane picior de bozgorime in Transilvania! Pentru ca orice are o limita, chiar si toleranta noastra!
Postat 05 Noiembrie 2012, 12:00 de Un roman
Pacat de copii ca in rest muriti in pace mizerii sociale :)))
cand esti copil , adolescent mai inteleg prostia dar cand vad ditamai maturul in ghilimele dar de fapt e un handicapat mintal nerecunoscut legal ma ingrozesc :))), nu folositi mijloacele de transport in comun ca va imbolnaviti de la ce viata jegoasa traiesc unii.
Postat 05 Noiembrie 2012, 11:43 de atata va plangeti
Pacat de copii ca in rest muriti in pace mizerii sociale :)))
EU NU INTELEG DE CE FOLOSITI MIJLOACELE DE TRANSPORT DACA NU SUNTETI MULTUMITI, CE AVETI TARATE IN CAP ? e plin de boli nu as urca nici sa ma tai in mijloacele de transport, sanatatea pe primul LOC, amin! Pacat de copii ca in rest muriti in pace mizerii sociale :))) , focar de innfectii :)).
Postat 05 Noiembrie 2012, 11:40 de atata va plangeti
Orgoliu de bihorean majoritar
Nu toate automatele de bilete sunt setate la fel ca cel de la Universitate. Depinde de zona în care sunt acestea. În Ioşia spre exemplu e invers, iar în Velenţa are chiar cu trei limbi. Rezultă că românii merg în primul rând la piaţă, ungurii la facultate, rromii spre graniţă, ş.a.m.d. Csuzi acesta e un bun sociolog şi încearcă să se orienteze după cartier.
Postat 05 Noiembrie 2012, 11:33 de Carp III
Bihorel.. mai cu forta!
Bihorel, mai cu forta.. brav popor roman mult doarme! TRIST pentru noi ca le permitem bozgorilor sa faca ce vor pe pamant Romanesc! Nu imi vine sa cred, ca din ce in ce mai mult vad inscrisuri bozgoresti peste tot si noi romanii ne complacem in mocirla asta bozgoreasca. Sper sa fie din ce in ce mai multe articole pe tema asta, sa tragem un semnal de alarma asupra poporului Roman impotriva acestor bozgori. Totusi nu am nimic cu ungurii care isi vad de treaba(fara exclamari si steaguri unguresti). DECI.. Romane - trezeste-te pana nu e prea tarziu! A.. sa nu uitam, Bolojane tu le permiti si iti bati joc de noi!
Postat 05 Noiembrie 2012, 11:28 de anti-udmr
Romanii nu e civilizati
Probabil ca domnul Csuzi e de parere ca in Oradea oricum numai ungurii sunt destul de civilizati ca sa foloseasca bilete pentru transportul in comun, iar romanii nu. Sau romanii civilizati oricum stiu si ungureste cat sa inteleaga mesajele automatelor si sa selecteze, eventual, limba romana ca sa afle cum pot cumpara bilet. E oricum frumos ca au trecut si limba romana pe automate. Multumim pentru generozitate, ur Csuzi! Ai fost un domn. Puteai sa pui mesaje numai in maghiara, engleza si cu hieroglife secuiesti, iar in romana sa tiparesti doar formularele de amenda.
Postat 05 Noiembrie 2012, 11:23 de Varadinum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON